شفقنا- حجتالاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در مراسم سی و چهارمین سالگرد ارتحال امام خمینی(س) تأکید کرد: فقه ما بن مایه این نظام سیاسی است، اما و هزار اما اینکه امام یک نکته دیگر را هم اشاره کردند و آن تأثیر نقش زمان و مکان در این اجتهاد بود. فقهی که امام معرفی کردند فقه جامد، خشک، درجا زننده و متحجر نیست. امام میفرمودند فقه ما باید خودش را با زمان و مکان و نقشی که از زمان و مکان در اجتهاد میگیرد، پیش ببرد؛ فقهی پویا که توان حل مشکلات جامعه را دارد.
به گزارش شفقنا از روابط عمومی ستاد مرکزی بزرگداشت امام خمینی(س)، حجتالاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در مراسم سی و چهارمین سالگرد ارتحال حضرت امام، گفت: سی و چهار سال پیش در چنین روزی یکی از تلخترین روزها بر ملت عزیز ایران و مستضعفین جهان گذشت.
یادگار امام با تشکر از حضور مردم و مهمانان در سی و چهارمین سالگرد ارتحال امام خمینی(س)، افزود: سال گذشته رهبر فرزانه انقلاب تعبیری را داشتند که از زمره جوامع الکلم است؛ یک کلمه قصاری که میتواند رمز و راز زندگی امام بزرگوار ما در جامعه تلقی شود و نقشه راهی برای آینده نظام و مردم باشد.
وی تصریح کرد: ایشان در ابتدای سخن فرمودند که «امام جان و روح جمهوری اسلامی است». تعبیر بسیار لطیفی است و شاید بتوان گفت که یکی از زیباترین تعبیرهایی است که در رابطه با نسبت امام و نظام برآمده از اللهاکبرها، مجاهدتهای طولانی امام، زحمات طاقتفرسای مردم در 100 ساله یا 200 ساله اخیر و تلاش بی وقفه روحانیت شیعه، تشیع سرخ، و نظام برآمده از مجاهدتهای مستضعفین جهان گفته شده و این جمله نسبت بین امام و نظام را بسیار خوب بیان میکند.
سید حسن خمینی اظهار داشت: «جمهوری اسلامی» بی تردید بزرگترین میراث امام است؛ نه یک کلمه کم و نه یک کلمه بیش. امروز هم ببینید در هر جا و هرکسی که با امام، نظام و جمهوری اسلامی زاویه دارد، تیغ هجمه و دشمنی خودش را نسبت به این ویژگی بزرگ و این نظام الهی معطوف میکند.
وی با اشاره به اینکه «جمهوری اسلامی» یک کالبد بسیار مقدسی است که در قالب قانون اساسی ما شکل گرفته، متشکل از دو قید بسیار مهم است، افزود: قید «جمهوریت» اتکای به آحاد مردم است. فراموش نکنیم و فراموش نکنید که امام مبارزات خودشان را هرگز از مسیری غیر از «بیداری دلها» طی نکردند. امام در تمام لحظات مبارزه از آغازین روزهایی که در آن دفترچه نوشتند «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُمْ بِوَاحِدَهٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ» به بیداری دلهای مردم توجه داشتند؛ نه کودتا، ترور، حرکتهای خشن، تلاش برای استفاده از دست بیگانه و رفتن به سمت نیروهای غیر مردمی؛ و فقط بیداری مردم.
یادگار امام تأکید کرد: عجیب هم نیست که این مرد انقلابی به وجود آورد که بی تردید مردمیترین انقلاب جهان است. در طول عمر 40 و چند ساله انقلاب هم همواره این اتکا به باور عمومی مردم بوده است. امام به این معنا پایهگذار جمهوری اسلامی است که جمهوری اسلامی یک نظامی برآمده از خواستهای مردم است و لذا باید حفظ جمهوریت این مجموعه را نصب العین خودمان قرار بدهیم.
وی یادآور شد: ابتدای امسال رهبری معظم انقلاب اشاره کردند که انتخابات همواره یکی از اصول سیاسی جمهوری اسلامی است و نسبت به مقدمات، ارکان، حفظ و سلامت آن باید همواره توجه شود.
سید حسن خمینی با اشاره به اینکه دومین قیدی بسیار ارزشمند این مجموعه «نقش اسلام» است، گفت: نسبت اسلام و فقه، نسبت علم و واقعیت است. اسلام، یعنی دینداری، جز از مسیر یک فقیه صحیح پیش نمیرود. امام همه چیز از جمله شجاع، مبارز و انقلابی بود، اما در عداد همه اینها یک «فقیه» و «مرجع تقلید» بود و مردم آراء دینی خودشان را به امام مراجعه میکردند.
وی تأکید کرد: فقه ما بن مایه این نظام سیاسی است، اما و هزار اما اینکه امام یک نکته دیگر را هم اشاره کردند و آن تأثیر نقش زمان و مکان در این اجتهاد بود. فقهی که امام معرفی کردند فقه جامد، خشک، درجا زننده و متحجر نیست. امام میفرمودند فقه ما باید خودش را با زمان و مکان و نقشی که از زمان و مکان در اجتهاد میگیرد، پیش ببرد؛ فقهی پویا که توان حل مشکلات جامعه را دارد. به تعبیری، می فرمودند که اسلام در زوایای مختلف زندگی مردم هست اما این زاویههای مختلف را گره گشایی میکند.
یادگار امام با بیان اینکه این دومین قید را باید همواره در ذهنها داشته باشید، افزود: از آنچه که خدای سبحان برای ما مقرر کرده و در آراء معصومین(ع) و پیامبر اسلام(ص) وجود دارد فراتر نرویم، اما این فقه را درجازننده نیاوریم. نقش بزرگ حوزهها و دانشمندان در این مسیر بسیار ارزشمند است.
وی یادآور شد: یکی دیگر از اصول مسلم جمهوری اسلامی که میراث و باقیات الصالحات امام است، بحث عزتی است که امروز در قالب «استقلال سیاسی کشور» وجود دارد. در طول تاریخ شاید 200 ساله اخیر ایران هیچ دورهای مانند دوره جمهوری اسلامی ما دارای استقلال سیاسی نبودهایم. تلخی اینکه آمدن و رفتن حاکمان با دست خارجی بوده و حتی آخرین سلطان جائر این مملکت به اشاره و تصمیم، اگر نگوییم تحکم، حاکمان و سفرای غیر ایرانی تصمیم به ترک ایران میگیرد. امروز به یمن و برکت انقلاب اسلامی ما دارای حکومتی استقلال یافته و مستقل هستیم که سیاستش را درون کشور تعیین میکنیم؛ این درس بزرگی است.
سید حسن خمینی با اشاره به اینکه ممکن است توجه به نقاط ضعف موجب چشمپوشی از نقاط قوت شود، اظهار داشت: تلاش مهمی که در اثر بیداری اسلامی شکل گرفته، نقش بسیار مهمی که استقلال سیاسی کشور در منطقه داشته و قدرت فاتحانه و بزرگی که امروز انقلاب اسلامی در جهان و به خصوص منطقه دارد، یک نمونهاش بحث فلسطین و بیداری و ان شاء الله آزادی قدس شریف است. نباید کسی اینها را از یادها ببرد و فراموش کند.
وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی که امام روح و جان آن است، نظامی است که حتما مردم باید در آن احساس رفاه و وضع بهتر کنند و معیشت خودشان را سالمتر ببینند. فقر و فساد و تبعیض سه گانه مهمی است که هر حکومتی با آن مواجه شود تلخیهایش بر عمق جان همه مینشیند. این موضوع همواره یکی از آفات این نظام بوده که مورد توجه مسئولین هم بوده است.
یادگار امام با بیان اینکه همت همه بر این است که «رفاه» را پدید بیاورند، گفت: نقاط ضعفی هست اما نقاط امیدآفرینی هم هست. مهمترین امید برای ما، بعد از امید به خدا، امید به توانایی مردم است؛ امید به فکر و ذهن و اندیشه بزرگانی است که در این کشور تصدی میکنند. خدا را سپاس میگزاریم که 34 سال گذشته را پشت سر گذاشتیم و امروز در جمهوری اسلامی با نظامی به وسعت خونهای پاک شهدا آیندهای را پیش رو داریم. همه باید سعی کنیم از درسهای تلخی که داشته ایم، درس شیرین بگیریم و آینده شیرین بسازیم.