شناسهٔ خبر: 52725805 - سرویس سیاسی
منبع: تلکسیران | لینک خبر

سخنرانی آتشین پوتین و به رسمیت شناختن استقلال «دونستک» و «لوگانسک»/

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه دوشنبه شب طی سخنرانی برای مردم این کشور، استقلال جمهوری‌های مردمی «دونستک» و «لوگانسک» را به رسمیت شناخت، موضوعی که بلافاصله با واکنش مختلف دولتمردان و مقام‌های مختلف بین‌المللی مواجه شد.

صاحب‌خبر -

بین الملل تابناک: «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه دوشنبه شب طی سخنرانی برای مردم این کشور، استقلال جمهوری‌های مردمی «دونستک» و «لوگانسک» را به رسمیت شناخت، موضوعی که بلافاصله با واکنش مختلف دولتمردان و مقام‌های مختلف بین‌المللی مواجه شد.

وی در سخنرانی خود گفت: «استالین بود که اوکراین را آزاد کرد و سرزمین‌هایی برای تشکیل دولت، به این کشور داد. اوکراین تنها یک کشور همجوار برای ما به شمار نمی‌آید. ما فرهنگ و دین مشترک داشته و نزدیکانی در این کشور داریم و اوکراین مدرن بر اساس سرزمین‌های تاریخی روسیه بنا شد».

پوتین اضافه کرد: «وضعیت در منطقه دونباس به مرحله بحرانی و حادی رسیده است».

رئیس جمهور روسیه گفت: «اوکراین مدرن کاملاً به وسیله روسیه ایجاده است. اوکراین بخشی جدایی‌ناپذیر از تاریخ ما است. اوکراین همواره از همکاری با روسیه بهره می‌برده اما به تعهدات خود پایبند نبوده است».

وی در ادامه گفت: «منطقه دونباس از تحت حاکمیت روسیه خارج شد و به مناطق تحت حاکمیتی اوکراین منتقل شده بود. ما مجبوریم تصمیم‌های سختی درباره شرق اوکراین بگیریم».

پوتین اضافه کرد: «اوکراین توانایی دستیابی به یک کشور با ثبات را ندارد و بنابراین مجبور است به کشورهای خارجی مانند آمریکا تکیه کند».

رئیس جمهور روسیه گفت: «اوکراین هیچ وقت سنت حاکمیت حقیقی نداشت. اوکراین، از روسیه گاز طبیعی سرقت کرده و از مسئله انرژی برای اخاذی از روسیه استفاده کرده است».

وی گفت: «ما در فضایی دوستانه و مبتنی بر همکاری با اوکراین شراکت کردیم، در حالی که آنها فقط می‌خواستند بیشتر به دست بیاورند».

پوتین در ادامه نطق تلویزیونی خود گفت: «ویروس ملی‌گرایی و فساد، اوکراین را تضعیف کرده است و اوکراینی‌ها باید بهفمند که کشورشان تحت استعمار قرار گرفته است. اوکراین تحت سیطره آمریکا قرار گرفته و به کشوری غیر مستقل تبدیل شده است».

رئیس جمهور روسیه اضافه کرد: «سفارت آمریکا به بهانه مبارزه با فساد، به سفارت کنترل اوکراین و نهادهای این کشور تبدیل شده اما فساد همچنان در این کشور بیداد می‌کند».

وی ادامه داد: «اوکراین دارای زیرساخت‌هایی از دوران شوروی سابق بوده که به کمک آن می‌تواند به کشوری هسته‌ای تبدیل شود و اگر اوکراین بتواند سلاح‌های کشتار جمعی بسازد، این موضوع می‌تواند تاثیر بزرگی بر تمام اروپا بگذارد».

پوتین گفت: «ما نمی‌توانیم به این تهدید (تهدید ساخت سلاح هسته‌ای واکنش نشان ندهیم. دستیابی به سلاح اتمی (توسط اوکراین) تهدیدی دیگر علیه کشور ما است. از ۲۰۱۴ به این سو آمریکا میلیاردها دلار سلاح به اوکراین ارسال کرده است».

وی هشدار داد که پیوستن احتمالی اوکراین به ناتو، تهدیدی برای امنیت ملی روسیه به شمار می‌آید.

رئیس جمهور روسیه اضافه کرد: «قانون اساسی اوکراین اجازه ساخت پایگاه‌های نظامی خارجی در این کشور را نمی‌دهد اما آنها این قانون را دور زده، و آن را پایگاه ماموریت ناتو نامیده‌اند».

پوتین گفت: کشورها نمی‌توانند امنیت خودشان را به قیمت از دست رفتن امنیت دیگران به دست بیاورند. نگاهی به نقشه بیندازید و ببینید کشورهای غربی چطور به حرفشان برای عدم گسترش ناتو به شرق پایبند مانده‌اند».

وی گفت: «اطلاعاتی در دست داریم که آمریکا به دنبال ایجاد پایگاه‌های نظامی در اوکراین است و این تهدیدی علیه ما به شمار می‌آید. در سندهای رسمی آمریکا،‌ از روسیه با نام دشمن یاد می‌شود».

رئیس جمهور روسیه با اشاره به استقرار سامانه‌های موشکی آمریکا در اوکراین هشدار داد که این سامانه‌ها می‌توانند مناطق مختلف روسیه را موشک باران کنند.

وی افزود: «پهپادهای آمریکایی که بر فراز اوکراین به پرواز در می‌آیند همواره به جاسوسی از روسیه می‌پردازند».

پوتین اضافه کرد: «در ابتکار امنیتی‌مان خواستار عدم توسعه ناتو و بازگشت به مرزهای سال 1997 به عنوان مرزهای ناتو شدیم اما این درخواست روسیه نادیده گرفته شد».

رئیس جمهور روسیه گفت: «کشورهای غربی روسیه را به اعمال تحریم تهدید کرده‌اند و اعتقاد دارم که آنها در هر صورت آن را اعمال کرده و برای انجام آن بهانه‌ای بوجود خواهند آورد».

وی افزود: «موضع غرب عوض نشده است و هدف تحریم‌ها جلوگیری از رشد اقتصادی روسیه است، فقط به این دلیل که ما وجود داریم».

وی گفت: «سران منطقه دونباس تمایلی به حل مسالمت‌آمیز بحران در منطقه دونباس ندارند».

پوتین در ادامه گفت: «تصمیم گرفتیم که فورا استقلال دو منطقه دونتسک و لوهانسک برسمیت شناخته شود».

وی سپس با امضای دو فرمان،‌ استقلال این دو منطقه در دونباس را برسمیت شناخت.

پوتین پس از امضای این فرمان،‌ رؤسای این دو منطقه را به حضور پذیرفت.

رئیس جمهور روسیه سپس پیمان مودت،‌همکاری و کمک متقابل با دو جمهوری لوهانسک و دونتسک امضا کرد.

پوتین همچنین از پارلمان روسیه خواست تا استقلال دو جمهوری دونتسک و لوهانسک برسمیت شناخته شوند.

شبکه راشا تودی نیز پس از سخنرانی پوتین، با پخش تصاویری، گزارش داد که مردم در شرق اوکراین به رسمیت شناخته شدن دونتسک و لوهانسک توسط مسکو را جشن گرفتند.

این در حالی است که «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پیامی توییتری این اقدام مسکورا محکوم کرد. برخی سران اروپایی نیز به رسمیت شناخته شدن دو منطقه دونتسک و لوهانسک در دونباس را نقض فاحش قوانین بین‌المللی توصیف کردند.

«ولودمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین نیز در اولین واکنش به این رویداد در پیامی توییتری نوشت که با «جو بایدن» رئیس جمهور اوکراین تلفنی صحبت کرده است.

پوتین دستور ورود ارتش این کشور به دونتسک و لوگانسک را صادر کرد

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز دوشنبه پس از به رسمیت شناختن جمهوری‌های دونتسک و لوگانسک، دستور داد نیروهای حافظ صلح این کشور وارد این مناطق شوند.

به گزارش "اسپوتنیک"، رئیس جمهور روسیه بامداد سه شنبه به وزارت دفاع این کشور دستور داد تا نیروهای حافظ صلح را به دو منطقه دونتسک و لوگانسک اعزام کند.

واکنش‌ها به تصمیم پوتین در به‌رسمیت شناختن دونتسک و لوهانسک

تصمیم «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه در به‌رسمیت شناختن استقلال جمهوری‌های خودخوانده «دونتسک» و «لوهانسک» از اوکراین، با واکنش‌های تندی از سوی کشورهای غربی و متحدان کی‌یف همراه شد.

«بوریس جانسون» نخست‌وزیر انگلیس شامگاه دوشنبه گفت به رسمیت شناختن استقلال دونتسک و لوهانسک توسط روسیه نقض تمامیت ارضی اوکراین است.

جانسون در این‌باره اظهار داشت: «تصمیم روسیه نشانه دیگری از این است که اوضاع در اوکراین در جهت اشتباه پیش می‌رود».

«لیز تراس» وزیر امور خارجه انگلیس نیز مدعی شد: « آخرین اقدام روسیه نشان می‌دهد که مسکو راه رویارویی را به‌جای مسیر گفتگو انتخاب کرده است. ما پاسخ را با متحدان خود هماهنگ خواهیم کرد و اجازه نخواهیم داد که نقض تعهدات بین‌المللی توسط روسیه بدون مجازات بماند».

به نوشته رسانه‌های انگلیسی، تراس همچنین افزود: «روز سه‌شنبه تحریم‌های جدیدی را علیه روسیه در واکنش به نقض‌قوانین بین‌المللی اعلام خواهیم کرد».

«بن والاس» وزیر دفاع انگلیس هم گفت: «اجازه نمی‌دهیم روسیه بر رفتار منطقه‌ای هیچ کشوری تأثیر بگذارد و حمایت ما از اوکراین تزلزل‌ناپذیر نخواهد بود».

بر اساس گزارش‌ها، دولت انگلیس نیز طی بیانیه‌ای رسماً اعلام کرد روز سه‌شنبه در واکنش به تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن دونتسک و لوهانسک، تحریم‌هایی را اعلام خواهد کرد.

بعد از لندن، نوبت به اروپا رسید تا این تصمیم پوتین را محکوم کند. «اورسولا فن‌درلین» رئیس کمیسیون اروپا گفت: «به رسمیت شناختن دونتسک و لوهانسک نقض قوانین بین‌المللی و حاکمیت اوکراین است».

اتحادیه اروپا نیز با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد: «ما قاطعانه به تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن استقلال جدایی‌طلبان اوکراینی پاسخ خواهیم داد».

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز اظهار داشت: «اتحادیه اروپا و متحدانش به تصمیمات پوتین به صورت متحد و محکم پاسخ خواهند داد».

به نوشته خبرگزاری «رویترز»، وزارت امور خارجه لتونی درخواست کرد: «اتحادیه اروپا باید فوراً تحریم‌هایی را علیه روسیه به دلیل به رسمیت شناختن جدایی‌طلبان اعمال کند».

«ماتئوش موراویه‌تسکی» نخست وزیر لهستان گفت: «به رسمیت شناختن جمهوری‌های خودخوانده توسط روسیه، تجاوزی از سوی مسکو علیه اوکراین است. این اقدام روسیه باید با واکنشی در قالب تحریم های فوری مواجه شود».

به نوشته رویترز، موراویه‌تسکی همچنین خبر داد: «من جلسه فوری شورای اروپا را برای بحث در مورد آخرین تحولات را فرا می‌خوانم».

وزارت خارجه لهستان نیز تصریح کرد: «از روسیه می‌خواهیم نیروهای نظامی خود را برای اجرای تصمیم به رسمیت شناختن و حمایت از مرزهای بین‌المللی اوکراین تحت فشار نگذارد».

در ادامه، رئیس جمهور استونی نیز اعلام کرد: «ما هرگز تصمیم غیرقانونی روسیه برای به رسمیت شناختن مناطق دونتسک و لوهانسک را نمی‌پذیریم. واضح است که مسکو در دیپلماسی جدی نیست و به دنبال بهانه‌ای برای جنگ است».

بعد از این بیانیه‌ها، «ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، که سازمان متبوعش یکی از دلایل اصلی افزایش تنش‌ها بین روسیه و اوکراین است، گفت: «ما به رسمیت شناختن مناطق جدایی‌طلب از سوی روسیه را محکوم می‌کنیم و از استقلال اوکراین کاملا حمایت می‌کنیم».

استولتنبرگ در این‌باره توضیح داد: «ما از مسکو می‌خواهیم که عقل را به کار گیرد و دیپلماسی را انتخاب کند. روسیه همچنان به درگیری در شرق اوکراین دامن می‌زند. روسیه بهانه‌ای برای حمله به اوکراین می‌سازد».

وزارت امور خارجه نروژ نیز طی بیانیه‌ای گفت از برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت درباره تحولات بحران اوکراین و روسیه حمایت می‌کند.

اتحادیه اروپا سپس با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: «به همه کسانی که مسئول به رسمیت شناختن غیرقانونی جمهوری‌های جداشده هستند با تحریم پاسخ خواهیم داد».

در ادامه نوبت به آمریکا رسید تا به‌عنوان آتش‌بیار معرکه اوکراین، تصمیم روسیه را محکوم کند. کاخ سفید در این‌باره گفت: «[جو] بایدن [رئیس‌جمهور آمریکا] با صدور فرمان اجرایی، آمریکایی‌ها را از هرگونه معامله تجاری یا مالی با دونتسک و لوهانسک منع خواهد کرد».

کاخ سفید در ادامه افزود: «این فرمان اجرایی اجازه اعمال تحریم‌ها را علیه هر کسی که در آن مناطق اوکراین فعالیت می‌کند، صادر می‌کند. ما به زودی اقدامات بیشتری را در رابطه با نقض آشکار تعهدات بین‌المللی توسط روسیه اعلام خواهیم کرد».

در ادامه این بیانیه آمده است: «این اقدامات جدا از اقدامات سریع اقتصادی است که ما با هماهنگی متحدان در صورت تهاجم روسیه آماده می‌کنیم. ما به رایزنی نزدیک با متحدان و شرکا از جمله اوکراین در مورد گام‌های بعدی ادامه می‌دهیم. ما انتظار چنین اقدامی را از روسیه داشتیم و آماده پاسخ فوری به آن هستیم».

سازمان ملل نیز که معمولا نقشی خنثی و بی‌فایده را در بحران‌های مختلف در سراسر جهان ایفا می‌کند، گفت: «ما به طور کامل از تمامیت ارضی اوکراین حمایت می‌کنیم».

«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل گفت: «ما خواستار حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه در شرق اوکراین بر اساس توافقات مینسک هستیم. تصمیم روسیه نقض تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین است و با منشور سازمان ملل متحد مغایرت دارد».

سپس وزارت امور خارجه هلند اعلام کرد: «ما به رسمیت شناختن مناطق جدایی طلب در اوکراین توسط روسیه را محکوم می‌کنیم. ما قاطعانه، با هماهنگی با شرکای خود، به نقض آشکار قوانین بین‌المللی پاسخ خواهیم داد».

روزنامه «واشنگتن پست» طی یادداشتی مدعی شد: «به رسمیت شناختن رسمی استقلال دو منطقه اوکراین از سوی مسکو، بهانه احتمالی برای جنگ است».

بعد از این‌ها، «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان نیز گفت: «ما از روسیه می‌خواهیم که به رسمیت شناختن مناطق در شرق اوکراین به عنوان جمهوری‌های مستقل را لغو کند».

شبکه «فاکس نیوز» هم گزارش داد: «پنتاگون انتظار دارد پوتین امشب به سمت اوکراین و به سمت مناطقی که استقلال آنها را به رسمیت شناخته، پیشروی کند».

وزارت خارجه بلژیک نیز همراستا با دیگر متحدان اروپایی خود گفت: «به رسمیت شناختن مناطق جدایی‌طلب اوکراین از سوی روسیه را محکوم می‌کنیم».

سپس نوبت به کاخ الیزه رسید تا بگوید: «[امانوئل] ماکرون [رئیس‌جمهور فرانسه] به رسمیت شناختن جدایی‌طلبان اوکراینی توسط مسکو را محکوم کرد و خواستار تحریم‌های هدفمند اروپا شد».

بر اساس این بیانیه، ماکرون همچنین ضمن محکوم کردن تصمیم روسیه برای به‌رسمیت شناختن استقلال مناطق دونتسک و لوهانسک از اوکراین، خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل شد.

ریاست جمهوری فنلاند نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن مناطق جدایی طلب را محکوم می‌کنیم و به آن پاسخ خواهیم داد».

همچنین وزارت امور خارجه ترکیه هم بر اساس آخرین تحولات به شهروندان خود در شرق اوکراین توصیه کرد که این کشور را ترک کنند.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن مناطق جدایی‌طلب، نقض توافقنامه مینسک و نقض وحدت و حاکمیت اوکراین است. ما تصمیم روسیه برای به رسمیت شناختن مناطق جدایی طلب شرق اوکراین را رد می‌کنیم».

شبکه «الجزیره» گزارش داد، وزارت دفاع آمریکا در بیانیه‌ای از تماس «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با همتای اوکراینی خود خبر داد.

در بیانیه پنتاگون آمده است: «رئیس ستاد مشترک ارتش بر حمایت بی‌دریغ واشنگتن از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید کرد».

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا مدعی شد: «به رسمیت شناختن جدایی دونتسک و لوهانسک توسط پوتین نیازمند واکنش سریع و قاطع است و ما با متحدان خود گام‌های لازم را برخواهیم داشت».

«لیندسی گراهام» سناتور تندروی جمهوری‌خواه آمریکایی نیز اظهار داشت: «به رسمیت شناختن استقلال دونتسک و لوهانسک توسط پوتین نقض توافقنامه مینسک و اعلان جنگ روسیه علیه مردم اوکراین است».

دیگر قانونگذاران آمریکایی نیز در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند: «پوتین و الیگارش‌های فاسدش باید بهای سنگینی برای تصمیماتش بپردازند. ما متعهد می‌شویم که برای تصویب هرگونه قانون اضطراری که ممکن است از متحدان ناتو یا مردم اوکراین حمایت کند، کار کنیم».

نشریه «آکسیوس» در مطلبی ادعا کرد: «به رسمیت شناختن دونتسک و لوهانسک توسط پوتین احتمالاً اولین گام از یک عملیات نظامی گسترده است».

در ادامه وزارت خارجه ایتالیا نیز گفت تصمیم پوتین برای به رسمیت شناختن استقلال لوگانسک و دونتسک مانعی جدی برای جستجوی راه حل دیپلماتیک است.

دولت آلمان طی بیانیه‌ای اعلام کرد «اولاف شولتز» صدراعظم این کشور و رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه توافق کردند که اقدام مسکو نقض آشکار توافقنامه مینسک است.

روزنامه «گاردین» نیز به نقل از یک مقام ارشد اروپایی نوشت: «پوتین تمام اوکراین را می‌خواهد و این به رسمیت شناختن ممکن است تنها نقطه شروعی برای تشدید تنش باشد».