انگار گلچینی از همه فرهنگها در شبها و روزهای محرم اینجا به نمایش درمیآیند. به همت اداره مراسم و آیینهای معاونت تبلیغات حرم مطهر رضوی، از ابتدای شروع محرم امسال در صحن قدس حسینیهای به پا شده است به وسعت ایران. حسینیهای که اقوام مختلف کشورمان به عشق اباعبدالله(ع) در آن حضور دارند و سوگواری شهدای کربلا را به رسم خود به جا میآورند. برای اطلاع بیشتر در مورد این برنامه گفتوگوی کوتاهی با سیدمهدی سجادیزاده، کارشناس هیئتهای مذهبی و حسینیه حرم مطهر رضوی داشتیم. سجادیزاده در ابتدا درباره هدف برگزاری این برنامه توضیح داد: هدف کلی اجرای این برنامه حفظ و حراست از میراث فرهنگی و شفاهی و همچنین آیینهای سنتی عزاداری هر استان است. این آیینها با فرهنگ، آداب و رسوم، سنت و حتی گویشهای مردم هر استان درآمیخته است. وی ادامه داد: این برنامه در راستای ارج نهادن و حفظ و گسترش این آیینهای عزاداری خوب و مطلوب است. از طرفی برپایی چنین مراسمی به نوعی به حفظ لهجهها، گویشها و لباسهای محلی که هر روز کمتر از قبل مورد استفاده قرار میگیرند هم کمک میکند. سجادیزاده افزود: حضور بیشتر مردم و مردمی برگزار شدن برنامههای حرم منور رضوی نکته دیگری است که در برگزاری این برنامه به آن توجه شده و جزو اولویتهای تولیت محترم است.
همه پای کار حسین(ع) هستند
برنامه حسینیه حرم مطهر رضوی از ابتدای ماه محرم از ساعت ۲۰ شروع و تا حدود ساعت ۲۴ ادامه دارد. در این مراسم هر شب دو هیئت از مناطق مختلف کشور در دو نوبت با اجرای آیینهای مرسوم خود به عزاداری سیدالشهدا(ع) میپردازند. کارشناس هیئتهای مذهبی و حسینیه حرم مطهر گفت: در واقع هر شب دو هیئت از استانهای مختلف میزبان زائران حسینیه حرم مطهر رضوی هستند. هیئتهای حاضر در این برنامه از استانهای آذربایجان شرقی، همدان، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، بوشهر، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد، مازندران، گلستان، چهارمحال و بختیاری، کرمان، هرمزگان، خوزستان و استان خراسان رضوی هستند. البته غیر از هیئتهای ایرانی شیعیانی از کشورهای افغانستان، هندوستان و پاکستان هم در این برنامه عزاداری شرکت کردهاند. جمعیت هر کدام از هیئتها هم از ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر شروع شده و در بعضی موارد به ۸۰۰ نفر هم میرسد. سجادیزاده اضافه کرد: برای برپایی این حسینیه مذاکراتی با کانونهای خدمت رضوی و در بعضی استانها با مدیر کل محترم اوقاف و سازمان تبلیغات اسلامی و همچنین شورای هیئات مذهبی استان داشتیم. اولویت ما کانونهای خدمت رضوی بود اما با هر کدام از هیئتها که عطش و شوق و ذوق کار در خیمه عزای حسینی حرم مطهر رضوی را داشتند، همکاری کردیم.
رسوم عزا به رنگ اقوام ایرانی
سجادیزاده در ادامه با معرفی برخی از آیینهای شاخص اجرا شده در حسینیه حرم مطهر رضوی افزود: در شبهای گذشته برنامههای مختلفی از سوی هیئتهای استانی اجرا شده و آیینهای دیگر در شبهای آینده اجرا میشود. برخی از این رسوم عزاداری سنتی شامل عزاداری زنانه هیئت چهارمحال و بختیاری، کفنپوشی هیئت راور استان کرمان و رامیان استان گلستان، سینهزنی و عزاداری خاص بوشهر و هرمزگان، آیین سقایی هیئت همدان و برخی از آیینها مانند چاووشخوانی هم در چند استان مانند کهگیلویه و بویراحمد، مرکزی و خراسان شمالی مشترک بود.
خبرنگار: ماهک زرین