شناسهٔ خبر: 70108027 - سرویس استانی
منبع: حوزه | لینک خبر

مدیر حوزه علمیه خراسان:

ضرورت گسترش پژوهش‌های علمی در سیره حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها

حوزه/ مدیر حوزه علمیه خراسان، به ضرورت پژوهش‌های علمی و معرفتی در زمینه شخصیت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها تأکید کرد و گفت: شناخت ابعاد مختلف زندگی ایشان می‌تواند نقش مؤثری در تبیین معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام در جامعه اسلامی ایفا کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجت‌الاسلام والمسلمین علی خیاط در جمع طلاب مدرسه علمیه کریمه اهل‌بیت علیهم‌السلام با تشکر از تلاش‌های علمی و فرهنگی طلاب این مدرسه، گفت: حضور در چنین مراکز علمی و معنوی که در مسیر رشد علمی و دینی طلاب گام برمی‌دارند، افتخار بزرگی است.

تحقیق و پژوهش در ابعاد مختلف شخصیت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها

وی به اهمیت شناخت دقیق شخصیت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها و ضرورت تبیین ابعاد مختلف زندگی ایشان اشاره کرد و افزود: حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها به عنوان الگوی برتر انسانی و دینی در تاریخ اسلام شناخته می‌شود. ایشان تنها یک شخصیت تاریخی نیستند که در صفحات تاریخ ثبت شده‌اند، بلکه با وجود عمر کوتاه، زندگی آن حضرت سرشار از درس‌های تربیتی، معرفتی، اجتماعی و فرهنگی هستند که باید در کنار قرآن و سیره اهل‌بیت علیهم‌السلام به‌طور گسترده مورد مطالعه و تحقیق قرار گیرند.

مباحث علمی و فرهنگی مرتبط با شخصیت حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها

حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط به برخی از ویژگی‌های بارز حضرت زهرا سلام‌سلام‌الله‌علیها اشاره کرد و گفت: حضرت شخصیتی است که از طرف خداوند، پیامبر اکرم(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌) و دیگر معصومین (علیهم‌السلام) مورد مدح قرار گرفته است. در روایات متعدد از فضایل ایشان سخن به میان آمده است و به‌ویژه در قرآن کریم، در آیات مختلف به شأن و مقام بلند ایشان اشاره شده است.

وی با ذکر حدیث کساء و تأکید بر مقام ویژه حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها افزود: ایشان به عنوان مادر امامان معصوم در تحقق اهداف دین اسلام و ترویج معارف دینی نقش به‌سزایی داشته است. علاوه بر این، حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) در جامعه اسلامی، الگویی برجسته برای زنان و مردان است که در مسیر حفظ شرف و پاکی و انجام جهاد علمی و دینی ثابت‌قدم ماند.

تأکید بر لقب «محدثه» و جایگاه حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها)

حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط به لقب «محدثه» حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) اشاره کرد و آن را یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های ایشان برشمرد. و اظهار داشت: حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) به‌عنوان «محدثه» در روایات متقن و صحیح مطرح است چه آنکه روایات صحیح السند به نزول جبرئیل بر ایشان و دلداری آن حضرت در سوگ رسول الله و خبر از آینده عالم و ذریه آن حضرت دلالت دارد که از آن به مصحف فاطمه سلام‌الله‌علیها یاد می‌شود و جزو ودایع امامت است و این نشان‌دهنده مقام عالی ایشان است. تنها مقام‌هایی چون پیامبران و معصومین(علیهم‌السلام) دارای چنین شأنی هستند، و این خود بیانگر عمق عظمت و بزرگی شخصیت حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) است.

وی به برخی دیگر از اسامی و القاب حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) همچون «طاهره»، «مرضیه»، «محدثه»، «زکیه» و «سیده نساء اهل الجنه» اشاره کرد که هر کدام ابعاد جدیدی از شخصیت والای ایشان نمایان می‌سازد.

حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها)؛ نماد مقاومت و ایستادگی

وی تأکید کرد: حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) نماد مقاومت و ایستادگی در برابر ظلم و فساد بود. در زمانی که ظلم و فشار بر اهل بیت پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله) شدت گرفته بود، حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) به‌طور شجاعانه در دفاع از حقوق اهل بیت و پیامبر اسلام(صلی‌الله‌علیه‌وآله) به مبارزه پرداخته و حتی در برابر دشواری‌ها و ناملایمات اجتماعی مقاومت کرده‌اند. این ویژگی‌ها باعث شده‌اند تا حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) در طول تاریخ اسلام به‌عنوان نماد مبارزه با ظلم و فساد شناخته شوند.

پژوهش‌های علمی و نیاز به تحقیقات گسترده‌تر در زمینه سیره حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها)

حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط در ادامه به نیاز مبرم به پژوهش‌های علمی در زمینه سیره حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) تأکید کرد و افزود: شناخت این شخصیت والای اسلامی تنها با مطالعه سطحی ممکن نمی‌شود. هر یک از ابعاد زندگی حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها)، نیازمند تحقیق و پژوهش‌های جدی است. از جمله مباحث مهمی که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، نقش حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) در جریان‌های اجتماعی، فرهنگی و علمی است. به‌ویژه در زمینه جهاد تبیین و چگونگی انتقال معارف دینی به نسل‌های آینده، پژوهش در سیره حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وی بر لزوم استفاده از تمامی ظرفیت‌ها و امکانات موجود برای گسترش تحقیقات علمی در زمینه سیره حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) تأکید کرد و گفت: باید به‌طور جدی در تلاش باشیم تا آثار علمی و پژوهشی خود را در این زمینه گسترش دهیم و زمینه‌های مناسب را برای انتقال درست و صحیح آموزه‌های حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) به نسل‌های آینده فراهم سازیم.

الگو بودن حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) برای طلاب و پژوهشگران

حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط حضرت زهرا(سلام‌ الله‌علیها) را الگوی برجسته‌ای برای طلاب و پژوهشگران برشمرد و گفت: حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) الگویی کامل از تواضع،علم، تقوا، پاکدامنی، فداکاری و جهاد در راه خداوند هستند.

این استاد حوزه ادامه داد: ما طلاب و پژوهشگران باید از سیره ایشان درس بگیریم و در پژوهش‌های خود، از این الگوهای عالی بهره‌مند شویم حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها) نه تنها یک الگوی روحانی و دینی برای زنان، بلکه برای تمامی مسلمانان و همه کسانی که در جست‌وجوی حقیقت و کمال هستند، محسوب می‌شود.

وی در پایان سخنان خود به طلاب حاضر در نشست توصیه کرد که با دقت و تلاش بیشتر به تحقیق در مورد سیره حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) پرداخته و با بهره‌گیری از آموزه‌های ایشان، در مسیر تقویت علم و ایمان در جامعه اسلامی گام بردارند.

شایان ذکر است؛ در دیدار طلاب مدرسه علمیه کریمه اهل‌بیت علیهم‌السلام با مدیر حوزه علمیه خراسان، هر یک از طلاب نظرات و دغدغه‌های خود را در زمینه‌های مختلف بیان کردند. این دیدار فرصتی بود تا طلاب جوان که در مسیر تحصیل و پژوهش‌های دینی قرار دارند، نگرانی‌ها و درخواست‌های خود را به گوش مسئولان برسانند. در این جلسه، مسائل مختلفی از جمله شرایط آموزشی، رفاهی، اجتماعی و همچنین چالش‌هایی که طلاب در مسیر علمی خود با آن‌ها مواجه هستند، مطرح شد.