نماینده مردم تهران در مجلس در واکنش به انتقاداتی که نسبت به عکسهای بازدید نمایندگان از منطقه سیلزده در تهران منتشر شد، بیان میکند که بهتر بود زیر گلها دفن شویم اگر با نیت عکس گرفتن به آنجا رفتیم. در حین عبور ما از جاهای مختلف افرادی عکس گرفتند و منتشر کردند ولی ما وظیفه نمایندگیمان را انجام دادیم. آنقدر این اتفاق سریع بود که فرصت چکمه پوشیدن یا کارهای دیگر نبود. بیلها داشتند کار میکردند و وسط کار رفتیم بالا و گرنه برنامهای برای استفاده از این بیلها برای جا به جایی ما نبود. از نظر من این موارد، موارد جزئی هستند.
اقبال شاکری در گفت و گو با «انتخاب» درباره نتیجه بازدید میدانی خود و چند تن از دیگر نمایندگان مجلس از محل سیل امامزاده داوود تهران، گفت: «بازدید ما از حادثه سیل تهران دو بخش قابل توجه داشت؛ یک بخش مثبت، غرورآفرین و امیدوارکننده آن بود که مربوط به حضور دستگاههای اجرایی اعم از استانداری، فرمانداری، شهرداری تهران، آتشنشانی، بخش خدمات شهری شهرداری تهران، که اصل کار مدیریت آنجا را بر عهده داشتند، گروههای جهادی، نیروی انتظامی و سازمان راهداری است که الحمدالله همه برای کمک آمده بودند و این امیدواری را میداد که ظرف چند روز، آنجا مدیریت شود و به حالتی برگردد که کار بازسازی و بازگشایی مغازهها و پاکسازی معابر انجام شود.»
وی افزود: «بخش دیگر ماجرا علت وقوع حادثه است که بررسیهای عمومی و گزارشهایی که از دستگاههای دیگر گرفتهایم، نشان میدهد که حجم آبی که آمده بود، چندان زیاد نبوده است؛ چرا که بعد از صحن امامزاده داوود، ادامه مسیر رودخانه اصلا آبی موجود نبود. این مهم نشان میدهد که اصلا سیلاب سنگینی که کل این دره را بپوشاند و به پایین دست برسد، مطرح نبوده و به صحن امامزاده داوود که رسیده، تمام شده است.»
شاکری در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود حجم کم آب، چنین خسارات مالی و جانی را بر جای گذاشته است، بیان کرد: «با وجود کم بودن حجم سیلاب نسبت به سالهای گذشته و آماری که میگویند در سال 98 هم مشابه سیل امسال رخ داده است، آب به جای اینکه از کانال زیر صحن دوم امامزاده داوود عبور کند، از آن سرریز کرده و به قسمت تجاری و مسکونی امامزاده داوود آمده است. از آنجایی هم که ناگهانی بوده است، مردم فرصت جانپناه گرفتن و فرار کردن را نداشتهاند.»
این نماینده مجلس همچنین درباره علت عدم عبور آب از کانال زیر صحن امامزاده، اظهار کرد: «گزارشهای متعددی در این خصوص آمده است و باید بررسی شود که علت چه بوده است. به نظر من این نکته اصلیست که باید رسیدگی شود. یک سری دلایلی هم گفته میشود ولی به طور دقیقتر نیاز به بررسی دارد.»
شاکری همچنین خاطرنشان کرد: «اصل علت طغیان این سیل این بوده است که دریچه بسته شده و آب از آنجا گذر نکرد. گفته میشود که یک ماشینی آمده و در ورودی کانال را پوشانده بوده است. آب حجم سنگینی از گل و لای را آورده و باعث این اتفاق شده است. در بالادست هم آبخیز داری باید صورت میگرفته که انجام نشده است. وقتی سیلاب میآید، با خود لاشه درخت، خار و خاشاک میآورد و اینها در این کانال جمع و باعث شده است که آب طغیان و سر ریز کند و وارد مغازهها، معابر و صحن شود.»
این عضو کمیسیون عمران مجلس در ارزیابی خود از نحوه هشدار به مردم، پیش از وقوع سیل، مطرح کرد: «از طریق صدا و سیما به صورت رسمی یک بار اعلام شده بود؛ ولی باید دید ضریب نفوذ عملیاتی چگونه است. یعنی همانطور که متصدی هواشناسی اعلام میکند، مردم هم همانطور برداشت میکنند؟ تجربه نشان داده است که چنین نیست. با اینکه از چند روز قبل هشدارها داده شده است اما به نظر میرسد که اطلاعرسانیهای محلی خوب انجام نمیشود.»
وی درمورد هشدارهای محلی، ادامه داد: «وقتی هشدار هواشناسی داده میشود، از استانداری تا مسئولان پاییندست، هر کدام یک وظایفی دارند و باید انجام دهند. یکی از مهمترین وظایف هم اعلام دقیق و مشخص و عملیاتی به مردم محلی است. آن هم نه فقط از طریق صدا و سیما بلکه از طریق بخشداریها، پایگاه بسیج شورایاری، ائمه جمعه و هر که کاری از دستش ساخته است. همچنین اگر قرار است محلی تخلیه، تعطیل یا تخریب شود، اصلا نباید معطل کرد. خسارت مالی وارد شود ولی خسارت جانی، خیر. این دو نکته را باید در اعلام هشدارها توجه کنیم.»
شاکری در واکنش به انتقاداتی که نسبت به انتشار عکس بازدید نمایندگان از سیل امامزاده داوود شده است، گفت: «بهتر بود زیر گلها دفن شویم اگر با نیت عکس گرفتن به آنجا رفتیم. در حین عبور ما از جاهای مختلف افرادی عکس گرفتند و منتشر کردند ولی ما وظیفه نمایندگیمان را انجام دادیم. بلافاصله هم که از آنجا بازگشتیم، با حضور تمام دستگاههای اجرایی پیگیر حادثه شدیم تا ببینیم چه اتفاقی افتاده و چه کوتاهیهایی صورت گرفته است.
در مجلس، تقریبا تمام دستگاههای اجرایی را فراخواندیم و در حال بررسی برای وقوع حادثه و کسانی که ترک فعلی کردهاند، هستیم. ما واقعا به وظایفمان عمل کردیم ولی بالاخره عکسی گرفته و منتشر میشود. من نمیدانم دربارهاش چه بگویم. وظیفه اصلی نمایندگیما پیگیری کار مردم و نظارت بر کارکرد دستگاههای اجرایی است که آن را انجام دادیم. کما اینکه تنها ما نمایندگان هم نبودیم بلکه همه دستگاهها بودند و داشتند زحمت میکشیدند.»
وی همچنین در واکنش به اینکه چرا نمایندگان از چکمه و تجهیزات اصولی استفاده نکردند، بیان کرد: «آنقدر این اتفاق سریع بود که فرصت چکمه پوشیدن یا کارهای دیگر نبود. با توجه به اینکه همه داشتند کمک میکردند، ما هم همراهی کردیم. نیروهای متخصص حرفهای مثل آتشنشانی، مدیریت بحران و خدمات شهری مجهز و آماده هستند و از این تجهیزات استفاده میکردند ولی ما چون سریع رسیدیم و میخواستیم به سرعت مشاهده و بازدید کنیم، فرصت مجهز شدن را نداشتیم. اتفاقا در آن جا هم سر این موضوع بحث شد ولی دیدیم که تا بخواهند چکمه برای ما بیاورند، دیر میشود؛ از این رو بازدید را شروع کردیم.»
شاکری همچنین درخصوص فیلم منتشر شده از جا به جایی نمایندگان با بیل مکانیکی، اظهار کرد: «به باور من این مسئله هم چیز خاصی نبود، چرا که پیشتر کل مسیرها را داخل گل رفته بودیم. از سوی دیگر به این شکل هم نبود که مثلا ما را با ماشین جا به جا کنند؛ بیلها داشتند کار میکردند و وسط کار رفتیم بالا و گرنه برنامهای برای استفاده از این بیلها برای جا به جایی ما نبود. از نظر من این موارد، موارد جزئی هستند. ما وظیفه نمایندگیمان را انجام میدادیم و برای بازدید، تهیه گزارش و صحبت با مسئولین و مردم رفته بودیم.»