شناسهٔ خبر: 70061140 - سرویس سیاسی
منبع: طرفداری | لینک خبر

محمدجواد ظریف: دولت پزشکیان آماده تعامل با غرب و انجام مذاکرات هسته‌ای در شرایط برابر است

صاحب‌خبر -

طرفداری تایمز | مقامات جمهوری اسلامی ایران یکی پس از دیگری از تمایل تهران به توافق با غرب سخن می‌گویند. ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور گفت: دکتر پزشکیان آماده انجام مذاکراتی از جایگاه برابر درباره توافق هسته‌ای است.

محمدجواد ظریف در یادداشتی که فازن افرز اخیرا منتشر کرده است سعی نموده رویکرد دولت مسعود پزشکیان در زمینه سیاست خارجی را تشریح کند. معاون راهبردی رئیس‌جمهور از تمایل پزشکیان به همکاری با دولت‌های عربی و متحدان ایران و همچنین تعامل با غرب سخن گفت.

مهم‌ترین مطالب یادداشت ظریف

او ابتدا به ترور اسماعیل هنیه در اولین روز کاری دولت پزشکیان اشاره کرد:

در 30 جولای، مسعود پزشکیان به عنوان رئیس جمهور جدید ایران سوگند یاد کرد. ساعاتی پس از این مراسم، اسماعیل هنیه، نخست وزیر سابق تشکیلات خودگردان فلسطین و رئیس دفتر سیاسی حماس، در مهمانخانه‌ای در نزدیکی مجتمع ریاست جمهوری توسط اسرائیل ترور شد. هنیه برای شرکت در مراسم تحلیف دعوت شده بود و ترور او در خاک ایران بر این مراسم سایه افکند. این همچنین پیش‌نمایشی از چالش‌هایی بود که پزشکیان در تعقیب بلندپروازی‌های سیاست خارجی خود با آن مواجه خواهد شد.

وی در رابطه با مذاکرات و علاقه به همکاری با دولت‌های عربی بیان کرد:

پزشکیان خواهان ثبات و توسعه اقتصادی در خاورمیانه است. او خواهان همکاری با کشورهای عربی همسایه و تقویت روابط با متحدان ایران است. اما او همچنین خواهان تعامل سازنده با غرب است. دولت او آماده مدیریت تنش با ایالات متحده است که به تازگی رئیس جمهور جدیدی را انتخاب کرده است. پزشکیان امیدوار به مذاکراتی برابر در مورد توافق هسته‌ای و احتمالاً موضوعات بیشتر است.

همچنین تاکید کرد:

با این حال، همانطور که پزشکیان به صراحت گفته است، ایران تسلیم خواسته‌های غیرمنطقی نخواهد شد. این کشور همیشه در مقابل تجاوزات اسرائیل خواهد ایستاد. و از حفظ منافع ملی خود منصرف نخواهد شد.

ظریف ضمن اینکه از بحران‌های ایران و منطقه در شرایط فعلی گفت، بیان کرد:

اما خلیج فارس باید ادامه دهد. چشم انداز ایران با منافع کشورهای عربی همسو است که همگی خواهان منطقه‌ای با ثبات‌تر و مرفه‌تر به خاطر نسل‌های آینده هستند. بنابراین، ایران و جهان عرب باید بتوانند اختلافات خود را حل کنند. حمایت ایران از مقاومت فلسطین می‌تواند به آغاز چنین همکاری‌هایی کمک کند. به هر حال، جهان عرب با ایران در حمایت از احیای حقوق مردم فلسطین متحد است.

معاون راهبردی پزشکیان معتقد است که غرب باید بداند که فشارها به ایران پاسخ نمی دهد؛ او در یادداشت خود می‌نویسد:

پس از بیش از 20 سال محدودیت اقتصادی، ایالات متحده و متحدان غربی آن باید بدانند که ایران به فشارها پاسخ نمی‌دهد. تشدید اقدامات قهری آن‌ها همواره نتیجه معکوس داشته است. در اوج کمپین فشار حداکثری اخیر واشنگتن – و تنها چند روز پس از ترور محسن فخری زاده، دانشمند برجسته هسته‌ای ایران توسط اسرائیل – مجلس ایران قانونی را تصویب کرد که به دولت دستور می‌دهد تا برنامه هسته‌ای را به سرعت پیش برد و نظارت بین المللی را کاهش دهد. تعداد سانتریفیوژها در ایران از سال 2018 - زمانی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده از توافق هسته‌ای خارج شد- افزایش چشمگیری داشته است و سطح غنی سازی از 3.5 درصد به بیش از 60 درصد افزایش یافته است. تصور اینکه اگر غرب رویکرد همکاری خود را رها نمی‌کرد، چنین اتفاقی رخ می‌داد، سخت است. در این راستا، ترامپ که در ژانویه دوباره روی کار خواهد آمد، و شرکای واشنگتن در اروپا تنها می‌توانند خود را برای ادامه پیشرفت هسته‌ای ایران مقصر بدانند.

وی در ادامه تصریح می‌کند:

به جای افزایش فشار بر ایران، غرب باید راه حل‌های حاصل جمع مثبت را دنبال کند. توافق هسته‌ای یک نمونه منحصر به فرد است و غرب باید به دنبال احیای آن باشد. اما برای انجام این کار، باید اقدامات ملموس و عملی - از جمله اقدامات سرمایه گذاری سیاسی، قانونگذاری، و متقابلا سودمند - انجام دهد تا مطمئن شود که ایران می‌تواند همانطور که وعده داده شده بود، از نظر اقتصادی از توافق بهره‌مند شود. اگر ترامپ تصمیم به اتخاذ چنین اقداماتی بگیرد، ایران مایل به گفتگویی است که به نفع تهران و واشنگتن باشد.

محمدجواد ظریف یادداشت خود را اینگونه به پایان می‌رساند:

تعامل سازنده با ایران، همراه با تعهد به دیپلماسی چندجانبه، می‌تواند به ایجاد چارچوبی برای امنیت و ثبات جهانی در خلیج فارس کمک کند. در نتیجه می‌تواند تنش‌ها را کاهش دهد و به رفاه و توسعه بلندمدت کمک کند. این تغییر برای غلبه بر درگیری‌های ریشه‌دار حیاتی است. اگرچه ایران امروز مطمئن است که می‌تواند برای دفاع از خود بجنگد، اما خواهان صلح است و مصمم به ساختن آینده‌ای بهتر است. ایران می‌تواند شریکی توانا و مشتاق باشد، به شرطی که مشارکت‌هایش بر اساس احترام متقابل و موقعیت برابر باشد. این فرصت را برای شروعی جدید از دست ندهیم.