در پختن آبگوشت از گوشت گوسفندی، حبوبات، سیب زمینی، گوجه فرنگی روغن و ادویهجات استفاده میشود.
این غذا پای ثابت دورهمیهای خانوادگی به همراه پدربزرگها و مادربزرگهاست که میتواند یک شب چره لذیذ و جذاب برای تکمیل کردن شادیها و خاطرات ما باشد.
آبگوشت و دنیای بیانتهای مزهها
غذای آبگوشت در واژه و لغت از دو کلمه "آب" در کنار "گوشت" تشکیل شده است.
به آبگوشت در گذشته و همچنان در زمان حال "دیزی" هم گفته میشود.
دیزی در اصل یک دیگ سنگی است که در آن هم غذا را میپزند و هم غذا را سرو میکنند.
آبگوشت از قدیمیترین غذاهای ما ایرانیان است که عمدتاً مردم در اوقاتی که میخواهند برای مهمانشان سنگ تمام بگذارند، آن را آماده میکنند.
در گذشته آبگوشت را از قطعات ارزان قیمت گوشت، به همراه لوبیا، سیب زمینی، نخود و گوجه فرنگی در کنار ادویهجات و پیاز تهیه میکردند.
پختن این غذا آسان است و فقط کافی است که به صورت سنتی تمام مواد را در یک قابلمه بزرگ در کنار هم مخلوط کرده و چند ساعت بر روی حرارت قرار دهید.
ما در ادامه طرز پخت آبگوشت حرفهای را به شما خواهیم گفت.
طرز تهیه آبگوشت
گوشت گوسفندی یا گوشت بره بهترین نوع گوشت برای تهیه آبگوشت است.
آبگوشتهای سنتی را هم با گوشت گوسفندی تهیه میکردند.
بهترین قسمت گوشت که برای آبگوشت انتخاب میشود، ساق بره یا گردن بره بوده، چرا که نسبت به سایر قسمتها خوشمزهتر و خوش خوراکتر است.
مواد اولیه برای تهیه کردن آبگوشت اصیل ایرانی شامل گوشت گردن یا ساق گوسفند، پیاز، نخود و لوبیا، سیب زمینی، چوب دارچین (در صورت تمایل)، زردچوبه، گوجه فرنگی و رب گوجه، لیمو ترش خشک، نمک، فلفل و روغن است.
مرحله اول: در گام اول از طرز تهیه آبگوشت، پیازها را خرد کنید.
سپس در یک قابلمه کمی روغن ریخته و پیازها را تفت بدهید تا سبک شوند.
سپس زردچوبه و گوشت را به پیاز اضافه کرده و بلافاصله آب هم به این ترکیب اضافه کنید.
بمحض اینکه آب به جوش آمد، حرارت را کم کرده، درب ظرف را به مدت 1 ساعت تا 2 ساعت ببندید تا گوشت پخته و نرم شود.
البته شما میتوانید بعد از اینکه پیاز سبک شد، گوشت را به همراه زردچوبه در پیاز هم تفت بدهید و بعد از تفت دادن گوشت، آب را اضافه کنید.
مرحله دوم: سپس بعد از طی شدن 2 ساعت، آبکشی را بر روی یک کاسه بگذارید و قابلمه آبگوشت را درون آبکش برگردانید.
حالا گوشتها را از استخوان جدا کرده و بقیه مواد را هم از آب جدا کنید.
گوجه فرنگیها را هم خرد کرده و به آنها اضافه کنید.
بعد از دو الی سه دقیقه که عطر زردچوبه بلند شد و خامی طعم رب گوجه گرفته شد، شما بهترین رنگ را برای آبگوشت خود به دست آوردهاید.
مرحله چهارم: در گام بعدی سیب زمینیها را پوست گرفته و چند تکه کنید و به همراه لیمو ترش خشک، نخود و لوبیا و گوشت گوسفندی در یک قابلمه بریزید.
به آنها نمک و فلفل اضافه کنید و درب قابلمه را ببندید.
این قابلمه باید 1 ساعت بر روی حرارت ملایم و متوسط قرار بگیرد.
بعد از آن رب گوجه فرنگی و گوجه فرنگیها را که تفت دادهاید و۳۰ دقیقه بعد از طبخ مواد آبگوشت، به آنها اضافه کنید.
مرحله پنجم: بعد از گذشته 1 ساعت آبگوشت شما آماده است.
حالا کافیست که مواد و محتوی آبگوشت را از مایع آن جدا کنید و در ظرفی دیگر بریزید.
حالا با گوشتکوب تمام مواد را با هم بکوبید و با اضافه کردن کمی نمک و فلفل چاشنی آن را تکمیل کنید.
آبگوشت را میتوانید مانند سوپ نوش جان کرده یا کمی به آن نان اضافه کنید و اصطلاحا تیلیت درست کنید.
گوشت کوبیده را هم میتوانید با نان سنگک، پیاز، دوغ و سالاد شیرازی نوش جان کنید.
نکات مهم برای طبخ آبگوشت لذیذ ایرانی
در ادامه چند نکته را به شما گوشزد خواهیم کرد تا طعم، عطر و مزه آبگوشت شما کاملاً منحصر به فرد باشد.
- در گام اول فراموش نکنید برای برطرف کردن نفخ حبوبات، آنها را از شب قبل خیس کنید.
ضمن اینکه چند بار آب آنها را عوض کرده و مجدداً روی آنها آب بریزید تا نفخ آنها کاملا گرفته شود.
به جای لیموی خشک میتوانید از لیمو عمانی استفاده کنید.
یا ترجیحاً آب لیمو را برای چاشنی آبگوشت مورد استفاده قرار دهید.
استفاده از گوجه فرنگی خشک کاملا اختیاری است.
ولی استفاده از آن رنگ دیزی شما را بسیار خوشرنگتر خواهد کرد.
بهکار بردن طعم دهندههایی مانند سیر و دارچین هم کاملاً اختیاری هستند و اگر طعم آنها را دوست نداشتید، میتوانید از آبگوشت حذفشان کنید.
در ادامه اگر دوست داشتید طعم آبگوشت شما قویتر باشد، میتوانید کمی هم فلفل دلمهای به آن اضافه کنید تا غذای شما را خوشمزهتر کرده و طعم آبگوشت شما را قویتر کند.
نکته پایانی اینکه به جای تفت دادن رب گوجه فرنگی در روغن، میتوانید آن را در مراحل پایانی در آبگوشت حل کنید.
اما تفت دادن آن در روغن، رنگ رب گوجه فرنگی را بهتر کرده و طعم خامی آن را میگیرد.
آبگوشت و طعم لذیذ فراموش نشدنی
از گذشته تا امروز آبگوشت لذیذ ایرانی را به همراه ترشی، ماست، دوغ، سالاد، پیاز و سبزی خوردن در کنار نان سنگک سرو میکردند.
استفاده از گوشت گوسفندی در آبگوشت ایرانی آن را بسیار لذیذ میکند.
چون گوشت گوسفندی چربی دارد و این چربی یکی از رمزهای اصلی خوشمزهتر شدن آبگوشت ایرانی است.
در هر حال شاید در نگاه اول طبخ آبگوشت ساده و راحت باشد اما وقتی پختن آن را شروع کردید، متوجه میشوید که این کار چندان هم آسان و بدون دردسر نیست.∎