شناسهٔ خبر: 69810942 - سرویس سیاسی
منبع: نامه‌نیوز | لینک خبر

نگاه تحلیلگر/ گفت‌وگوی «نامه‌نیوز» با سیدجلال ساداتیان

اوضاع برای مدیریت ترامپ مثل 8 سال پیش نیست

تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: ترامپ خود را دست بالا می داند و دیگر دنبال آن نیست که بخواهد موقعیتش را در پیشبرد اهدافش از دست بدهد.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

نامه نیوز -  ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود سیاست خصمانه فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران را پیش برد و از توافق بین المللی هسته ای ایران موسوم به برجام که میراث دولت قبلی دموکرات این کشور، باراک اوباما بود، خارج شد.

دولت بایدن نیز به رغم ادعای در پیش گرفتن مسیر دیپلماسی در قبال تهران، نه تنها نتوانست به برجام بازگردد بلکه همان سیاست های فشار حداکثری دولت ترامپ را اجرا کرد.

در حالیکه دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری هنوز سیاست‌ خارجی خود را در قبال کشورهای مختلف جهان از جمله ایران اعلام نکرده است، یک رسانه آمریکایی مدعی شد که او قصد دارد سیاست فشار حداکثری علیه تهران را از سر بگیرد؛ این خبر درست بعد از انتشار خبر دیدار ایلان ماسک با سفیر جمهوری اسلامی ایران در نیویورک منتشر شد که البته تهران پس از سه روز آن را تکذیب کرد. حالا سئوال این است که رویکرد اصلی ترامپ در قبال ایران چگونه خواهد بود، از باب مذاکره وارد می شود یا تحریم؟

سیدجلال ساداتیان در گفت‌وگو با نامه نیوز درباره برنامه دولت ترامپ در قبال تهران گفت: ترامپ اول سعی می کند آرام وارد شود. هر چند ایران مذاکره با ایلان ماسک در نیویورک را تکذیب کرد اما احتمال دارد این اتفاق از کانال های دیگری انجام شده باشد یا در آینده انجام مطرح شود چون آقای تخت روانچی معاون سیاسی وزارت خارجه اعلام کرد «کانال ارتباطی ما با رئیس جمهوری آینده آمریکا برقرار است». این شاهدی است دال بر این که ترامپ می خواهد مسئله‌اش را با ایران از طریق گفتگو مذاکره حل و فصل کند.

وی افزود: البته اگر ترامپ موفق نشود از طریق مذاکره مسئله اش را با ایران حل کند، از حالا چماقش را نیز بلند کرده که نشانه اش هم افرادی هستند که به عنوان وزیر خارجه، وزیر دفاع، مشاور امنیت ملی انتخاب کرده است. منتخبان او برای همکاری در دولت آینده آمریکا عمدتا ضدایران، طرفدار اسرائیل و اهل برخورد و خشونت به شمار می آیند. حالا کدام یک از این دو راه به نتیجه برسد بستگی به برخوردی است که آنها با موضوع خواهند داشت.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره ضرورت نداشتن مذاکره و میزان توفیق در مدیریت ترامپ همچون دوره ریاست جمهوری نخست او، یادآور شد: تجربیات دوره نخست ریاست جمهوری 2016-2024، نحوه چینش کابینه آینده، مواضع انتخاباتی و همراهی یکدست ارکان قدرت از کنگره و سنا گرفته تا دادگاه عالی با دولت ترامپ نشان می دهد که او خود را دست بالا می داند و دیگر دنبال آن نیست که بخواهد موقعیتش را در پیشبرد اهدافش از دست بدهد.

وی با اشاره به تحولات منطقه ادامه داد: ترامپ احساس می کند با توجه به شرایط غزه و لبنان امروز کارتهای بهتری در اختیار دارد. موقعیت ما نیز با همسایگان باید مورد توجه و ارزیابی قرار بگیرد، اینگونه نیست که بگوییم شرایط 8 سال پیش را داریم و می توانیم اوضاع را مانند همان بازه زمانی مدیریت کنیم.

ساداتیان گفت: هر تصمیمی می خواهیم بگیریم باید به درستی فضا را ارزیابی کنیم و ببنیم آیا صرف اتکا به توان نظامی و موشکی می تواند طرف مقابل را به ملاحظه وادارد تا وارد درگیری نشود؟ اگر دموکرات ها قبل از انتخابات خیلی علاقه ای به درگیری نداشتند اما الان دولت بایدن مشغول ارسال کمک های نظامی به اسرائیل است حال آنکه قبلا شرط کرده بود اگر نتانیاهو جلوی ارسال کمک های بشردوستانه به غزه را بگیرد، واشنگتن نیز ارسال کمک ها به اسرائیل را متوقف خواهد کرد.