به گزارش تجارتنیوز در روز جاری، سیگنالهای ورودی به بازار ارز قیمت دلار را در کریدور ۵۰ هزار تومانی قرار داد. این اسکناس با افزایش ۷۰۰ تومانی نسبت به ابتدای روز، در کف کانال مذکور معامله شد. این مقدار افزایش قیمت در یک روز در ماههای گذشته قابل توجه بوده و کارشناسان اقتصادی دلیل آن را تصمیمات نادرست سیاستگذار عنوان کردهاند.
بررسی بازار ارز نشان از افزایش تقاضا و محدودشدن عرضه دارد. علاوه بر سیگنال نامساعد تعطیلی کانون صرافان، تعطیلی فردا و پسفردا و تقاضای اربعین نیز این روند صعودی را رقم زده است. امروز فعالان بازار ارز میگفتند، متقاضیان دلار برای اربعین به صرافت خرید افتادهاند. به نظر میرسد خریداران خرد از ترس روند صعودی قیمت در پایان ۶ ماهه نخست سال، به بازار ورود کردهاند.
امروز بانک مرکزی اعلام کرد که به دلیل تخلفات و انحراف از اهداف کانون صرافان ایرانیان، موافقتنامه تاسیس این کانون توسط بانک مرکزی، ابطال و انحلال کانون مذکور در دستور کار قرار گرفت.
بانک مرکزی صورت مساله را پاک کرد
در همین راستا برزو حقشناس کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه این اقدام بانک مرکزی به طور قطع روند قیمت دلار را صعودی میکند به تجارتنیوز گفت: «وقتی قیمت دلار در روند صعودی قرار گرفته است مشخص میشود که مشکلی وجود دارد. طبق تجربههای قبل، منتظر بودیم که صورت مساله توسط بانک مرکزی حذف شود.»
وی افزود: «وقتی نهادهای واسط حذف میشوند، این تصمیم مطمئنا روی نرخ ارز تاثیر میگذارد. به اعتقاد من نهادهایی مانند کانون صرافان میتوانند به امر انتقال دلار کمک و آن را تسهیل کنند. با این تصمیم مبادی ورودی دلار دچار مشکل خواهد شد.»
وی با تاکید بر اینکه با چنین تصمیماتی قیمت دلار صددرصد افزایشی میشود خاطرنشان کرد: «با این اقدام بانک مرکزی، نقل و انتقال ارز مشکل میشود و تاثیر منفی بر بازار خواهد گذاشت. اما در مواقع بحرانی معمولا سیاستگذار صورت مساله را پاک میکند.»
یکه تازی سیاستگذار در بازار ارز
اما هدف سیاستگذار از این اقدام چیست؟ حقشناس در پاسخ به این پرسش گفت: «به نظر میرسد بانک مرکزی با این اقدام به سمت انحصارگری مطلق حرکت میکند و فقط فضا را برای خود آماده میکند. اولین بخشی که از این تصمیم ضربه میخورد همان بانک مرکزی است.»
سوال مهم دیگر این است که آیا سیاستگذار از نوسانات محدود قیمت دلار سودگیری میکند؟ حقشناس در این باره گفت: «این اقدام سالهاست در حال انجام است و از زمان ریاست همتی در بانک مرکزی این کار از سوی این نهاد بیشتر شده است. در حال حاضر هم ادامه دارد. اما به نظر نمیرسد این تصمیم برای سودگیری باشد.»
وی خاطرنشان کرد: « باید توجه داشت ما هر چه نقل و انتقال را تسهیل کنیم، به ورود ارز به کشور کمک بیشتری میکنیم و انحلال کانون صرافان این موضوع را مختل خواهد کرد. دوم اینکه باعث مشکل برای تولیدکنندگان، واردکنندگان، کسانی که نقل و انتقالاتشان توسط صرافیها انجام میشود و حتی خریداران خرد خواهد شد.»
این کارشناس اقتصادی گفت: «من هدف از این کار را واقعا نمیدانم و این سوال را نمیتوانم جواب دهم. اگر صرافی تخلف کرده زیر نظر بانک مرکزی است و نیاز به برخورد انضباطی دارد. نتیجه این اقدام در نیمه دوم سال در قیمت دلار خود را نشان میدهد.»
چرا اختلافات رسانهای شد؟
بانک مرکزی در اطلاعیهای دلیل این انحلال را تخلف عنوان کرده است. این نهاد دولتی اعلام کرده که از مهمترین تخلفات صورت گرفته، استنکاف از دستورات بانک مرکزی و عدم همکاری با این بانک، انحراف از اهداف، وظایف و موضوع فعالیت کانون، به حدنصاب نرسیدن جلسات شورای عالی طی چندین ماه اخیر، سرمایهگذاری و تحصیل سهام بر خلاف موضوع فعالیت، وظایف و اختیارات کانون و نظایر آن است.
کانون صرافان نیز در واکنش به اطلاعیه بانک مرکزی گفته است: «انحلال این کانون بر اساس ماده ۲۱ اساسنامه جز اختیارات مجمع عمومی فوق العاده بوده و طبیعتاً هر گونه فرآیندی خارج از مسیر قانونی تخلف است و از طریق مراجع قضائی پیگیری خواهد شد.»
کانون صرافان همچنین در این بیانیه اعلام کرده که، «بانک مرکزی در خصوص انحلال کانون صرافان و لغو مجمع عادی سالیانه آن وجاهت قانونی ندارد.»
کانون صرافان همچنین نسبت به رسانهای شدن اختلافات بانک مرکزی با کانون گلایه کرده است.
پرچمداری دلار هرات با ۱۰۰۰ تومان افزایش!
امروز قیمت دلار در بازارهای مجاور همانند تهران افزایشی بود. دلار سلیمانیه با افزایش ۷۲۰ تومانی یک پله صعود کرد و با قیمت ۴۹ هزار و ۲۹۰ تومان معامله شد. دلار هرات که با افزایش روز گذشته به کانال ۴۹ هزار تومانی ورود کرده بود امروز نیز با افزایش ۹۴۰ تومانی رشد قابل توجهی داشت. این اسکناس امروز با قیمت ۴۹ هزار و ۹۳۰ تومان معامله شد. درهم امارات نیز با رقم ۱۳ هزار و ۷۸۰ تومان معامله شد و ۲۳۰ تومان افزایش داشت.
گزارشهای بیشتر را در صفحه طلا و ارز بخوانید.