به گزارش اقتصادنیوز، نشریه نشنال با انتشار یادداشتی مدعی شد، رایزنیها برای کاهش تنشها درباره برنامه هستهای ایران روز جمعه در ژنو از سر گرفته شد و مقامات غربی در گفتوگو با نشنال مدعی شدند که به نظر میرسد ایران برای از سرگیری گفتوگوها تمایل دارد. از سرگیری رایزنیها در حالی انجام شده که پیشتر حزبالله و اسرائیل با برقراری آتش بس موافقت کردند؛ آتش بسی شکننده که به ادعای گروهی از تحلیلگران زمینه را برای بازگشت نسبی آرامش به جبهه شمالی فراهم کرده است.
ادعای غرب درباره تمایل ایران به تنشزدایی
نشنال در ادامه یادداشت ادعاییاش به نقل از منابع امنیتی اسرائیل مدعی شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا با بازگشت به کاخ سفید در ژانویه، حمله ادعایی اسرائیل به سایتهای ایران را در دستور کار قرار داده است؛ این ادعایی است که هنوز سند و یا اطلاعاتی در راستای اثبات آن در اختیار نیست.
با این همه این نشریه به نقل از یکی از مقامهای غربی مدعی است که چشمانداز حمله ادعایی بخشی از سناریوهای تعریف شده توسط کابینه احتمالی ترامپ است. این مقام غربی که نخواست نامش فاش شود ادعا کرد که ایران از این سناریوی ادعایی مطلع است و فارغ از آن برای جلوگیری از بازگشت کمپین فشار حداکثری خواهان مذاکره است. این ادعاها در حالی رسانهای شد که پیشتر مسعود پزشکیان با تکیه بر اصل تنش زدایی پیروز انتخابات ریاست جمهوری شد، پزشکیان در صدد بوده و هست با توسل به اهرم دیپلماسی از فشارهای اعمالی کاسته و زمینه را برای خروج ایران از تحریمها فراهم کند.
نشنال در ادامه گزارش ادعاییاش آورد، رئیس ام آی ۶ (سرویس اطلاعات مخفی انگلیس)، روز جمعه مدعی شد که پیشرفت برنامه هستهای ایران تهدیدی بزرگ برای امنیت جهانی است. ریچارد مور در سخنرانی ادعاییاش در پاریس گفت: «اعضای مقاومت متحد ایران در سراسر خاورمیانه هدف حملات اسرائیل قرار گرفتهاند. اما پیشرفت برنامه هستهای ایران به عنوان تهدید باقی مانده است.»
با این همه گروهی از تحلیلگران براین باورند که تیم جدید پزشکیان به دنبال بازتعریف استراتژی ارتباطی خود با غرب است، اگرچه مشخص نیست که رئیس جمهوری میانه رو ایران با توجه به فعل و انفعالها و پویاییهای منطقه قادر است زمینه را برای تنش زدایی هموار کند؟ در شرایطی که رسانههای غربی تلاش دارند تا به گونهای نشست رسمی ژنو و ماحصل آن را ناامید کننده جلوه دهند، برخی از مقامهای غربی آگاه از رایزنیها مدعیاند که گفتوگوها شفاف بوده و قرار بر آن شده تا طرفین در بازههای زمانی پیش رو نشستهای مشترکی را برگزار کنند.
در این میان یکی از مقامهای غربی آگاه از رایزنیها که نخواست نامش فاش شود در گفتوگو با نشنال مدعی شد که در کنار برنامه هستهای ایران، همکاری نظامی این کشور با روسیه نیز در کانون توجهها قرار داشت. به ادعای این مقام، غرب مدعی است که تعامل تهران و مسکو به تهدیدی امنیتی برای اروپا تبدیل شده است. این ادعا در حالی مطرح شد که تهران پیشتر اعلام کرده بود که در جنگ اوکراین نقشی نداشته و ندارد.
همزمان کاظم غریب آبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه ایران که در این مذاکرات نیز شرکت داشت، در حساب کاربری ایکس (توئیتر سابق) نوشت که ایران «قاطعانه متعهد به دنبال کردن منافع مردم است و و گفتگو و تعامل را در اولویت قرار داده است».
با این حال، غریب آبادی، روز پنجشنبه پس از دیدار با دیپلماتهای اتحادیه اروپا در ژنو، استدلال کرد که «اروپا نتوانسته در موضوع هستهای ایران بازیگری جدی باشد». به گفته او «تروئیکای اروپایی پس از خروج یکجانبه ترامپ از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ و اعمال فشار حداکثری علیه ایران منفعل بود و گامی برنداشت».
او همچنین از اتحادیه اروپا خواست که «رفتار خود محورانه و غیرمسئولانهاش در مورد طیف وسیعی از مسائل از جمله جنگ در اوکراین و غزه کنار بگذارد». همزمان یک منبع آگاه مدعی شد که نشست روز جمعه نشان داد که کشورهای اروپایی (تروئیکای اروپا) احساس میکنند باید با ایران وارد تعامل شده و رایزنی داشته باشند.
این منبع مدعی است که اروپا تصور میکند با توسل به اهرم دیپلماسی قادر خواهد بود تا رفتار منطقهای ایران را نیز تحت کنترل داشته باشد.