شناسهٔ خبر: 6232662 - سرویس سیاسی
منبع: شفقنا | لینک خبر

عراقچی:متن اصلی توافق تقریبا کامل است

صاحب‌خبر -

شفقنا- عباس عراقچی معاون وزیر خارجه کشورمان با تاکید بر اینکه متن توافق ایران و 5+1 تقریبا تکمیل شده است گفت که در پی توافق باید موضوع تحریم ها به طور کلی کنار گذاشته شود و طرف های غربی آمادگی داشته باشند از تحریم ها دل بکنند.

سخنان سیدعباس عراقچی سه شنبه شب از وین در گفتگوی ویژه خبری با شبکه دوم سیما بیشتر ناظر به جمع بندی توافق و رفع تحریم ها به ویژه مساله تحریم تسلیحاتی بود.

عراقچی همچنین باتاکید بر اهمیت یک توافق مناسب به جای اولویت دادن به زمان، گفت که«هیچ ضرب الاجلی مقدس نیست» و افزود: آمادگی داریم تا هرزمانی لازم باشد برای ادامه مذاکرات در وین بمانیم حتی اگر مذاکرات روز به روز تمدید شود.

مجری پرسید «مقامات آمریکایی اعلام کرده اند برخلاف قطعنامه های 1929 و 1747 خرید و فروش سلاح های متعارف جزو ممنوعیت کاری شماست؟»

عضو ارشد مذاکره کننده هسته ای کشورمان درپاسخ به این سوال گفت: اساس قطعنامه های شورای امنیت تحریم تسلیحاتی علیه ایران است. آنچه خواست ماست اینکه درپی این توافق باید موضوع تحریم ها بطورکلی کنار گذاشته شود و طرف های غربی و مقابل ما آمادگی داشته باشند دل خود را از تحریم ها بکنند. نمی شود توافقی داشت که در کنارش نظام، رژیم و ساختار تحریم وجود داشته باشد، حتما باید این رویکرد عوض شود.

** تحریم تسلیحاتی بیشترین برکت را برای ما داشت

عراقچی درباره رفع تحریم ها گفت:ما درخصوص تحریم های اصلی که مورد نظر ما بوده که تحریم های اقتصادی و مالی است، به یک توافق و جمع بندی رسیدیم و تحریم ها در روز اول اجرایی شدن همه برداشته خواهدشد، ولی درمورد برخی تحریم های دیگر مثل تحریم های تسلیحاتی اختلافات ادامه دارد و این تحریمی است که از نظر عملیاتی و اجرایی برای ما کمترین بهانه را دارد. تحریمی که بیشترین برکت را برای ما داشت، تحریم های تسلیحاتی است که باعث شد صنعت دفاعی و ساخت تسلیحات ما رشد فوق العاده ای داشته باشد.

معاون وزیر امورخارجه ادامه داد: موضوع تحریم تسلیحاتی فی نفسه موضوع مهمی نیست، ولی اینکه بخواهد تحریمی به عنوان تحریم در چارچوب تحریم و ساختار تحریم بماند باید عوض شود. اگر 1+5 توافق بخواهند باید رویکرد و نگاه خود را به تحریم عوض کنند. باید بحث دلبستگی به تحریم را کنار بگذارند.

** اختلافات انگشت شمار شده است

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در وین درپاسخ به این سوال که «وزیرخارجه روسیه درجمع خبرنگاران روس از هفت-هشت مورد محل اختلاف حل نشده گفته است اما ما تاکنون تنها سه مورد اختلاف را شنیده ایم» گفت: اختلافات اساسی و کلان شاید دو سه مورد بیشتر نباشد. در مرحله بعدی اختلافات دیگری است که از اهمیت کمتری برخوردار است شاید هفت، هشت یا 10 تا مانده باشد. البته در برخی جزییات فنی و تکنیکی هنوز برخی اختلافاتی هست و پرانتزهایی است که مانده که اگر بشمارم نمی دانم چند تا بشود.

عضو ارشد تیم مذاکره کنند هسته ای اضافه کرد: مهم این است که تعداد اختلافات کمتر و کمتر و انگشت شمار شده است. اینها بین وزرا در حال بحث است. البته اینکه کم و انگشت شمار شده و همچنان مانده است، نشانگر اهمیت آنهاست. اگر اهمیت کمی داشت زودتر از آن حل می شد.

عراقچی ادامه داد: موضوعاتی است که برای همه از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، هم برای ما مهم است و هم برای آنها و اینکه چگونه باید به راه حل بینابینی رسید هنوز بحث ها ادامه دارد.

معاون وزیر خارجه درباره نگارش متن توافق وین گفت: نگارش متن توافق توسط معاونان وزیران خارجه صورت می گیرد و وزرا خودشان وارد این کار نمی شوند. متون توافق آنقدری که مقدور بوده همه را تمام کرده ایم و بخش هایی از توافق و ضمایم آن که هنوز در پرانتز است منوط به تصمیم گیری هایی است که باید در سطح وزرا گرفته شود.

وی ادامه داد: اگر وزرا در هر کدام از اینها به تصمیم برسند ما بلافاصله عبارات مربوطه را مذاکره و توافق کرده و وارد متن می کنیم. متن اصلی توافق تقریبا کامل تر شده شاید چند پاراگرف بیشتر نمانده که تصمیم گیری سیاسی آن گرفته شود.

** ضمیمه ها تقریبا تمام است

عباس عراقچی تصریح کرد: ضمیمه مربوط به برنامه هسته ای خیلی جدی بین آقای صالحی و مونیز و طرف های مقابل بحث می شود و پیشرفت های خیلی خوبی در آن حاصل شده و تقریبا به مراحل پایانی نزدیک می شود. ضمیمه مربوط به تحریم ها تقریبا بالای 95 الی 96 درصد تمام شده شاید دو سه موضوع کوچک باقی مانده باشد.

وی گفت: ضمیمه مربوط به همکاری های صلح آمیز هسته ای با ایران تقریبا کامل است. حوزه های مختلف همکاری های صلح آمیز هسته ای مشخص شده، ضمیمه مربوط به کمیسیون مشترک غیر از دو سه مورد اختلافی تقریبا نهایی است. هنوز در مورد ضمیمه آخر که مربوط به برنامه اجرایی است و اینکه اقدامات دو طرف در چه جدول زمانی انجام خواهد شد، در حال کار هستیم. چون اول باید همه مسائل حل شود بعد ترتیبات زمانی آن مشخص شود.

معاون وزیر امورخارجه کشورمان افزود: از نظر نگارش متن دیگر مشکلی نداریم. مواردی در متن الان حل نشده که تصمیم سیاسی درباره آن اتخاذ نشده است. به محض اینکه وزرا در خصوص آن به تصمیم برسند، متن را نیز کامل خواهیم کرد.



** مقید به هیچ تاریخی نیستیم؛ می مانیم تا کار تمام شود

عراقچی درباره تمدید مذاکرات هسته ای گفت: در مورد تمدید مذاکرات ما مقید به هیچ تاریخ زمانی نیستیم. ما هیچ ضرب الاجلی را قائل نیستیم، برای ما ملاک این است که به توافق خوبی که مدنظرمان است برسیم. اگر دیگران برای خودشان ضرب الاجل دارند، مشکل ما نیست. ما آمادگی داریم هر چه قدر لازم باشد در وین بمانیم و این کار را به سرانجام برسانیم ولو اینکه مذاکرات روز به روز تمدید شود.

عضو ارشد تیم مذاکره کشورمان گفت: بحث تمدید مثل دفعات گذشته که چند ماه تمدید کنیم برویم و بگردیم از نظر ما منتفی است، ما آمادگی داریم اینقدر در اینجا بمانیم تا مذاکرات به سرانجام برسد.

معاون وزیر خارجه کشورمان افزود: بعضی از طرف های ما با ضرب الاجل هایی که به خودشان مربوط است مواجه هستند که باید اینها را رعایت کنند، باید قوانین مربوط خود را مدام تمدید کنند و اقداماتی در آن خصوص انجام دهند. مشکل ما نیست. آنچه به ما مربوط می شود نه مقید به فردا هستیم نه پس فردا و نه هیچ تاریخ دیگری. هر چقدر لازم باشد خواهیم ماند تا وقتی که به مطلوب ما و ملت است برسیم.



** کمالوندی: صالحی از روند موضوعات فنی راضی است

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی مهمان تلفنی دیگر برنامه گفتگوی ویژه خبری نیز در جواب این سوال که «در سفر اخیر یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران، آیا توافق مکتوبی به وجود آمد یا به وین موکول شد تا مکتوب شود»، گفت: در آن زمان کلیاتی توافق شد، دیدارهای خوبی صورت گرفت و قرار شد که این مذاکرات ادامه یابد. مذاکرات دیروز دنباله مذاکراتی است که با آقای آمانو داشتیم. همه مسائل مختلف را مرور کردیم و تفاهمات کلی خوبی حاصل شد اما به دلیل ضیق وقت فرصت مکتوب کردن اینها را نداشتیم. قرار است این مذاکرات ادامه پیدا کند.

کمالوندی درباره مذاکرات علی اکبر صالحی ریییس سازمان انرژی اتمی با طرف آمریکایی نیز گفت: خوشبختانه آقای صالحی از روند کار موضوعات فنی راضی بودند، اگر چه ما همچنان برخی مسائل را داریم و در پرانتزها موضوعاتی هست که باید به آن پرداخته شود، ولی اگر به عقب بگردیم و نگاه کنیم می بینیم که راه زیادی را آمدیم و از لحاظ فنی در جهت حل مسائل قرار گرفته ایم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره تحقیق و توسعه گفت: تا اینجایی که آمده ایم جای هیچ نگرانی نیست یعنی ما محدودیتی در امر تحقیق و توسعه نداریم اما در باره هرکدام از ماشین های جدید یعنی آی آر 5 و 6 و 7 و 8 برای هرکدام در واقع یک جنگ داشتیم. مدت ها و روزها مذاکرات فشرده و گفتگوهای 5-6 ساعته برای هر کدام از این ماشین ها داشتیم.

وی افزود: خوشبختانه الان هیچ کدام از طرح های تحقیق و توسعه قرار نیست تحت تاثیر قرار بگیرد و جای هیچ نگرانی نیست.

انتهای پیام

http://www.shafaqna.com/persian/