شناسهٔ خبر: 70190142 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

مدیرعامل ایوان در گفت‌وگو با «شرق»: به دنبال خلق آثاری همسو با فرهنگ، هنر و معماری ایرانی هستیم

در مسیر صنعتی‌سازی ساخت‌وسازها

طی دهه‌های اخیر، فناوری و شیوه‌‌‌های ساخت‌وساز به کلی دگرگون شده و همسو با تغییرات جهانی در این حوزه شاهد بهبود روش‌های ساخت‌وساز و همچنین تغییر مصالح در ایران بوده‌‌‌ایم. با این حال در طول پنج دهه اخیر آنچه در توسعه بخش مسکن نادیده گرفته شده، حضور توسعه‌‌‌گران و به تبع آن صنعتی‌سازی ساخت‌وساز بوده است که در صورت توجه به آن، هزینه ساخت و تأمین مسکن را هم برای سازندگان و هم برای مصرف‌کننده پایین می‌‌‌آورد.

صاحب‌خبر -

طی دهه‌های اخیر، فناوری و شیوه‌‌‌های ساخت‌وساز به کلی دگرگون شده و همسو با تغییرات جهانی در این حوزه شاهد بهبود روش‌های ساخت‌وساز و همچنین تغییر مصالح در ایران بوده‌‌‌ایم. با این حال در طول پنج دهه اخیر آنچه در توسعه بخش مسکن نادیده گرفته شده، حضور توسعه‌‌‌گران و به تبع آن صنعتی‌سازی ساخت‌وساز بوده است که در صورت توجه به آن، هزینه ساخت و تأمین مسکن را هم برای سازندگان و هم برای مصرف‌کننده پایین می‌‌‌آورد. حالا چندسالی است که با شروع فعالیت مجموعه‌هایی همچون گروه سرمایه‌گذاری لوتوس شرایط متفاوت شده است. جالب است بدانید که برخلاف سازندگان سنتی که بر مالکیت پروژه‌ها تأکید دارند، گروه سرمایه‌گذاری لوتوس بر ارزش‌آفرینی در زمین‌ها و املاک موجود متمرکز است. این رویکرد، علاوه‌بر خلق پروژه‌های شاخص، باعث ایجاد اعتماد در میان سرمایه‌گذاران و مشتریان شده است.

محمدسعید ایزدی، مدیرعامل شرکت ایوان، از شرکت‌های زیرمجموعه گروه سرمایه‌گذاری لوتوس، با بیان اینکه کار اصلی‌ ما تمرکز روی تهیه طرح‌های معماری و شهرسازی است، می‌گوید: این مجموعه با تکیه بر ساختاری متشکل از متخصصان و رویکردی خلاقانه، تلاش می‌کند آثاری همسو با فرهنگ، هنر و معماری ایرانی خلق کند.

او که دانش‌آموخته رشته معماری از دانشگاه تهران و همین‌طور دکتری طراحی شهری از دانشگاه نیوکسل انگلستان است، همواره در حوزه‌های مرتبط با شهرسازی فعال بوده و در یک بازه زمانی به عنوان معاون وزیر راه و شهرسازی و همین‌طور دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران اقدامات اساسی انجام داده است. او درحال‌حاضر هم‌زمان با مدیریت شرکت ایوان به تدریس در دانشگاه و انتقال تجربیات خود به دانشجویان جوان ایرانی می‌پردازد. ایزدی با توجه به تجاربش در بخش دولتی قصد دارد تا با انتقال تجربیات دولتی خود به بخش خصوصی به ایجاد سازوکاری مناسب برای تعامل بهتر با کارفرماها به منظور تهیه و پیشبرد سریع‌تر پروژه‌ها کمک کند.

او با اشاره به اینکه مجموعه‌هایی همچون گروه سرمایه‌گذاری لوتوس و زیرمجموعه‌هایش از جمله شرکت ایوان، نه‌تنها در حوزه املاک و مستغلات حضور دارند، بلکه در زمینه‌های مختلف شهرسازی و تکمیل زیرساخت‌های شهری نیز فعال هستند، ادامه داد: طرح ساماندهی حرم امام رضا علیه‌السلام و طرح ساماندهی میدان مجموعه زندیه در شیراز هم از دیگر تجربه‌های کاری ایوان محسوب می‌شود.

متن کامل گفت‌وگوی «شرق» با محمدسعید ایزدی، مدیرعامل شرکت ایوان، در ادامه می‌آید:

در دنیای امروز ساخت‌‌و‌ساز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و بعضا فعالیت گروه‌های نه‌چندان متخصص در حوزه‌هایی همچون طراحی، مشکلات متعددی را برای مردم ایجاد کرده است. لوتوس در این حوزه چه اقداماتی انجام می‌دهد و تا چه اندازه می‌تواند به بهبود عملکردها در این حوزه کمک کند؟

گروه سرمایه‌گذاری لوتوس یک دِوِلُپِر‌(Developer) است؛ یکی از معدود شرکت‌های بزرگی که فرایند برنامه‌ریزی، ایده‌پردازی، طراحی، ساخت، واگذاری و حتی مدیریت فرایند بهره‌برداری در مجموعه‌های ساختمانی را بر‌عهده دارد. این شرکت ساخت بیش از یک میلیون مترمربع را در شهرهای تهران، قزوین و چند شهر دیگر در دست اقدام دارد. به عبارت دیگر لوتوس به عنوان توسعه‌دهنده به صورت یک هلدینگ عمل می‌کند و لازم است که در تمام فرایندهای مورد اشاره، تخصص لازم را جمع‌آوری کند. ساختار لوتوس بدین صورت است که یک شرکت مادر وجود دارد و شرکت‌های دیگر به عنوان شرکت‌های اقماری حول آن تعریف شده‌اند. به عنوان مثال ما در شرکتی به نام ایوان مستقر هستیم که اغلب در زمینه طراحی و برنامه‌ریزی فعالیت می‌کند. به عبارتی دیگر خدمات فنی مهندسی لوتوس در بخش ما تحقق می‌یابد، خدماتی از طیف معماری، طراحی صنعتی، طراحی شهری، برنامه‌ریزی شهری و مطالعات در زمینه‌های مختلف.

این مجموعه با تکیه بر ساختاری متشکل از متخصصان و رویکردی خلاقانه، تلاش می‌کند تا آثاری همسو با فرهنگ، هنر و معماری ایرانی خلق کند. علاوه بر این، لوتوس نگاه ویژه‌ای به استفاده هر‌چه بیشتر از فضای سبز در ساخته‌هایش دارد.

در مورد فعالیت شرکت ایوان بیشتر توضیح دهید. این شرکت به صورت تخصصی در چه محورهایی فعالیت می‌کند؟

ایوان به ارائه خدمات مهندسی می‌پردازد و کار اصلی‌ آن تمرکز بر روی تهیه طرح‌های معماری و شهرسازی است. از معماری در مقیاس خرد همچون طراحی یک میز گرفته تا طراحی داخلی ساختمان و طراحی پروژه‌های معماری مجتمع‌های آموزشی، مسکونی، اداری و تجاری. حتی طراحی فضاهای شهری و آماده‌سازی شهرک‌ها هم در این مجموعه انجام می‌شود. پروژه‌های ما با طراحی‌های خاص، زیبایی شهر را نیز ارتقا می‌دهند. توجه به معماری انسان‌محور و هنرمندانه، اصولی است که در تمامی پروژه‌هایمان رعایت می‌شود.

باید توجه داشت که سلیقه و نیازهای مردم در طول زمان تغییر می‌کند. ایوان با رصد دقیق این تغییرات، تلاش می‌کند پروژه‌هایی متناسب با نیازهای روز طراحی و اجرا کند و در این راستا، رمز موفقیتمان، انعطاف‌پذیری در مواجهه با چالش‌های بازار است.

شما خودتان در این مجموعه چه وظیفه‌ای دارید؟

از سال 1398 به عنوان مدیرعامل ایوان به مجموعه لوتوس پیوستم. البته شخص بنده، عمری به عنوان یک مسئول دولتی آن‌ طرف میز بوده‌ام و اکنون به این‌ طرف میز در بخش خصوصی منتقل شده‌ام. همواره تلاشم این بوده و هست که بتوانم تجربه‌های آن سوی میز را برای تعامل با دستگاه‌های کارفرما، به بخش خصوصی منتقل کنم. سال‌ها در دانشگاه فعال بوده‌ام و همواره مشتاقم در محیط کار نیز فضای مطالعاتی و پژوهشی مهیا کنم تا از این طریق از دانش جهانی فاصله نگیرم. به همین دلیل به رغم درگیری در پروژه‌های اجرائی که وقت زیادی را می‌گیرد، علاوه بر تدریس در دانشگاه، انتشار مجله‌ای تخصصی به نام «بنا به زندگی» را برعهده گرفته‌ام و در امور اجرائی آن دستی بر آتش دارم. علاوه بر این موارد، با توجه به نیاز پروژه‌هایمان به بخش تحقیق و توسعه و سایر مطالعات، در این بخش هم فعالیت داریم. برنامه‌ریزی و ترویج (به معنای دولتی آن) و انجام پروژه‌های بزرگی همچون طرح ساماندهی حرم امام رضا علیه‌السلام و طرح ساماندهی میدان مجموعه زندیه شیراز نیز از دیگر فعالیت‌هایی است که به آن می‌پردازیم.

پایبندی به موضوع کیفیت‌‌بخشی از مسئولیت سازندگان صنعت ساختمان در قبال جامعه است که متأسفانه برخی از فعالان این صنعت به آن بی‌توجه هستند. ایوان تا چه اندازه به این مسئله اهمیت می‌دهد؟

ما چه به عنوان طراح، چه به عنوان سازنده در قبال فرایند ساخت‌و‌ساز مسئول هستیم و باید با شناخت نسبت به مخاطب، طرحی خوب ارائه کنیم اما متأسفانه گاهی برخی از ما نسبت به این مسئولیت‌ها بی‌توجهی می‌کنیم. ما معمارها سال‌هاست که جامعه را از بالا به پایین نگاه می‌کنیم و توجه نداریم مخاطبمان می‌خواهد از فضای ساخته‌شده لذت ببرد. فکر می‌کنیم هنرمند هستیم و باید تفکر خود را به عنوان یک اثر هنری خلق کنیم. من بشخصه نمی‌توانم مسئولیتم را در قبال مصرف‌کننده و مخاطب فراموش کنم، بلکه وظیفه دارم تا با شناسایی خواسته‌های او مبنی‌بر نیازهای معمول یک شهروند برای زیست خانوادگی در یک محیط مسکونی، امکانات لازم را در ساختمان برایش فراهم کنم. این نگاه را می‌توان در بخش‌های مختلف، از بخش‌های اجرائی گرفته تا بخش‌های بهره‌بردار، گسترش داد. بنابراین مسئولیت اجتماعی نسبت به افراد نکته‌ای است که باید به آن توجه کرد؛ موضوعی که در صورت نادیده‌گرفتن آن، منافع دیگر شهروندان  به خطر خواهد افتاد.