ایمان گودرزی؛ یکی از مشکلات بزرگ استقلال در لیگ بیست و چهارم گل نزن بودن مهاجمان این تیم است. با جدایی جواد نکونام از این تیم و آمدن موسیمانه نیز تغییری در عملکرد خط هجومی آبی ها به وجود نیامد تا سرمربی آفریقایی به فکر خرید مهاجم باشد.
برای حل این مشکل در حال حاضر «مسعود جمعه» به اردوی آبیها در دبی اضافه شده تا زیر نظر کادر فنی این تیم تست ها را پشت سر بگذارد، جوئل کوجو همچنان جزو گزینههاست و البته خبری هم از مذاکره با گزینه اول موسیمانه که یک مهاجم اهل مالی است، به گوش نمیرسد.
با نگاهی به آمار مهاجمان خارجی تاریخ استقلال اما متوجه میشیم که به جز مامه تیام و شیخ دیاباته نمی شود به هیچ کدام از دیگر خارجی های آبی پوش نمره قبولی در پست مهاجم داد. به بهانه حضور جمععه در استقلال بد نیست نگاهی به عملکرد مهاجمان خارجی گذشتهی استقلال بیاندازیم؛
مامه تیام
هواداران استقلال هنوز هم حسرت از دست دادن او را میخورند. مهاجمی که بعد از ترک استقلال، دوران درخشانی را در ترکیه سپری کرد و حالا در پیراهن ایوب اسپور و زیرنظر آردا توران جزو برترین گلزنان سوپرلیگ این کشور است. مامه تیام زننده گل استقلال در فینال جام حذفی بود، آن هتتریک رویایی را برابر ذوبآهن در آسیا ثبت کرد، ۷ گل در ۶ بازی لیگ قهرمانان به ثمر رساند و در لیگ برتر هم خوب گل زد و پاس گل داد تا یکی از برترین مهاجمان خارجی تاریخ استقلال لقب بگیرد. تیام در فصل ۹۷-۱۳۹۶ در جمع آبیها حضور داشت و در ۱۳ بازی در تمام رقابتها ۱۲ بار گلزنی کرد. او در ۶ مسابقه از رقابتهای لیگ برتر هم ۴ گل به ثمر رساند اما با پایان فصل استقلال او را خیلی راحت از دست داد.
شیخ دیاباته
این چهره مصداق بارز رمان معروف دکتر جکیل و آقای هاید بود؛ ماشین گلزنی لیگ نوزدهم که آقای گل فصل شد ولی در لیگ بیستم، تنها ۲ گل زد و بیشتر فصل را به بهانه مسائل مالی از دست داد. حضور در صدر جدول بهترین گلزنان خارجی تاریخ باشگاه، نشان میدهد «شیخ دیاباته» جزو مهاجمانی بود که راه گلزنی را میدانست و شاید اگر مدیران استقلال مشکلات مالیاش را برطرف میکردند او به درخشش خود ادامه میداد. هواداران استقلال هم دیاباته را دوست داشتند و این علاقه بعد از هتتریک برابر تراکتور در تبریز و گلی که وارد دروازه پدیده کرد و استقلال را به صدر جدول رساند، بیشتر هم شد. دیاباته در ۴۷ بازی در تمام رقابتها ۲۷ بار برای استقلال گلزنی کرد. او در فصل ۹۹-۱۳۹۸ لیگ برتر و در ۲۱ بازی ۱۵ بار پایش به گلزنی باز شد تا آقای گل مسابقات لقب بگیرد، با این حال در فصل بعدی و در ۱۲ بازی تنها ۲ بار فرصت گلزنی پیدا کرد.
گوران یرکوویچ
متخصص ضربه زدن در داخل محوطه پنج و نیم متر بود. بازیکنی که در نیمه دوم لیگ یازدهم به عنوان جانشین فرهاد مجیدی راهی استقلال شد و خیلی زود با گلهایش، توانست جای خالی شماره ۷ را پر کند. گوران یرکوویچ در فینال جام حذفی پنالتیاش را گل کرد، در لیگ قهرمانان آسیا، گلهای مهمی به الریان قطر و الاتفاق عربستان (در بازی پلیآف) زد و در لیگ برتر هم با ۶ گل و ۱ پاس گل در ۱۵ بازی آمار خوب و قابل دفاعی را به ثبت رساند. یرکوویچ همچنین در مجموع تمام رقابتها و در ۲۹ بازی، ۹ بار با پیراهن آبی تجربه گلزنی را بدست آورد. با این حال بهغیر از این ۳ بازیکن، آمار سایر مهاجمان خارجی استقلال چندان تعریفی نداشته است. شاید یکی از مهمترین دلایل این اتفاق عدم نیاز استقلال به داشتن مهاجم خارجی باکیفیت بوده، چرا که استقلال همیشه در تاریخش مهاجمان داخلی خوب داشته و مدیران این باشگاه در سالهای گذشته بر سر خرید بازیکنان خارجی در خط حمله حساسیتی زیادی به خرج ندادهاند. ادامه این مطلب به بررسی فهرستی از همین بازیکنان میپردازد.
راجر فابریتسیو
راجر سال 1382 با نظر امیر قلعهنویی در استقلال جذب شد. او در رقابتهای لیگ برتر دروازه سپاهان را باز کرد و در جام حذفی نیز یک گل برای آبیها به ثمر رساند. او به تدریج در مسیر نیمکتنشینی قرار گرفت و به مرور از ترکیب اصلی تیم کنار گذاشته شد. فابریتسیو 14 بازی با پیراهن استقلال انجام داد و سپس از این تیم جدا شد.
اندرسون دوسسانتوس
این مهاجم 196 سانتی متری در تیم موجی میریم برزیل فوتبال خود را شروع کرد. 20 بازی، 11 گل در باشگاه برزیلی باعث شد تا به باشگاه سیواسپور ترکیه منتقل شود. در فصل اول حضور در ترکیه، در 26 بازی، 9 گل زد. او یک فصل دیگر نیز در سیواس حضور داشت و سپس به باشگاههای ریزه اسپور و اسکیشهیر اسپور منتقل شد. ارزش این بازیکن بعد از پایان قراردادش با اسکیشهیر به 1.4 میلیون یورو در ترانسفرمارکت رسید. اندرسون بعد از ترکیه به افسی سئول کره جنوبی منتقل شد. 10 بازی و سخ گل در کره جنوبی برای اندرسون ثبت شد.مقصد بعدی اندرسون، استقلال بود. در بدو ورود به استقلال، حواشی متعددی علیه بازیکن وجود داشت؛ به عنوان مثال درباره اضافه وزن او و درشت اندامی او در رسانه ها، انتقادهای مختلفی صورت گرفت. هفت بازی و یک پاس گل در برابر استیل آذین به فرهاد مجیدی ، خلاصه عملکرد او در استقلال بود. او از هفته یازدهم به بعد به نیمکت ذخیرهها منتقل شد. تیانجین سونگجیانگ چین و سه تیم برزیلی، آخرین تیمهای کارنامه این برزیلی بودند. او در سال 2014 از فوتبال خداحافظی کرد.
پرو پئیچ
پرو پئیچ با حاشیههای فراوانی به استقلال پیوست و حتی گفته شد امضای قرارداد با او، بعد از اتمام مهلت قانونی نقل و انتقالات بوده است. پئیچ با یک آمار گلزنی خوب و به عنوان آقای گل لیگ آلبانی به استقلال آمد اما اصرار مظلومی به استفاده از یک مهاجم و ترجیح دادن سجاد شهباززاده به او باعث شد تا این بازیکن ۱۹۵ سانتیمتری کروات نتواند تواناییهای خود را در استقلال نشان دهد و در ۱۳ بازی از مسابقات لیگ برتر تنها ۳ گل به ثمر برساند. او ۲ بار هم در جام حذفی برای آبیها گلزنی کرد و هرچند در حد و اندازه نامش نشان نداد اما همچنان جزو برترین گلزنان خارجی تاریخ استقلال هم محسوب میشود. جالب اینکه او بعد از ترک اردوی آبیها مجدداً به لیگ آلبانی برگشت و باز هم آقای گل شد.
الحاجی گرو
گرو از جمله بازیکنانی بود که حداقل در 3 پنجره نقل و انتقالاتی به استقلال لینک شد و بعد از اخبارهای گوناگون درباره خودش به این باشگاه پیوست. کانمی واریورز و لوبی استارز تیمهای نخستین او در فوتبال و لیگ برتر نیجریه بودند. گرو در رده ملی برای تیم جوانان نیجریه در 16 بازی، 6 گل زد و تاکنون یک بار نیز برای تیم ملی بزرگسالان نیجریه بازی کرده است. اوسترز سوئد اولین تیم خارجی گرو بود و در سطح دوم فوتبال سوئد حضور داشت. بعد از سه فصل بازی در این تیم، گرو به تیم وایبورگ در سطح دوم دانمارک پیوست و با این باشگاه به لیگ برتر دانمارک صعود کرد. اوسترشوند سوئد مقصد بعدی گرو بود و در همین باشگاه توانست به بهترین دوران فوتبال خود برسد. گرو در این تیم همبازی سامان قدوس بود و همین باعث شد در میان رسانههای ایرانی نیز شناستر باشد. گرو با اوسترشوند قهرمان جام حذفی سوئد شد و به همراه آنها در مرحله گروهی لیگ اروپا حاضر شد. گراهام پاتر سرمربی او در این تیم بود. گرو به همراه این باشگاه سوئدی در لیگ اروپا درخشید و دو گل در برابر زوریا لوهانسک و اتلتیک بیلبائو به ثمر رساند. او به همراه باشگاهش به دور بعدی لیگ اروپا صعود کردند اما به قرعه سختی مثل آرسنال خوردند و بعد از باخت به این تیم از این رقابت ها کنار رفتند. بعد از بازی در لیگ اروپا و شگفتی سازی باشگاه سوئدی، بارها نام الحاجی گرو به باشگاه استقلال پیوند خورد تا سرانجام در سال 2018 این انتقال نهایی شد. گرو در استقلال دوران سختی را داشت و نتوانست همانند باشگاه سوئدی حضوری موفق داشته باشد. 10 بازی، یک گل و یک پاس گل و جدایی در میانه فصل، سرنوشت این بازیکن در ایران بود. بازگشت به اوسترشوند و پیوستن به هلسینگبورگ سوئد اتفاقات بعدی کارنامه گرو بود. لیگ فنلاند نیز دیگر تجربه گرو در سالهای اخیر بوده و در دو باشگاه این کشور حضور داشته است. گرو از ابتدای سال ۲۰۲۴ به باشگاه جدیدی نپیوسته است.
گادوین منشا
گادوین نیز از بازیکنان خارجی موفق و ماندگار در فوتبال ایران بوده است که مانند ابراهیم توره توسط پیکان به لیگ ایران معرفی شد.منشا اهل کشور نیجریه بود و فوتبالش را در باشگاهی گمنام از اسپانیا به نام پدرونراس شروع کرد و در این باشگاه در 18 بازی 6 گل زد. به مرور در تیم های مختلف سطوح پایین اسپانیا توپ زد و در این تیمها نیز آمار گلزنی خوبی را داشت؛ از جمله 41 گل در 71 بازی برای باشگاه سوکوئلاموس. بعد از مدتی حضور در دسته سوم اسپانیا، به بالزان در لیگ برتر مالت ملحق شد و در این باشگاه در 15 بازی، سه گل زد. سپس به موستای مالت ملحق شد و آمار بهتری مثل 16 بازی، 10 گل را ثبت کرد. مقصد بعدی منشا، پیکان بود که او را بعد از ابراهیم توره، به یکی از مهاجمان خارجی موفقی تبدیل کرد که توسط باشگاه پیکان وارد ایران شدند. 27 بازی 15 گل در پیکان باعث ورود او به جمع بازیکنان پرمشتری نقل و انتقالات شد. درنهایت پرسپولیس موفق به خرید او شد. منشا در پرسپولیس قهرمانی لیگ ایران و گل خاطرانگیز به الدحیل را تجربه کرد و یکی از مهاجمان خارجی موفق تاریخ این تیم شد. 63 بازی 14 گل آمار کلی او در پرسپولیس بود. بعد از جدایی از پرسپولیس، مستقیما به رقیب دیرینه یعنی استقلال پیوست. منشا در ۱۳ مسابقه برای استقلال، یک گل زد.حضور کوتاه در عجمان امارات تنها تجربه خارج از ایران او در سالهای اخیر بوده است. او در سالیان اخیر با پیراهن مس رفسنجان آقای گل لیگ برتر شده است و در باشگاههای گل گهر سیرجان و فولاد خوزستان نیز بازی کرده است.
بوبکر کبه
با باز کردن دروازه استقلال در پیراهن داماش و در لیگ دوازدهم، نامی برای خودش دست و پا کرد تا در سال بعد و در نقل و انتقالات نیمفصل لیگ سیزدهم آبیپوش شود اما مصدومیت هرگز نگذاشت یک مهاجم زهردار نشان بدهد. کبه در مجموع و در تمام رقابتها ۷ بار برای استقلال به میدان رفت و ۳ بار هم گلزنی کرد اما به دلیل مصدومیت ۱۱ بازی از لیگ و جام حذفی را از دست داد تا آمار گلزنیاش در قیاس با مبلغ ۱۰ هزار یورویی که آبیها بابتش دست به جیب شدند، آمار درخشانی محسوب نشود. او در لیگ برتر و در ۳ بازی هم تنها موفق شد دروازه سایپا را باز کند. بهترین عملکرد کبه در استقلال به بازی با الریان در لیگ قهرمانان آسیا مربوط میشود که در شب پیروزی ۳ بر ۱ آبیها، ۲ بار گلزنی کرد.
ایسما
یکی دیگر از خریدهای عجیب استقلال در زمان شفر که درست مثل الحاجی گرو به درد آبیها نخورد. اسماعیل گونچالوِس برای زدن اولین گلش با پیراهن استقلال تنها ۵۲ ثانیه زمان نیاز داشت اما او مهاجمی نبود که بتواند نقش ماشین گلزنی را ایفا کند و شاید تنها به عنوان مهاجم دوم خوب بود. ایسما در ۱۳ بازی از رقابتهای لیگ برتر ۳ بار گلزنی کرد و در ۵ بازی از مسابقات لیگ قهرمانان آسیا هم موفق به زدن هیچ گلی نشد تا پس از یک نیمفصل خیلی زود استقلال را ترک کند.
رودی ژستد
ماشین گلزنی نبود ولی با ارسال ۳ پاس گل در لیگ همان چیزی بود که استقلالِ مجیدی نیاز داشت، یک مهاجم پا به توپ و توپ نگهدار که بتواند مردان کناریاش یعنی یامگا و حسینزاده را صاحب توپ کند با این حال آمار گلزنی زیر متوسط او باعث شد تا در فهرست مهاجمان خارجی نهچندان خوب آبیها جای بگیرد هرچند که هواداران استقلال دلیل مهمی برای ابراز علاقه به او دارند. رودی ژستد با سابقه بازی در لیگ برتر انگلیس به اولین خارجی استقلال بدل شد که در دربی گل میزند. گل حیاتی او در دربی به روند شکستناپذیری استقلال در مسابقات لیگ برتر ادامه داد و نقش مهمی در قهرمانی بدون شکست استقلال در فصل ۰۱-۱۴۰۰ داشت، چهرهای که در ۲۳ بازی از مسابقات لیگ برتر تنها ۳ گل زد و در دو بازی از جام حذفی هم موفق به گلزنی نشد.
گوستاوو بلانکو
مدل ضعیفتری از همان رودی ژستد که البته طرفداران استقلال هم چندان دوستش ندارند! گوستاوو بلانکو قرار بود در تیمِ نکونام همان نقش ژستد را برای مجیدی ایفا کند ولی به هیچ وجه موفق نبود و احتمالاً در نیمفصل پیش رو گزینه اول موسیمانه برای کنار رفتن از فهرست استقلال باشد. بلانکو با آمار ۳۶ بازی و ۶ گل در تمام رقابتها که همگی در لیگ برتر زده شده، آمار گلزنی بهتری نسبت به ژستد به ثبت رساند ولی هم زمان زیادی طول کشید تا اولین گلش را بزند (۱۰ هفته) و هم در مقطع انتهایی لیگ بیست و سوم، گلی نزد و آخرین گلش به هفته بیست و ششم مربوط میشد. بلانکو در این فصل، هم کمتر بازی کرده و هم برای زدن گل و دادن پاس گل، زیادی خسته بوده است و موفق نشده در ۷ بازی از لیگ برتر و در ۴ دیدار از لیگ نخبگان آسیا، گلی را وارد دروازه رقبا کند.
257 251