شناسهٔ خبر: 62095291 - سرویس اقتصادی
منبع: تجارت نیوز | لینک خبر

مالیات خانه‌ و خودروی لوکس چقدر است؟

رئیس سازمان امور مالیاتی اعلام کرده که امسال خودروهای بالای 3 میلیارد و خانه‌های بالای 20 میلیارد تومان لوکس محسوب می‌شوند و باید مالیات بپردازند. اما مالیات خانه و خودروی لوکس چقدر است؟

صاحب‌خبر -

به گزارش تجارت‌نیوز، سال گذشته خودروهای بالای یک میلیارد و خانه‌های بالای 15 مییلیارد تومان لوکس محسوب شده و مشمول مالیات می‌شدند. اما امسال این رقم افزایش داشته و قرار است از خودروهای بالای سه میلیارد و خانه‌های بالای 20 میلیارد تومان، یک درصد مالیات دریافت شود. به عبارتی مالیات یک خودروی سه میلیاردی 30 میلیون تومان می‌شود و مالکان خانه‌های 20 میلیاردی هم امسال باید 200 میلیون تومان مالیات بدهند.

اما سوالی که وجود دارد این است که آیا این شیوه مالیات‌ستانی صحیح است و دولت چقدر توانسته در چند سال گذشته از این محل مالیات اخذ کند؟

نحوه محاسبه مالیات خانه و خودروی لوکس

رئیس سازمان امور مالیاتی درباره جزئیات دریافت مالیات از خودرو و خانه‌های لوکس توضیحاتی ارائه نداده و در خبر هم آمده که خانه‌های زیر 20 میلیارد و خودروهای زیر 3 میلیارد تومان از پرداخت مالیات معاف است و بقیه موارد شامل مالیات یک درصدی می‌شود.

این در حالی است که سال گذشته مالیات خانه و خودروهای لوکس پلکانی بود. به نحوی که خودروهای یک تا 1.5 میلیارد تومان مشمول مالیات یک درصدی می‌شدند. خودروهای 1.5 تا سه میلیارد تومان باید دو درصد مالیات می‌دادند. خودروهای 3 تا 4.5 میلیارد تومان شامل مالیات 3 درصدی بودند و خودروهای بالای 4.5 میلیارد تومان مشمول 4 درصد مالیات می‌شدند.

این مالیات تعیین شده برای یک دستگاه خودرو یا یک واحد مسکونی است و مجموع خانه‌ها یا خودروهای شخص مشمول مالیات نمی‌شود.

دولت با ثروت مردم کشور را اداره می‌کند!

دولت از سال 99 تاکنون در تلاش است که از خانه‌ها و خودروهای لوکس مالیات بگیرد و هر سال سقفی برای قیمت این خانه‌ها و خودروها تعیین می‌کند. اما آمارها نشان می‌دهد که تاکنون عایدی دولت از مالیات این بخش بسیار ناچیز بوده است.

اما شیوه مالیات‌ستانی دولت از مردم، باعث انتقادات بسیاری است و بسیاری از کارشناسان اقتصادی می‌‌گویند این شیوه نادرست است. از آن جمله داود سوری، اقتصاددان در گفتگویی با تجارت‌نیوز با انتقاد از مالیات‌ستانی از خودرو و خانه‌های لوکس گفته بود: این چه تفکر و نگاهی است که دولت خود را مالک دارایی مردم می‌داند و به خود اجازه می‌دهد روی دارایی و ثروت مردم دست بیندازد تا ناکارامدی خود در دیگر عرصه‌ها را جبران کند. می‌خواهند با مالیات از خانه‌ و خودروهای لوکس کشور را بسازند؟ سال‌ها با درآمد حاصل از فروش میلیون‌ها بشکه نفت نتوانستند کشور را بسازند حالا می‌خواهند آن را با این مالیات بسازند؟

اشاره داود سوری به درآمدهای عجیب نفتی در دولت‌های گذشته است. او تاکید می‌کند این دولت و حاکمیت سال‌ها درآمدی بالاتر از ارزش مالیات خانه‌ و اتومبیل‌های لوکس داشته‌ و نتوانسته‌ اقتصاد را بسازد. حالا چشم به دارایی و ثروت مردم دوخته‌ که با مالیات ‌آن کشور را اداره کند!

این انتقاد سوری زمانی معنا پیدا می‌کند که بدانیم دولت در سال اول و دوم اجرای این طرح، نتوانسته درآمد مالیاتی کسب کند و درآمد سال گذشته دولت از این طرح در بهترین حالت چهار هزار میلیارد تومان بوده است.

این آماری است که رئیس سازمان امور مالیاتی داده و گفته ما سال 1401 حدود ۲۵۲ هزار خودرو را شناسایی کردیم که مبلغ مالیات آنها ۲.۳ هزار میلیارد تومان بود. امسال خودروهای بالای سه میلیارد تومان لوکس هستند؛ از این رو تعداد خودروهای لوکس به ۱۷۰ هزار دستگاه با مالیات 3 هزار میلیارد تومان رسید.

مالیات خانه‌های لوکس هم سال گذشته حدود 2.2 هزار میلیارد تومان بوده و احتمالا امسال هم نهایتا به رقم 3 هزار میلیارد تومان برسد. البته این درآمد مصوب دولت است و هنوز مشخص نیست درآمد محقق شده از این محل چه میزان بوده است.