شناسهٔ خبر: 56673894 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

تهران و بروکسل در کشاکش تحریم

صاحب‌خبر - گروه بین الملل - روز گذشته مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تکرار ادعاها درباره حوادث اخیر از بسته تحریمی جدید علیه ایران خبر داد که در دست بررسی وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا قرار دارد.
«جوسپ بورل» صبح دوشنبه در آستانه نشست شورای وزرای خارجه اتحادیه اروپا افزود که این تحریم‌ها در حمایت از حوادث اخیر ایران است و در ادامه اظهارات مداخله‌جویانه خود در امور ایران ابراز امیدواری کرد که در جلسه تصویب شود.
وی افزود که امروز درباره سایر مسائل پیرامون روابط با ایران هم بحث خواهد شد. بورل در پاسخ به سوالی درباره ادعای استفاده از پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین نیز گفت که این موضوع در جلسه مورد بحث قرار خواهد گرفت. وی عنوان کرد: ما به دنبال شواهد محکمی خواهیم بود که ایران با قوی‌ترین لحن ممکن آن را رد کرده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره تاثیر وضع تحریم‌ها بر توافق هسته‌ای هم ادعا کرد که تحریم‌ها با آنچه او سرکوب معترضان ایرانی خواند مرتبط است. بورل اضافه کرد: این بسته تحریمی (از قبل) مورد بحث قرار گرفته و آماده شده است و اطمینان دارم که امروز تصویب می‌شود.
بورل در بخش دیگری از اظهارات خود به اهمیت برجام اشاره کرد و گفت که این توافق «همواره برای من منشاء امنیت در منطقه (غرب آسیا)، برای ما در اروپا و فراتر از آن بوده است» وی اضافه کرد: همانطور که می‌دانید مذاکرات در هفته‌های اخیر متوقف شده و انتظار حرکتی (در این زمینه) ندارم.
بنابر گزارشی که خبرگزاری ایرنا منتشر کرده است، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بدون اشاره به عامل اصلی وضع موجود در اجرای برجام و اینکه کدام کشور همچنان قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره توافق هسته‌ای را نقض می‌کند، افزود: وضع موجود مایه تاسف است چون ما خیلی به توافق نزدیک بودیم. باید صبر کنیم.
بورل درحالی نسبت به وضع تحریم‌های جدید علیه ایران ابراز امیدواری کرده که وزیر امور خارجه کشورمان درباره تبعات این اقدام هشدار داده است.
حسین امیر عبداللهیان جمعه گذشته در گفت‌وگو با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از پشتوانه قوی مردمی و دموکراسی کارآمد برخوردار است. اینجا سرزمین کودتای مخملی یا رنگین نیست. ایران لنگرگاه ثبات و امنیت پایدار منطقه است. 
رئیس دستگاه دیپلماسی کشور افزود: البته ما به چارچوب بزرگ تری برای همکاری اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی ایران نگاه می کنیم. بنابراین توصیه می‌کنیم اروپایی ها با رویکردی واقع بینانه به موضوع بنگرند.
به رفتارهای غیرسازنده واکنش متناسب می‌دهیم
در همین رابطه و در حالی که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده است که بسته تحریمی جدید علیه ایران وضع خواهد شد، روز گذشته ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست خبری با رسانه‌های اعلام کرد: در گفت‌وگوهایی که آقای امیر عبداللهیان با مقامات اروپایی داشتند دیدگاه‌های ایران به صورت واضح به آنها توضیح داده شده است و اینکه اگر اروپایی‌ها مبادرت به اعمال تحریم‌های جدید کنند این اقدام آنها غیر سازنده و غیر منطقی خواهد بود و طبیعتا ایران همانطور که نسبت به رفتارهای سازنده واکنش نشان می‌دهد نسبت به رفتارهای غیرسازنده نیز واکنش متناسب را انجام خواهد داد و در مورد منافع و مصالح ایران به هیچ وجه مسامحه و تعلل نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین با بیان اینکه مسیر مذاکرات رفع تحریم‌ها مسیر خاص خود را دارد، گفت: در این مذاکرات پیشرفت‌های زیادی حاصل شده و این مسیر، مسیر دو طرفه است و توافق در یک مسیر دو طرفه حصول پیدا می‌کند و امیدواریم که طرف‌های مقابل نسبت به روند مذاکرات ملتزم باشند و در مسیری حرکت کنند که تلاش‌های انجام شده در این زمینه به نتیجه مطلوب منجر شود.
ایران و اروپا در مسیر جدایی
در همین رابطه عبدالرضا فرجی راد، دیپلمات پیشین و استاد ژئوپلیتیک دانشگاه در گفت و گویی که با خبرگزاری ایلنا داشته، توضیح می دهد: واقعیت این است که روابط در یک ماه گذشته نسبت به قبل عقب گرد داشته و شاید این مساله حتی از زمان ناامیدی اروپا برای دستیابی به توافق هسته‌ای بروز کرده باشد که آقای جوزپ بوررل که همیشه اظهار خوش‌بینی می‌کرد، مواضع ناامیدکننده‌ای را در خصوص امکان دستیابی به توافق مطرح کرد. این ابتدای کار بود و بعد ما با دو تحول مواجه شدیم که نخست وقایع اخیر ایران و دیگری موضوع مراودات ایران و روسیه بود و در نهایت روز دوشنبه هفت وزیر خارجه اروپایی قرار است در خصوص تحریم ایران تصمیم بگیرند؛ همه این موارد موجب شده تا ایران و اروپا از یکدیگر فاصله بگیرند.
وی ادامه داد:  اگر وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه افرادی را تحریم کنند و ایران نیز براساس هشدار قبلی نسبت به این موضوع عکس‌العمل نشان دهد، شاهد موج جدیدی از سردی روابط با اتحادیه اروپا خواهیم بود که در دهه‌های گذشته چندین بار در موضوعات مختلف به وجود آمده است. با این حال معتقدم نه ایران و نه اروپا از سردی روابط استقبال نمی‌کنند؛ چراکه برای اروپا هنوز هم موضوع هسته‌ای از اهمیت بالایی برخوردار است هرچند می‌خواهند اینطور نشان دهند که ایران علاقه‌ای نسبت به دستیابی به توافق ندارد اما منتظر هستند تا با پایان انتخابات کنگره در آمریکا باز هم مذاکرات را از سربگیرند البته موضوع توافق ایران و آژانس در این رابطه تاثیرگذار است. لذا باید صبر کنیم تا ببینیم شاهد چه اقدامی از سوی اروپا خواهیم بود که بنده معتقد به اقدامی سیاسی و نمادین از سوی اروپا هستم. اعتقاد ندارم در آستانه یک بحران در روابط ایران و اروپا هستیم اما روابط کمی تیره خواهد شد.
وی افزود: به نفع ایران و اروپا است که روابط بیش از این تیره نشود چرا که تبدیل شدن این تنش به بحران روی مذاکرات هسته‌ای تاثیر خواهد گذاشت. امروز یکی از مشکلات ما در داخل نیز همین موضوع توافق است که اگر این میزان طولانی نمی‌شد و در زمان افزایش قیمت انرژی، می‌توانستیم سه میلیون بشکه نفت بفروشیم مردم این میزان احساس ناامیدی نداشته و مشکلات اقتصادی این میزان بر زندگی مردم احساس نمی‌شد. دو سال است که در حال مذاکره هستیم و هنوز به نتیجه نرسیدیم. باید تلاش کنیم تا این روابط تیره نشده و توافق صورت بگیرد تا با مدیریت درست کشور را از نظر اقتصادی با مدیران توانا مدیریت کنیم.