این روزها در شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام و تیکتاک چسبِ دهان بهعنوان روشی برای جلوگیری از خروپف یا آپنه خواب تبلیغ میشود اما آیا بستن دهان واقعا میتواند این مشکل را رفع کند؟
آپنه خواب زمانی رخ میدهد که هنگام خواب، راه هوایی فوقانی به طور مکرر مسدود و باعث توقف موقت تنفس فرد شود. مطالعات اولیه میگوید که چسب زدن به دهان موقع خواب به رفع خروپف و آپنه خواب انسدادی خفیف در افرادی که با دهان باز میخوابند، کمک میکند اما تاثیر این روش هنوز به تایید نهایی محققان نرسیده است.
دیوید کنت، استادیار گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن در مرکز پزشکی دانشگاه وندربیلت میگوید: «تاثیر چسب دهان به احتمال زیاد، خفیف است.»
او توضیح میدهد که در واقع هدف از چسب زدن به دهان این است که فرد عادت کند هنگام خواب تنها از راه بینی نفس بکشد: «تنفس باید از راه بینی انجام شود، زیرا بینی در واقع سیستم تهویه هوای بدن به شمار میرود. هوا از سوراخ بینی وارد حفرههای بینی میشود که غشای مخاطی آن ذرات، آلودگیها و عوامل بیماریزا را به دام میاندازد و با واکنشهای غیرارادی مانند عطسه، این آلایندهها را دفع میکند. وظیفه دیگر حفرههای بینی این است که هوا را قبل از ورود به ریهها، گرم و مرطوب کنند تا مانع آسیبدیدگی سیستم تنفسی شود.»
زمانی که آلرژیها، بیماریها یا ناهنجاریهای ساختاری مانع تنفس موثر از راه بینی میشوند، افراد به طور غیرارادی هنگام خواب دهانشان را باز میکنند تا هوا بگیرند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تنفس از راه دهان عضلات و بافت گلو را دچار تغییراتی میکند که باعث میشود گلو باریکتر شود و احتمال بسته شدن آن افزایش یابد. این امر در درازمدت، میتواند با مشکلات دهان و دندان مانند پوسیدگی دندان و بیماری لثه، اختلالات خواب، کاهش عملکرد ریه و تشدید علائم آسم در مبتلایان، مرتبط باشد.
به گزارش واشینگتنپست، در یک مطالعه ۲۰ نفر از کسانی که آپنه خواب خفیف داشتند و مشکل اصلی آنها خروپف بود، در یک آزمایش خواب خانگی شرکت کردند. این افراد قبل از خواب دهانشان را با نوار چسب سیلیکونی ضدحساسیت بستند و افرادی که دچار انسداد بینی بودند، قبل از چسب زدن به دهان، از دارو و اسپری استفاده کردند. ۶۵ درصد این افراد در خروپف و آپنه خواب انسدادی خود بهبودی چشمگیر مشاهده کردند.
چسب زدن به دهان معمولا روشی کمخطر در نظر گرفته میشود و اگرچه برای افرادی که به دلیل مشکلات ساختاری بینی یا سلامتی نمیتوانند درست از بینی تنفس کنند، بستن دهان اذیتکننده است، به طور کلی برای بیشتر افراد خطر خاصی ندارد و وقتی فرد نتواند به اندازه کافی هوا دریافت کند، اغلب از خواب بیدار میشود و چسب را میکند. با این حال باید توجه داشت که نباید به دهان کودکان یا بزرگسالانی که نمیتوانند چسب را از دهانشان جدا کنند، چسب زد.
رابسون کاپاسو، رئیس بخش جراحی خواب در دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد، خاطرنشان میکند افرادی که نمیتوانند از راه بینی خوب نفس بکشند و در حالت بیداری مانند ورزش کردن هم از دهان نفس میکشند، باید با پزشک مشورت کنند.
نگرانی اصلی متخصصان این است که مردم این روش را بهعنوان جایگزین درمانهای شناختهشده و معتبری مانند دستگاههای فشار مثبت مداوم راه هوایی (continuous positive airway pressure/CPAP) برای درمان اختلال آپنه خواب، استفاده کنند. این در حالی است که آپنه خواب باید حتما درمان شود زیرا باعث بیخوابی و خستگی میشوند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی را افزایش میدهند. از طرفی ممکن است یک مشکل جدی وجود داشته باشد که باعث نفس کشیدن از دهان میشود و نباید نادیده گرفته شود.
متخصصان توصیه میکنند که برای مطمئن شدن از ایمن بودن چسب زدن به دهان برای خود، حتما با متخصص مشورت کنید. از چسبهای خانگی یا چسب برق هم استفاده نکنید و حتما از چسبهای ضدحساسیت که مخصوص پوستاند و چسب دهان که به همین منظور تولید شده، استفاده کنید. ضمنا این کار را حتما اول در حالت بیداری امتحان کنید تا مطمئن شوید میتوانید آن را تحمل کنید.