شناسهٔ خبر: 62863605 - سرویس سیاسی
منبع: بولتن‌نیوز | لینک خبر

هانی زاده: عملیات حماس صهیونیست‌ها را به تجدیدنظر در رفتارهای تهاجمی وادار می‌کند

اراضی اشغالی از میانه مهرماه شاهد وضعیتی است که از دید بسیاری از ناظران و تحلیلگران، از پنجاه سال پیش یعنی آخرین جنگ اعراب و اسرائیل تاکنون بی‌سابقه است.

صاحب‌خبر -

اراضی اشغالی از میانه مهرماه شاهد وضعیتی است که از دید بسیاری از ناظران و تحلیلگران، از پنجاه سال پیش یعنی آخرین جنگ اعراب و اسرائیل تاکنون بی‌سابقه است.

شروع عملیات نظامی حماس از هوا و زمین و دریا، ضربه‌ای سخت بر هیمنه نظامی و امنیتی وارد آورد که صهیونیست‌ها از خود نشان می‌دادند. هر چند عملیات حماس پاسخی طبیعی به چند دهه اشغالگری و اقدامات ضدانسانی اسرائیل است اما صهیونیست‌ها برای از بازیافتن آبروی از دست رفته خود، غزه را هدف حملاتی دیوانه‌وار قرار داده‌اند.

حمله پهپادهای ارتش اسرائیل به دانشکده نظامی سوریه در شهر حمص و کشتار بیش از یکصد دانشجوی سوری در این حمله موجب شده تا رزمندگان فلسطینی با انجام عملیات طوفان الاقصی پاسخ کوبنده‌ای به این دست ماجراجویی‌های رژیم اسرائیل بدهند

در این شرایط، انگیزه‌ها و و دلایل نیروهای مقاومت برای شروع عملیات نظامی در مقطع زمانی کنونی و پیامدهایش برای فلسطین، منطقه و حتی جهان محل پرسش‌های متعددی است که پژوهشگران ایرنا برای یافتن پاسخ آن به سراغ کارشناسان مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای رفته‌اند.

در این گزارش «حسن هانی زاده» کارشناس مسائل خاورمیانه پاسخگوی پرسش‌های ما شده که شرح این مصاحبه را در ادامه می‌خوانیم؛

عملیات حماس این پیام را دارد که عادی‌سازی مناسبات دولت‌های عربی و رژیم صهیونیستی نمی‌تواند امنیت پایدار را برای اسرائیل به وجود آورد

عملیات طوفان الاقصی یکی از پیچیده‌ترین عملیات رزمندگان فلسطینی در طول دو دهه گذشته تلقی می‌شود. عنصر غافلگیری در این عملیات بسیار پر رنگ بود زیرا دستگاه‌های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی مانند موساد، شاباک و آمان نتوانستند تحرکات پنهانی رزمندگان فلسطینی را برای سازماندهی و طراحی عملیات طوفان الاقصی رهگیری و رصد کنند.


زمان عملیات طوفان الاقصی نیز پیام بسیار مهمی برای حکومت‌های عرب منطقه و جامعه جهانی به همراه دارد. عادی‌سازی رابطه بین رژیم‌های عربی و اسرائیل در شکل گیری عملیات طوفان‌الاقصی بی‌تاثیر نیست زیرا این عملیات این پیام را دارد که عادی‌سازی مناسبات دولت‌های عربی و رژیم صهیونیستی نمی‌تواند امنیت پایدار را برای اسرائیل به وجود آورد.


موضوع دیگر این است که ملت فلسطین ثابت کرد که به تحرکات دیپلماتیک در سطح جهان و منطقه برای حل مشکل مردم فلسطین اعتقادی ندارد و آنچه تعیین کننده است اراده مقاومت و تکیه جوانان فلسطینی بر امکانات بومی برای تغییر معادلات داخلی و منطقه ای به سود ملت فلسطین است.

ناکامی گنبد آهنین رژیم صهیونیستی در رهگیری و رصد موشک‌های نقطه زن حماس و جهاد اسلامی ثابت کرد که رژیم صهیونیستی در جنگ‌های نامتقارن میدانی بشدت آسیب‌پذیر است

از سوی دیگر حملات مکرر صهیونیست‌های افراطی به مسجد الاقصی و توهین به مقدسات اسلامی و ماجراجویی ارتش رژیم صهیونیستی علیه کشورهای محور مقاومت در شکل گیری عملیات طوفان الاقصی در این شرایط زمانی کاملاً موثر بوده است.


حمله پهپادهای ارتش اسرائیل به دانشکده نظامی سوریه در شهر حمص و کشتار بیش از یکصد دانشجوی سوری در این حمله موجب شده تا رزمندگان فلسطینی با انجام عملیات طوفان الاقصی پاسخ کوبنده‌ای به این دست ماجراجویی‌های رژیم اسرائیل بدهند.


عملیات طوفان‌الاقصی ثابت کرد که اراده مقاومت نزد جوانان فلسطینی بسیار بالا است و تاکتیک‌های عملیاتی نیز بسیار پیچیده بوده ضمن اینکه رزمندگان فلسطینی در کمتر از یک ساعت از آغاز عملیات طوفان الاقصی بیش از پنج هزار موشک نقطه زن با برد ۳۰۰ کیلومتر و یکصد پهپاد رادار گریز را به سوی مراکز راهبردی واستراتژیک اسرائیل در عمق اراضی اشغالی پرتاب کردند.


ناکامی گنبد آهنین رژیم صهیونیستی در رهگیری و رصد موشک‌های نقطه زن حماس و جهاد اسلامی ثابت کرد که رژیم صهیونیستی در جنگ‌های نامتقارن میدانی بشدت آسیب‌پذیر است زیرا گنبد آهنین که نماد قدرت باز دارندگی اسرائیل به شمار می‌رود دیگر کارآیی نخواهد داشت.


مجموعه این عوامل نشان می‌دهد که معادلات میدانی و سیاسی در آینده نزدیک به سود محور مقاومت و ملت فلسطین تغییر خواهد کرد و رژیم صهیونیستی به دلیل شکست در عملیات طوفان الاقصی وارد چرخه فروپاشی تدریجی خواهد شد.

اگر طوفان الاقصی ادامه یابد این عملیات از حوزه اراضی اشغالی خارج و گستره بیشتری را در منطقه در برخواهد گرفت

رژیم صهیونیستی قادر نخواهد بود برای مدت طولانی در برابر رزمندگان فلسطینی مقاومت کند
- حماس چرا این زمان را برای حمله انتخاب کرد؟ به عبارتی دیگر روند تحولات خاورمیانه چه سمت و سویی داشت که حماس تصمیم به شروع عملیات نظامی گرفت؟
عملیات طوفان‌الاقصی از ویژگی‌های مهمی برخوردار است زیرا در کمتر از هشت ساعت ارتش رژیم صهیونیستی همه نیروهای ذخیره و احتیاط خود را فراخواند و این نشانه بارزی از ناتوانی ارتش رژیم صهیونیستی در مدیریت میدانی عملیات است .


تعطیلی مراکز صنعتی و اقتصادی، تعطیلی فرودگاه‌های داخلی و بین‌المللی و لغو همه پروازها، فرار صهیونیست‌ها از شهرک‌های اطراف کرانه غربی و نوار غزه و توقف فعالیت دستگاه‌های آب شیرین کن در شهر حیفا نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی قادر نخواهد بود برای مدت طولانی در برابر رزمندگان فلسطینی مقاومت کند.

عملیات طوفان الاقصی در تغییر شاکله ژئواستراتژیک و آینده سیاسی محور مقاومت و خاورمیانه کاملا موثر خواهد بود و این تحولات رژیم صهیونیستی را وارد یک چرخه فروپاشی می‌کند.

تجربه نشان داده که هر گاه ارتش رژیم صهیونیستی در آستانه شکست کامل قرار می‌گیرد معمولا بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی برای پایان دادن به جنگ ورود پیدا می‌کنند


- چه توصیفی از این عملیات دارید؟ از نظر ویژگی‌ها، ابعاد، نتایج نظامی و ...
خروجی و برونداد عملیات طوفان الاقصی تاثیر مستقیمی بر آینده ملت فلسطین و محور مقاومت خواهد داشت. آماده باش رزمندگان حزب الله لبنان برای ورود احتمالی به عرصه جنگ نشان می‌دهد که اگر عملیات طوفان الاقصی ادامه یابد این عملیات از حوزه اراضی اشغالی خارج و گستره بیشتری را در منطقه در برخواهد گرفت و در حقیقت عملیات طوفان الاقصی آینده منطقه را رقم خواهد زد.


بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی نیز قادر به تغییر وضعیت میدانی نیستند اما تجربه نشان داده که هر گاه ارتش رژیم صهیونیستی در آستانه شکست کامل قرار می‌گیرد معمولا بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی برای پایان دادن به جنگ ورود پیدا می‌کنند.


- این رویداد چه نتایجی دربرخواهد داشت؟ از نظر واکنش بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، معادلات منطقه‌ای، سرنوشت فرایند سازش و ...
قطعا نتایج و خروجی عملیات طوفان الاقصی بر سرنوشت خاورمیانه و به‌ویژه در اراضی اشغالی تاثیر مستقیمی خواهد داشت و موجب خواهد شد تا رژیم صهیونیستی در رفتار تهاجمی خود نسبت به محور مقاومت و ایران تجدید نظر کند زیرا عملیات طوفان‌الاقصی واکنشی بر رفتارهای تهاجمی کابینه افراطی بنیامین نتانیاهو تلقی می‌شود.

جایگاه محور مقاومت به‌ویژه جمهوری اسلامی در آینده در تراز بالاتری ارتقاء خواهد یافت و سقف چانه‌زنی کشورهای محور مقاومت در تعاملات بین‌المللی افزایش می‌یابد.