به گزارش تجارتنیوز، قیمت دلار امروز با کاهش ۵۰۰ تومانی در پلههای نخست کریدور ۵۰ هزار تومانی قرار گرفت و با قیمت ۵۰ هزار و ۳۰۰ تومان معامله شد.
در حالی روند نزولی بر بازار ارز حاکم است که عرضه و تقاضا در این بازار در تعادل قرار گرفته و بازارساز با عرضههای سنگین سعی در برگشت قیمت دلار به کریدور ۴۰ هزار تومانی دارد. گفتنی است اخبار مربوط به تنشهای منطقه همچنان مورد توجه معاملهگران است اما به نظر میرسد اهمیت خود را برای رونددهی به بازار از دست داده است.
در جنگ حماس و اسرائیل موضوع جانبگیری ایران، به یکی از چالشهای معاملهگران بازار ارز تبدیل شده است. اما به اعتقاد کارشناسان سیاسی، ایران نه میتواند مستقیم وارد جنگ حماس علیه اسرائیل شود نه وارد مذاکره با غربیها. این در حالی است که موضوع بهبود روابط دیپلماتیک با سایر کشورها در راس اهداف سیاسی ماههای اخیر ایران بود که رابطه مستقیمی در ایجاد آرامش در بازار ارز داشت.
ریسکهای سیستماتیک بازار ارز مرتفع شد
در همین راستا جواد فلاحیان کارشناس اقتصادی با تاکید بر ریسکهای ورودی به بازار در هفته گذشته به تجارتنیوز گفت: «در هفته گذشته شاهد تنشهایی در منطقه بودیم و موضوع درگیری میان حماس و اسرائیل ریسکهای سیستماتیک بازار را افزایش داد. معمولا در زمانیهایی که جنگی رخ میدهد تقاضا برای داراییهای امن مانند طلا و دلار زیاد میشود؛ همین افزایش تقاضا باعث شد دلار به صورت هیجانی تا محدوده ۵۳ هزار تومانی رشد کند.»
وی افزود: «با توجه به عادیشدن شرایط در هفته جاری و کاهش تقاضا برای دلار، شاهد افت قیمت این اسکناس بودیم. به نظر میرسد اگر شرایط همینطور ادامه داشته باشد و ریسکی وارد بازار نشود اسکناس دلار در محدوده ۴۸ تا ۵۰ هزار تومانی تثبیت شود.»
این کارشناس اقتصادی در خصوص ارزش ذاتی قیمت دلار گفت: «اگر ریسکی وارد بازار نشود، نرخ واقعی دلار با توجه به شرایط رکودی و سیاستهای انقباضی که در بازار داخلی وجود دارد، محدوده ۴۸ تا ۵۰ هزار تومانی است. بنابراین اگر رخداد خاصی به بازارهای مالی سیگنال ندهد دلار به محدودههای قیمتی قبلی برمیگردد.»
فلاحیان با تاکید بر اینکه متاسفانه بازار ما روی ریسکهای سیستماتیک از خود واکنش زیادی نشان میدهد، گفت: «باید توجه داشت اگر در هفته گذشته در شرایط متزلزلی قرار داشتیم، یعنی اقتصاد انبساطی بود، قیمت دلار با سیگنالهایی که از طرف کشور ما و کشورهای همسایه رد و بدل میشد شاید تا ۶۰ هزار تومان نیز بالا میرفت.»
وی خاطرنشان کرد: «همانطور که دلار تمایلی به پایینتر آمدن از محدوده ۴۸ هزار تومانی ندارد به نظر میرسد تمایلی به بالاتر رفتن از قیمت ۵۰ تا ۵۱ هزار تومانی نیز ندارد. با توجه به شرایط، شاید نوسان بسیار جزئی به بالاتر از مبلغ ۵۱ یا پایینتر از ۴۸ هزار تومان داشته باشد اما محدوده اصلی که قیمت دلار در آن تثبیت شده منطقه ۴۸ تا ۵۱ هزار تومانی است.»
فروش نفت شرایط دلار را بهتر کرد
تکلیف تمدید یا عدم تمدید تحریمهایی که موعد پایان آن یکی دو روز آینده است به زودی مشخص میشود،؛ اما این موضوع بر بازار ارز چه تاثیری دارد؟ فلاحیان در پاسخ به این سوال گفت: «اگر بخواهیم سوابق تاریخی را در نظر داشته باشیم شدیدتر از تحریمهای اوباما که علیه ایران تعیین شد، نداشتهایم. هر چند در دوره ترامپ هم تحریمهایی صورت گرفت اما به اندازهای اقتصاد، صنایع، اشخاص و هر آنچه که مدنظر باشد تحریم است که دیگر تحریمها واکنشی روی بازار ندارد. اقتصاد ما با تحریم تطبیق داده شده است و این موضوع اثر کوتاهمدت و هیجانی بر بازارهای مالی خواهد داشت.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «در تمام بازارها و اقتصادهای مختلف دنیا، اخبار نوسانات چندساعته روی ارز کشورها دارد؛ اما در میانمدت و بلندمدت تاثیر چندانی بر روند قیمتها ندارد.»
وی در خصوص دلیل کاهش قیمت دلار در روزهای جاری اظهار داشت: «ادامه سیاستهای انقباضی دولت باعثشده دلار در این محدوده بماند. اما موضوع فروش نفت که آیتم تاثیرگذاری روی نرخ دلار ایران است دست سیاستگذار را برای ادامه سیاستهای انقباضی باز گذاشته است.»
فلاحیان خاطرنشان کرد: «فروش نفت ایران شرایط بهتری پیدا کرده و آن هم به خاطر تنشهایی که عربستان در پشت پرده با دموکراتها پیدا کرده است. بنابراین متعاقب این موضوع ایران میتواند نفت را راحتتر بفروشد. علاوه بر آن یکسری منابع ارزی در چند ماه گذشته آزاد شده و به نظر میرسد با این سیاستها نرخ دلار تثبیت شده است.»
اثر تمدید تحریمها بر بازار ارز چیست؟
گفتنی است موضوع احتمال تمدید برخی تحریمهای تسلیحاتی در روزهای آینده وجود دارد و به اعتقاد برخی رسانهها این رخداد میتواند مهمترین سیگنال برای بازارهای مالی در روزهای آینده باشد. اما با توجه به تاکید کارشناسان اقتصادی، هر تحریم دیگری که به تحریمهای قبلی افزوده شود اثر کوتاهمدت و مقطعی بر بازارهای مالی خواهد داشت.
در روز جاری قیمت دلار در بازارهای همسایه کاهش داشت. امروز بازار هرات تعطیل بود. دلار سلیمانیه کاهش ۲۷۰ تومانی داشت و با قیمت ۵۰ هزار و ۲۵۰ تومان معامله شد. درهم امارات نیز با کاهش ۱۰۰ تومانی با قیمت ۱۳ هزار و ۹۲۰ تومان معامله شد.
گزارشهای بیشتر را در صفحه طلا و ارز بخوانید.