شناسهٔ خبر: 69688937 - سرویس استانی
منبع: تحلیل بازار | لینک خبر

گزارش بازار؛

کاهش سهم کشاورزی از مصرف آب در استان سمنان | «گلخانه» راهبرد دولت شد

سمنان- جهاد کشاورزی برای کاهش سهم مصرف آب بخش کشاورزی در استان سمنان توسعه کشت گلخانه را ترویج می کند اما مشکل اینجا است که گلخانه با معضلات جدی مانند کمبود سوخت روبرو هستند.

صاحب‌خبر -

بازار، گروه استان‌ها: طبق اعلام کارشناسان چرخه توزیع آب در استان سمنان به این صورت است که شش درصد آب استان سهم شرب، چهار درصد سهم صنایع، یک درصد سهم موسوم به غیره که شامل آب شهرداری ها و نهاد های خدماتی و ... محسوب می شود و ۸۹ الی ۹۰ درصد سهم کشاورزی؛

در سال های اخیر بخش قابل توجهی از کشاورزی کشورمان و طبیعتاً استان سمنان کاهش یافته و سهم کشاورزی از اشتغال نیز آب رفته است اما با وجود این مسائل، کماکان مصرف کشاورزی از آب استان سمنان تکان نمی خورد تا جایی که طبق آمارها سهم اشتغال کشاورزی از ۲۲ درصد در سال ۱۳۸۵ به ۱۲ درصد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته اما سهم مصرف آب همچنان همان ۸۹ الی ۹۰ درصد است!

کمبود بارش‌ها

طبق اعلام کارشناسان معقول ترین میزان سهم کشاورزی از آب آن هم در استانی که حتی از بحران آب فراتر هم رفته و دیگر چیزی ندارد که بتواند از آن آب استحصال کند، می بایست ۷۵ درصد باشد از طرف دیگر مشکل بزرگ دیگر استان سمنان فقدان باندگی ها و کاهش ذخایر آبی است و سیاست های جهاد کشاورزی استان سمنان هم در این زمینه، توسعه کشت گلخانه ای است.

یک کارشناس: آبیاری نوین برای کشت های خاص و در نقاطی است که تبخیر ندارند نه استان سمنان که یکی از بالاترین آمارهای تبخیر را به خود اختصاص داده است

ایرج مصطفوی مدیرکل هواشناسی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه سمنان دومین استان کم بارش کشورمان بعد از هرمزگان با ۱۱۰ میلمتر بارندگی است، تاکید کرد: بارندگی ها در استان سمنان ۴۱ درصد در بازه زمانی میان مدت کمتر شده و این نشان از خشکسالی ها و کمبود بارش ها در این استان دارد.

وی با بیان اینکه میانگین بارش در جهانی بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیمتر است و میانگین بارش در استان کمتر از نصف ایران است، افزود: اینها نشان می دهد که ما در شرایط نامساعدی به لحاظ بارندگی ها و همچنین منابع آبی داریم و می بایست از داشته هایمان بهینه استفاده کنیم.

با این شرایط در واقع چاره ای به جز فکر اساسی برای کاهش مصرف کشاورزی از آب در این استان وجود ندارد به عبارت دیگر باید گفت سهم شرب از آب استان سمنان شش، سهم صنعت چهار و مابقی سهم کشاورزی است در صورتی که طبق اعلام مدیرکل صمت استان سمنان دست کم سهم صنایع استان به صورت میانگین باید دست کم شش درصد باشد. صحبت های مدیرکل صمت و دیگر مسئولان و کارشناسان نشان می دهد که ما در کاهش سهم کشاورزی از آب استان هر چند اقدامات خوبی را صورت داده ایم اما کماکان ناکام بوده ایم.

کاهش سهم کشاورزی از مصرف آب در استان سمنان | «گلخانه» راهبرد دولت شد

سهم کشاورزی باید کاهش یابد

کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه در صورتی ما می توانیم مشکلات کم آبی در استان سمنان را کاهش دهیم که سهم کشاورزی از ۹۰ درصد به ۷۵ درصد کاهش یابد، گفت: این موضوع با توانی که ما در استان داریم و وضعیت حاکم بر بودجه و شرایط غیرممکن به نظر می رسد مگر بتوانیم کشاورزان را قانع کنیم که به سمت کشت های گلخانه ای و هیدروپونیک و ... بروند که آن هم کار دشواری است زیرا زیرساخت های ما در استان مانند تامین گازوئیل و گاز و ... آماده نیست.

کاظم میرحسینی با بیان اینکه تمام اراضی مجهز به آبیاری نوین استان سمنان به ۴۵ هزار هکتار نمی رسد در صورتی که اراضی کشاورزی و باغی استان ۱۹۸ هزار هکتار است، افزود: این آمارها نشان می دهند که ما راه درازی را برای کاهش سهم کشاورزی از آن مصرفی استان سمنان در پیش داریم و قرار نیست به این زودی مشکلات آب استان حل شود.

وی با بیان اینکه تلاش هایی برای کاهش سهم کشاورزی از آب استان سمنان صورت گرفته اما کافی نیستند، افزود: ما در دو دهه اخیر نهایتاً توانسته باشیم سهم کشاورزی از آب استان را سه درصد کاهش دهیم در صورتی که باید سهم این بخش از کشاورزی را زیر ۸۵ درصد برسانیم تا حداقل بخشی از مشکلات استان کاهش یابد.

فناوری نوین ما برای ۳۰ سال قبل خارجی‌ها است

این کارشناس با بیان اینکه توسعه کشت گلخانه ای یکی از راهبردهای استان سمنان برای مقابله با بی آبی بوده است، تاکید کرد: مشکل اینجا است که گلخانه ها با گازو گازوئیل کار می کنند که در برهه کنونی تامین سوخت ها دشوار به نظر می رسد پس اگر مزیت کم آبی را برای گلخانه متصور هستیم باید هزینه های بسیار سنگین و مشکلات تامین سوخت را هم به عنوان معایب گلخانه ها بپذیریم.

جهاد کشاورزی اما می گوید با اشاعه گلخانه ها توانسته سهم کشاورزی از آب را مدیریت کند اما کارشناسانی مانند میرحسینی عقیده دارند که آبیاری نوین که ما امروز به آن این نام را می نهیم فناوری منسوخی برای سه دهه قبل آمریکا و استرالیا است که به دلیل بازدهی پایین آن دیگر در آن کشورها از این طرح ها استفاده نمی شود.

معاون جهاد استان سمنان: ۲۷ هزار تن محصولات گلخانه ای در سال در استان سمنان تولید می شود

وی در این خصوص می گوید: آبیاری نوین برای کشت های خاص و در نقاطی است که تبخیر ندارند نه استان سمنان که یکی از بالاترین آمارهای تبخیر را به خود اختصاص داده است در واقع شما در این طرح ها آب گران بهایی که در عمق زمین وجود دارد را به سطح آورده و در استخر می ریزید آن را در معرض هوا و تبخیر قرار می دهید سپس میلیون ها تومان هزینه می کنید که این آب را پای درختان بریزید و این اصلا معقول نیست و از طرف دیگر شما همان آبی که پای درختان می ریختید را این بار در استخر می ریزید پس اتفاق خاصی برای منابع آبی و سهم کشاورزی از آب استان رخ نداده است.

حمایت از کشت گلخانه‌ای و مزیت‌های آن

جهاد کشاورزی استان سمنان استفاده از ظرفیت محصولات گلخانه ای را در اولویت خود قرار داده است آنطور که مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان سمنان اعلام می کند: کاهش مصرف آب مهمترین مزیت کشت گلخانه ای در استان خشکی مانند سمنان است.

مهدی قرائیان بیان کرد: اگر ما در فضای باز انتظار داریم که ۲۰ تن در هکتار محصول تولید کنیم در فضای گلخانه ای ۲۰۰ تن در هکتار تولید محصولات گلخانه ای رخ می دهد و این یکی دیگر از مزیت های کشت گلخانه ای در قیاس با کشت های سنتی محسوب می شود.

وی با بیان اینکه شما در کشت گلخانه ای می توانید ۱۲ ماه سال محصول تولید کنید و این مزیت اقتصادی خوبی را به شما می دهد، افزود: یکی دیگر از مزیت های گلخانه در استانی مانند سمنان افزایش بهره وری و امکان جلوگیری از بروز خسارات طبیعی مانند سرمازدگی است که از بروز خسارت های هنگفت به کشاورزان جلوگیری می کند.

کاهش سهم کشاورزی از مصرف آب در استان سمنان | «گلخانه» راهبرد دولت شد

گلخانه مزیت کشت ۴ فصل دارد

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه گلخانه همچنین از بروز خسارات تگرگ به محصولات جلوگیری می‌کند، گفت: جهاد کشاورزی حمایت از تولید گلخانه ای در استان را در زمره اولویت‌ها خود قرار داده است

قرائیان با بیان اینکه ۲۷ هزار تن محصولات گلخانه ای در سال در استان سمنان تولید می شود، افزود: بیش از ۵۰۰ گلخانه در استان سمنان وجود دارد و بیش از یک هزار و ۴۰۰ نفر هم در این گلخانه ها مشغول به فعالیت هستند.

وزیر جهاد: وزارت جهاد از توسعه کشت های متراکم و گلخانه ای حمایت می کند

نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی هفته گذشته سفری به استان سمنان داشت و اعلام کرد که این وزارتخانه از توسعه کشت های متراکم و گلخانه ای با توجه به وضعیت منابع آبی کشورمان، حمایت خواهد کرد از سوی دیگر گلخانه یکی از مرقوم به صرفه ترین کشت ها در بخش کشاورزی است.

سوخت بدهید گلخانه می‌سازیم

یک فعال بخش کشاورزی اما در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه کسی در مزیت های اقتصادی گلخانه بدش نمی آید اما مشکل اینجا است که راه اندازی گلخانه هم به این راحتی نیست، می گوید: امروز کدام گلخانه دار است که در کش و قوس تامین سوخت و استرس های آن نباشد؟

مهدی یارمحمدی با بیان اینکه مسئولان یک گلخانه می گویند و از کنار آن عبور می کنند اما نمی گویند که همین گلخانه از ابتدای نقشه کشی تا لحظه بهره برداری چند میلیارد تومان هزینه می خواهد، تاکید کرد: صحبت من با مسئولان این است که در این برهه کمبود برق و گاز و ... گازوئیل یک گلخانه را تامین کنند کشاورز همین فردا صبح درخواست گلخانه می‌دهد لذا هنوز در زیرساخت‌ها معضلات متعددی داریم.