شناسهٔ خبر: 5467483 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه ایران‌ورزشی | لینک خبر

فساد در فیفا

صاحب‌خبر -



پلاتینی: تغییر ضروری است

میشل پلاتینی رییس اتحادیه فوتبال اروپا بعد از اینکه سپ بلاتر برای پنجمین و آخرین دوره، ریاست فیفا را به دست آورد، خواهان تغییر در نهاد حاکم بر فوتبال اروپا شد. بلاتر با کسب 133 رای 60 رای بالاتر از رقیب خود داشت اما شش رای کم آورد تا در دور نخست انتخابات بر رقیب اردنی‌اش، علی بن حسین پیروز شود و کار به دور دوم کشید اما با کناره‌گیری رقیب، او در سمت خود ماند. برای پیروزی در دور نخست باید از 209 رای، دوسوم آرا یعنی 139 رای آورده شود که در رای‌گیری جمعه‌شب سه رای مخدوش بود و 73 رای به علی بن حسین رسید.
بلاتر 79 ساله که از سال 1998 ریاست فیفا را بر عهده داشته به درخواست پلاتینی برای استعفا به دلیل رسوایی‌های مالی اخیر که چهره این نهاد چندین میلیارد دلاری را مخدوش کرده، اعتنا نکرد.
چهارشنبه گذشته هفت نفر از اعضای ارشد فیفا در زوریخ به دلیل فساد مالی دستگیر شدند و رییس یوفا که از شاهزاده اردنی حمایت کرده بود، گفت: «من افتخار می‌کنم که یوفا از جنبش تغییر در فیفا حمایت کرد. به نظر من، تغییر چیزی است که برای بازگرداندن اعتبار این سازمان حیاتی است. به دوستم علی به خاطر این رقابت فوق‌العاده و تحسین برانگیز تبریک می‌گویم و از این فرصت برای تشکر از همه فدراسیون‌هایی که از او حمایت کردند، استفاده می‌کنم.»
پلاتینی قبل از انتخابات از احتمال بایکوت جام جهانی توسط کشورهای اروپایی صحبت کرده بود که اگرچه احتمالش کم است اما وجود دارد. او همچنین گفته بود ممکن است یوفا راه خودش را از فیفا جدا کند که این هم تا حدی غیرمحتمل است.

مخالفان: مبارزه ادامه دارد

اما سایر مقامات اروپایی هم بر ادامه این مبارزه تاکید کرده‌اند. گرگ دایک رییس اتحادیه فوتبال انگلیس گفت: «امروز به بلاتر شوکی وارد شد که در 16 سال قبل نشده بود. یک سوم رای دهندگان گفتند بلاتر را نمی‌خواهند. ما بر این باوریم که تعداد زیاد مخالفان به خاطر حوادث اخیر بوده و این مبارزه به هیچ وجه تمام نشده هرچند به نظر من خوداصلاحی فیفا در زمان بلاتر امکان‌پذیر نیست. او 16 سال وقت داشته اما کاری نکرده.»
او درباره تحریم جام‌های جهانی بعدی هم گفت: «مطمئنا انگلیس به تنهایی هیچ تورنمنتی را بایکوت نمی‌کند چون مسخره است اما ممکن است با رای دسته جمعی بایکوت صورت گیرد. این پایان راه نیست، تازه آغاز شده و می‌شود خیلی کارها کرد.»
ولفگانگ نیرزباخ رییس فدراسیون فوتبال آلمان که روز جمعه به عضویت کمیته اجرایی فیفا درآمد و حامی شاهزاده اردنی بود، گفت: «با اتفاقات هفته قبل، نسیم تغییر راه افتاد اما آنقدر قوی نبود که تغییر مورد نظر ما را ایجاد کند. در یوفا این حس وجود داشت که علی شانس پیروزی دارد.»
او از بلاتر با وجود اینکه قول داده در سال 2019 سازمان قوی‌تری را تحویل بدهد، انتظار زیادی ندارد: «شما در 79 سالگی هرچه می‌خواستید پیشرفت کرده‌اید. بزرگترین نگرانی من این است که ما نتوانیم آرامش را برگردانیم. ما می‌خواهیم فیفا خیلی قوی باشد اما این در حال حاضر بسیار سخت است.»
سونیل گولاتی رییس فدراسیون فوتبال آمریکا هم گفت: «اگرچه ما از نتیجه انتخابات راضی نیستیم اما به تلاش خود ادامه می‌دهیم. هدف ما این است که فیفا مسوولانه، شفاف، متمرکز و قابل پیگیری کارهایی را بکند که برای این ورزش بهترین است. به بلاتر تبریک می‌گوییم و امیدواریم تغییر را اولویت نخست خود قرار دهد تا انسجام این ورزش در سراسر جهان حفظ شود.» او هفته آینده در ورزشگاه المپیک برلین دیدار بارسلونا و یوونتوس را از نزدیک تماشا می‌کند، درست همان روز که پلاتینی و سایر اعضای کمیته اجرایی یوفا برای اقدام بعدی خود تصمیم می‌گیرند.
جان دلانی مدیر اجرایی اتحادیه فوتبال ایرلند، کارل اریک نیلسون رییس فدراسیون فوتبال سوئد و همتایش در دانمارک، جوزف مولر هم از کمپین راه افتاده علیه بلاتر حمایت کردند.

اسپانسرها خواستار شفاف‌سازی

آینده بلاتر تا حد زیادی به حمایت اسپانسرهای تاثیرگذار این نهاد بستگی دارد که با حوادث اخیر خواستار شفا‌ف‌سازی فیفا شده‌اند.
یکی از اسپانسرهای اصلی فیفا، کوکاکولا، از بلاتر خواست تا با تلاش خود اعتبار از دست رفته این نهاد را به آن برگرداند. در بیانیه غول تولید نوشیدنی‌های بدون الکل آمده: «ما از فیفا می‌خواهیم با جدیت تمام به تمام این نابسامانی‌ها رسیدگی کند و خیلی شفاف و مقتدرانه به این ابهامات پاسخ بدهد.»

شوخی کامرون با مرکل:
فکری هم به حال ضربات پنالتی بکنید!

هنوز سپ بلاتر برای پنجمین بار ریاست فیفا را در انتخابات به دست نیاورده بود که دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس در کنفرانس خبری در برلین با آنگلا مرکل صدراعظم آلمان شوخی کرد و گفت فیفا نه تنها باید به همکاری با بلاتر پایان دهد بلکه باید فکری هم به حال ضربات پنالتی بکند. کامرون که به خاطر حوادث اخیر خواستار استعفای بلاتر شده بود به ناکامی غالب انگلیسی‌ها در ضربات پنالتی در تورنمنت‌های بزرگ اشاره کرد که بیشتر برابر آلمان رقم خورده. کامرون گفت: «فکر نمی‌کنم اصلاحات زیادی لازم باشد که در فوتبال صورت بگیرد. البته چرا شاید وقتش رسیده باشد که یک روش دیگر را جایگزین ضربات پنالتی کنیم. به نظرم در آینده باید تا جایی که می‌توانیم بازی کنیم تا سطح بازی آلمان و انگلیس که دو تا از بهترین‌های جهان هستند، برابر شود.»
از وقتی ضربات پنالتی در تورنمنت‌های بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد، انگلیس در سه جام جهانی کارش به پنالتی کشیده که هر سه بار باخته و از چهار مرتبه‌ای که در جام ملت‌های اروپا تکلیف بازی‌اش را پنالتی روشن کرده تنها یک بار پیروز شده.
درست بر عکس آلمان که در جام‌های جهانی چهار بار کارش به پنالتی کشیده که همه را برده و از سه ضربات پنالتی در جام ملت‌های اروپا دو تا را برده آن هم در حالی که از 18 پنالتی 17 تا را به ثمر رسانده. آلمان دو بار در نیمه‌نهایی جام جهانی 1990 ایتالیا و یورو 96 انگلیس توانسته این کشور را از پیش رو بردارد و در هر دو مورد هم قهرمان شده.