شناسهٔ خبر: 69832803 - سرویس استانی
منبع: میراث آریا | لینک خبر

«قلعه ناصری» نگینی در قلب ایرانشهر/ سازه‌ای خشتی و باصلابت از دوره قاجار

قلعه ناصری ایرانشهر یکی از قلعه‌های مهم در جنوب سیستان و بلوچستان بوده که دژی به قدمت پهره داشته و نگینی در این شهرستان است.

صاحب‌خبر -

میراث آریا: یکی از قلعه‌های مهم در جنوب سیستان و بلوچستان قلعه ناصری ایرانشهر بوده که بعد از قلعه بمپور بزرگترین و مهمترین قلعه خشت و گلی در منطقه بلوچستان به شمار می‌رود.

ناصرالدوله فرمانفرما که حـاکم کـرمان و بلوچستان بود در سال ۱۲۵۸ هجری قمری پیشنهاد ساخت این دژ نظامی بزرگ را در فهرج یا پهره (نام قدیم ایرانشهر) به ناصر الدین شاه قاجار داد و حسین معمارباشی کرمانی با دستور ناصرالدین شاه قاجار این بنا را در سال ۱۲۶۴ هجری شمسی ساخت.

بنا به مستندات تاریخی کار ساخت این قلعه هفت سال به طول انجامید و از آن پس بنام قلعه ناصری یا ناصریه مشهور شد و مقر حکمرانی بلوچستان که تا آن سال قلعه کهن و عظیم بمپور بود، به این قلعه انتقال یافت.

این بنای تاریخی با مساحت هفت هزار و ۵۰۰ متر مربع شامل بخش‌های مختلف از جمله چهار حیاط مجزا و بیش از ۱۵۰ اتاق، حال بند، حوض خانه، انبار، اصطبل، حمام، سربازخانه و منطقه حاکم نشین بود.

یکی از قلعه‌های مهم در جنوب سیستان و بلوچستان قلعه ناصری ایرانشهر بوده که بعد از قلعه بمپور بزرگترین و مهمترین قلعه خشت و گلی در منطقه بلوچستان به شمار می‌رود.

در سال ۱۳۰۸ هجری شمسی با تصرف شهر فهرج یا پهره توسط قوای رضاخان پهلوی این شهر به نام ایرانشهر تغییر نام یافت.

زمانی که رضاخان به اقتدار زیادی دست یافت و دولت مرکزی به اندازه کافی جاگیر شده بود و به قدرت رسید، ارتش رضاخان پهلوی به پیشوایی تیمسارامان الله جهانبانی در بلوچستان این دژ را تسخیر کرد و همین امر نیز باعث شد که نام آن به قلعه ایرانشهر تغییر پیدا کند.

در زمان پادشاهی محمدرضا شاه، این قلعه ۲ بار تغییر کاربری داد، یک بار به ژاندارمری تبدیل شد و بار دوم نیز برای مدت کوتاهی از آن به عنوان محل تدریس استفاده کردند، در سال‌های نخست انقلاب نیز برای مدتی خالی از سکنه شد و تقریباً بلا استفاده رها شده بود.

گذشت زمان موجب شد که این قلعه ویران شود به گونه‌ای که در سال ۱۳۶۱، حدود به ۹۸ درصد از محیط درونی بنا با بولدوزر نابود و تنها اثر بر جا مانده از آن به قسمت سردر و حصار مربوط می‌شد، این قلعه سرانجام در سال ۱۳۷۵ در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

معماری قلعه ناصری ایرانشهر

خشت و گل و آجر از مصالح تشکیل‌دهنده قلعه ناصری ایرانشهر هستند، حصار قلعه در کل ۹ برج دیدبانی دارد و دیوارهای آن در روی سطح زمین دارای قطر ۴. ۵ متر و ارتفاع ۷ متر است. این ساختمان وسعتی بیش از ۳۶ هزارمتر مربع دارد.
قلعه ایرانشهر بنا به متون باقی مانده، بیش از ۱۵۰ اتاق شامل مال‌بند، حوض‌خانه، انبار، اصطبل، حمام، سربازخانه و حاکم‌نشین داشت.

هرچند معماری داخلی قلعه تخریب شده؛ اما از زیبایی‌های معماری قلعه می‌توان به آجرنمای تزیینی سردر ورودی و برج‌های آجرکاری شده دو جهت اشاره کرد که دارای انواع طرح‌های رجچینی، دندان‌موشی، هندسی، لوزی و چلیپایی است.

«قلعه ناصری» نگینی در قلب ایرانشهر/ سازه‌ای خشتی و باصلابت از دوره قاجار


قلعه ناصری ایرانشهر؛ سازه‌ای خشتی از دوره قاجار

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایرانشهر گفت: قلعه‌های مهم در جنوب سیستان و بلوچستان همواره شمار زیادی از مسافران و گردشگران را در مناسبت‌های مختلف و تعطیلات بویژه ایام نوروز به خود جذب می‌کند.

رحمان ریگی در گفت‌وگو با خبرنگار ما اظهار کرد: قلعه ناصری ایرانشهر بعد از قلعه بمپور بزرگترین و مهمترین قلعه خشت و گلی در جنوب سیستان و بلوچستان است.

او بیان کرد: کار ساخت این قلعه هفت سال به طول انجامید و از آن پس بنام قلعه ناصری یا ناصریه مشهور شد و مقر حکمرانی بلوچستان که تا آن سال قلعه کهن و عظیم بمپور بود به این قلعه انتقال یافت.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایرانشهر افزود: این بنای تاریخی با مساحت هفت هزار و ۵۰۰ متر مربع شامل بخش‌های مختلف از جمله چهار حیاط مجزا و بیش از ۱۵۰ اتاق، حال بند، حوض خانه، انبار، اصطبل، حمام، سربازخانه و منطقه حاکم نشین است.

او ادامه داد: مصالح اصلی این قلعه از خشت، گل و آجر است و حصار آن مجموعا داری ۹ برج دیدبانی است که قطر دیوارهای حصار آن در روی سطح زمین به پنج متر و ارتفاع آن به حدود هفت متر می‌رسد.

ریگی گفت: این نوع تزئین یادآور سبک معماری بکاررفته در برج‌های ارگ بم در استان کرمان توسط هنرمندان آن خطه است.

«قلعه ناصری» نگینی در قلب ایرانشهر/ سازه‌ای خشتی و باصلابت از دوره قاجار


آغاز عملیات اجرایی مرمت قلعه

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایرانشهر در جنوب سیستان وبلوچستان از آغاز عملیات اجرایی مرمت جداره و نمای بیرونی قلعه ناصری این شهرستان خبر داد.

رحمان ریگی اظهار کرد: برنامه‌ریزی برای مرمت قلعه ناصری از ابتدای سال جاری توسط اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی انجام و با تأمین اعتبار لازم از شهریور ماه کارگاه عمرانی آن تجهیز شد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایرانشهر افزود: آخرین مراحل عمل‌آوری ملات کاهگل در حال طی شدن است و پس از آن، عملیات کاهگل کشی ضلع جنوبی و ضلع غربی اجرا خواهد شد.

ریگی خاطر نشان کرد: پیش‌بینی می‌شود در این مرحله از مرمت حدود ۸۰۰ متر مربع از جداره‌ها که دچار فرسودگی، ریزش و خرابی در اثر بارش‌های موسمی شده‌اند از محل اعتبارات سفر ریاست جمهوری به مبلغ ۲۵۰ میلیون تومان مورد مرمت قرار گیرد.چ

او در ادامه افزود: اقدامات لازم جهت واگذاری قلعه ناصری به سرمایه‌گذار بخش خصوصی در حال انجام است وامیدواریم با حضور بخش خصوصی این قلعه تاریخی احیا و مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

انتهای پیام/