به گزارش پارس نیوز، زلزله ۷.۸ ریشتری ترکیه و سوریه تاکنون بیش از هزاران کشته و دهها هزار مصدوم برجای گذاشته است، با این حال سفرهای هوایی در ترکیه برقرار است. فرودگاه استانبول، قطب اصلی این کشور برای پروازهای بینالمللی، به طور عادی کار میکند.
خطوط هواپیمایی بینالمللی به نشریه نشنال تایید دادهاند که پروازهای ترکیه فعلا تحت تأثیر این وضعیت قرار نگرفته است. هرچند شرکت هواپیمایی ملی ترکیه، تعدادی از پروازها، از جمله برخی پروازها به چند شهر را که نزدیک به کانون اصلی زلزله در جنوب شرقی ترکیه بودهاند، لغو کرده است. این شرکت هواپیمایی برای کمک به تلاشهای جستوجو، عملیات نجات را در اولویت قرار داده است.
شرکت هواپیمایی ملی ترکیه گفت: اولویت عملیاتی ما برای تحویل تیمهای نجات و تیمهای متخصص، مواد کمکی و تجهیزات لازم به منطقه برنامهریزی شده است. همچنین، هواپیماهای باری ترکیه در سراسر کشور برای نیروهای امدادی و امنیتی به همراه تدارکات، به جاهایی که بیشتر به آنها نیاز است، پرواز میکنند.
فرودگاه استانبول، که مرکز اصلی بیشتر مسافرانی است که به ترکیه میرسند یا از ترکیه میروند و یکی از بزرگترین قطبهای مسافرت هوایی جهان، پس از زلزله همچنان باز است و به طور عادی کار میکند، اما برخی از فرودگاههای داخلی ترکیه پروازهای خود را در پی این حادثه به حالت تعلیق درآوردهاند، این اتفاق شامل فرودگاه بینالمللی Gaziantep Oguzeli (غازی عینتاب) میشود که به روی همه پروازهای غیرنظامی بسته است، اما به پروازهای امدادی ادامه می دهد. رسانههای ترکیه گزارش دادهاند بیش از ۲۶۰۰ نیروی امداد از ۶۵ کشور وارد ترکیه شدهاند.
غازی عنتپ در منطقه آناتولی در جنوب شرقی این کشور، محل زلزله ۷.۸ ریشتری بود و یکی از مشهورترین مکانهای دیدنی آن، قلعه باستانی غازی عینتاب Gaziantep به شدت آسیب دیده است.
نیویورک تایمز نیز گزارش داد که در مالاتیا، یک مسجد تاریخی و هتل بلندمرتبه فروریخت و در دیاربکر، شهری در ۳۰۰ کیلومتری مرکز زمین لرزه، یک مرکز خرید در پی زلزله فرو ریخت.
آسیب شدید باند فرودگاه هاتای، مرکز مسافرانی که به آنتاکیا و اسکندرون میروند، نیز منجر به تعلیق ترافیک هوایی تجاری در این مسیر شد. فرودگاه «آدانا ساکیرپاشا» در استان جنوبی آدانا نیز بسته شده، اما فرودگاه بینالمللی آدانا همچنان باز است.
از ایران نیز پروازهای ترکیه بیآنکه از زلزله تاثیر بپذیرند، برقرار است و تا کنون تغییر در برنامه سفرهای هوایی از ایران اعلام نشده است.
ترکیه در سال ۲۰۲۳ در مسیر تبدیل شدن به چهارمین مقصد اروپایی پرطرفدار است. دادههای اخیر شورای جهانی سفر و گردشگری نیز نشان میدهد: رزرو پرواز به ترکیه برای سال گذشته از سطح قبل از همهگیری کرونا فراتر رفته است و مسافران مقصدهایی مانند استانبول و سواحل آنتالیا، بدروم و دالامان را ترجیح میدهند.
دادههای مؤسسه آمار ترکیه نشان داده است درآمد گردشگری این کشور در سال ۲۰۲۲ به رکورد ۴۶.۳ میلیارد دلار رسیده است./ ایسنا
افزایش جان باختگان زلزله در ترکیه و سوریه به ۸۲۶۴ کشته به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، شمار تلفات زلزله در سراسر سوریه به ۲۳۷۰ و تعداد زخمیها به ۲۵۵۴ نفر افزایش یافت.
مقامات ترکیه هم از افزایش تعداد تلفات زلزله در این کشور به ۵۸۹۴ نفر و تعداد زخمیها به ۳۴ هزار و ۸۱۰ نفر خبر دادند.
مجموع تلفات زلزله ویرانگر در دو کشور تاکنون ۸۲۶۴ کشته بوده است.
به نقل از فارس، طبق جدیدترین آمار به روزرسانی شده از زمینلرزه مرگبار ۷.۸ ریشتری ترکیه، تلفات این زلزله در دو کشور ترکیه و سوریه به بیش از چهار هزار و ۳۰۰ نفر افزایش یافته است.
شبکه «ان دی تی وی» در این خصوص گزارش کرد، گروههای امداد و نجات در ترکیه و سوریه با دستانی خالی شب یخبندان دوشنبه را در میان آوار هزاران ساختمانی که در پی زمینلرزههای شدید فروریخته بودند، به امید یافتن بازماندگان جستجو کردند.
طبق این گزارش، تعداد تلفات تأیید شده در سراسر دو کشور سوریه و ترکیه پس از انبوهی از زمینلرزههای شدید در نزدیکی مرز ترکیه و سوریه که بیشترین آنها ۷.۸ ریشتر ارزیابی شده است، به بیش از چهار هزار و ۳۰۰ نفر افزایش یافت.
تیمهای واکنش به بلایای طبیعی در ترکیه گزارش کردهاند که بیش از پنج هزار و ۶۰۰ ساختمان در چندین شهر این کشور با خاک یکسان شدهاند که در این میان ساختمانهای چند طبقهای نیز وجود داشته که در حین وقوع اولین زمینلرزه در بامداد دوشنبه، مملو از ساکنانی بوده که در آپارتمانهای خود در خواب به سرمیبردند.
شدت زمینلرزهها در ترکیه به خصوص شهر «قهرمان مرعش» واقع در جنوب شرقی ترکیه به اندازهای بود که موجی از وحشت را در میان ساکنان این مناطق به وجود آورد.
«ملیسا سلمان» یک گزارشگر 23 ساله در توصیف این رخداد گفت: «ما فکر کردیم آخرالزمان شده است. اولین باری بود که ما چنین چیزی را تجربه میکردیم».
بر اساس این گزارش، سازمان مدیریت حوادث غیرمترقبه ترکیه (آفاد)، امروز (سهشنبه) اعلام کرد که در حال حاضر تنها دو هزار و ۹۲۱ نفر در این کشور قربانی شدهاند و مجموع قربانیان زمینلرزه در دو کشور سوریه و ترکیه به چهار هزار و ۳۶۵ نفر افزایش یافته است.
شبکه ان دی تی وی گزارش کرد که این نگرانی وجود دارد که تلفات به طور غیرقابل جبرانی افزایش یابد و در همین راستان مقامهای سازمان جهانی بهداشت برآورد کردهاند که احتمالاً تلفات این زمینلرزه به حدود ۲۰ هزار نفر برسد.
سازمان زمین شناسی ایالات متحده گفت که اولین زمین لرزه روز دوشنبه در ساعت ۴:۱۷ صبح به وقت محلی (۰۴:۴۷ دوشنبه صبح به وقت تهران) در عمق حدود ۱۸ کیلومتری در نزدیکی شهر غازی آنتپ ترکیه که محل زندگی حدود دو میلیون نفر است، رخ داد.
سازمان مدیریت حوادث غیرمترقبه ترکیه گزارش کرده است که تاکنون بیش از ۱۴ هزار نفر در ترکیه مجروح شدهاند و این در حالی است که مقامهای سوری میگویند که دستکم سه هزار و ۴۱۱ نفر در این کشور زخمی شدهاند.
بر اساس این گزارش، مقامهای ترکیه میگویند که سه فرودگاه اصلی این کشور از کار افتاده است و این امر ارائه کمکهای حیاتی را با مشکل مواجه کرده است. از طرف دیگر، کولاک زمستانی جادههای اصلی منطقه را زیر یخ و برف پوشانده است.
ترکیه یکی از فعالترین مناطق زلزلهخیز در جهان است. آخرین زمین لرزه ۷.۸ ریشتری این کشور در سال ۱۹۳۹ به وقوع پیوست که در آن ۳۳ هزار نفر در استان «ارزنجان» واقع در شرق ترکیه جان خود را از دست دادند.
از طرف دیگر، منطقه دوزجه ترکیه در سال ۱۹۹۹ دچار زلزله ۷.۴ ریشتری شد که در آن بیش از ۱۷ هزار نفر کشته شدند.
زمین لرزهای به بزرگی ۷.۸ ریشتر بامداد امروز (دوشنبه) بخشهایی از ترکیه و سوریه را لرزاند و کشته و مصدومان بسیاری برجای گذاشته است.
به گزارش ایسنا، این زمینلرزه در ساعت ۴ و ۱۷ دقیقه بامداد در مرز ترکیه و سوریه رخ داده و کانون آن استان "قهرمانماراش" در ترکیه بوده است.
مرکز این زمین لرزه در شهر "پازارجیک" در استان قهرمانماراش و در عمق ۲۴.۱ زمین بوده و پس لرزههای این زلزله شدید نیز همچنان در جریان است.
ویرانیهای زلزله بامداد امروز در ترکیه/عکس: آر تی ایندیا
تکانهای شدید زمین، ساختمانهای بسیاری را نیز ویران کرده و کشته و زخمی بسیاری در هر دو کشور برجای گذاشته است.
جستجو برای یافتن بازماندگان این حادثه و نجات آنها از زیر آوار ساختمانها همچنان ادامه دارد.
ویرانیهای زلزله بامداد امروز در ترکیه/عکس: آر تی ایندیا
در سوریه نیز خبرها حاکی از آن است که جمعیت بسیاری در این مناطق زخمی شدهاند و بیمارستانهای منطقه با وجود کمبود امکانات بهداشتی و درمانی، مملو از زخمیها است.
براساس گفته مقامات دو کشور مجموع آمار قربانیان زلزله هر دو کشور تا ساعت ۲۲ امروز از ۲۹۵۱ نفر گذشته است و پیشبینی میشود با توجه به شدت بالای پسلرزهها و حجم تخریب و ویرانیها این آمارها افزایش یابد.
براساس گزارس اسپوتیک، مقامات ترکیه در ساعت ۲۲ با اعلام آمار جدید جانباختگان زمین لرزه در این کشور اظهار کردند که ۲۸۲۴ ساختمان نیز فروریخته است و شمار قربانیان زلزله در ترکیه به ۱۶۵۱ نفر رسیده است و تعداد یازده هزار و ۱۱۹ نفر نیز زخمی شدهاند.
در سوریه نیز براساس اعلام رسانههای سوریه در ساعت ۲۲، شمار قربانیان زلزله به ۱۳۰۰ نفر رسیده و تعداد زخمیهای زمینلرزه در سوریه نیز به ۲۴۰۰ نفر افزایش یافته است .
عکس: AP
۱۱ دقیقه بعد از این زلزله، پس لرزههای قوی در مرکز ترکیه حس شده و از جمله زلزله دیگری به بزرگی ۶.۷ این منطقه را لرزانده است.
شهروندان مناطق هم مرز با ترکیه از جمله عراق، لبنان و سوریه نیز این زلزله را حس کردهاند. گزارشها همچنین حاکیست در بیروت عده ای از مردم به دلیل نگرانی از زلزله به خیابانها آمدهاند.
به گزارش اسکای نیوز، ساختمانهای بسیاری ویران شدهاند و عده زیادی زیر آوار ماندهاند.
عکس:AP
وزیر کشور ترکیه گفته است دست کم ۱۰ شهر از جمله عثمانیه، آدانا و دیاربکر بر اثر زلزله آسیب دیدهاند.
∎