شناسهٔ خبر: 52191687 - سرویس بین‌الملل
منبع: آریا | لینک خبر

آخرین تحولات برجامی ؛

امیرعبداللهیان:ایران در صورت لزوم‌ گفتگوی مستقیم با آمریکا خواهد داشت/ شرط شمخانی برای تغییر روش ارتباط با آمریکا در وین

صاحب‌خبر -
امیرعبداللهیان:ایران در صورت لزوم‌ گفتگوی مستقیم با آمریکا خواهد داشت/ شرط شمخانی برای تغییر روش ارتباط با آمریکا در وین

خبرگزاری آریا-اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا در باره احیای معامله هسته ای با ایران دچار اختلاف شده‌اند و تعدادی این تیم را ترک کردند.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از "وال استریت ژورنال"، با استناد به منابع نزدیک به مذاکرات، اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا در باره احیای معامله هسته ای با ایران دچار اختلاف شده‌اند و تعدادی این تیم را ترک کردند.
اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا در این مورد که تا چه حد باید تحریم های ضد ایرانی سخت تر شوند دچار اختلاف شدند. مورد دیگر اختلاف بین آنها این است که با توجه به فرسایشی شدن مذاکرات از سوی ایران و درعین حال سرعت بخشیدن به آهنگ هسته ای از سوی تهران، باید مذاکرات را پایان داد.
تعدادی از دیپلمات ها اوایل ماه دسامبر سال 2021، پس از آنکه تیم جدید مذاکره کننده ایران اکثر عقب نشینی های تیم قبلی را لغو کرد خواهان قطع مذاکرات شده بودند

امیر عبداللهیان :ایران در صورت لزوم‌ گفتگوی مستقیم با آمریکا خواهد داشت
وزیر امور خارجه درباره مذاکره مستقیم ایران و آمریکا گفت: آمریکایی‌های دائما درخواست مذاکره مستقیم را مطرح می‌کنند اما ما هنوز در جمع‌بندی‌های خود به این نقطه نرسیده‌ایم.
 حسین امیرعبداللهیان عصر دوشنبه در حاشیه همایش ملی ایران و همسایگان در جمع خبرنگاران درباره دیدار وزرای امور خارجه کشورهای مذاکره کننده هسته ای گفت: ما فعلا مذاکرات را در سطح کارشناسان ارشد، مدیران کل سیاسی و معاونین وزرا تنظیم کردیم. امیدواریم در همین سطح بتوانیم وارد پروسه اجرا شویم و نیاز به دیدارهای سطح بالاتری نداشته باشد.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: آنچه برای ما مهم است این است که زمانی مردم در جریان جزئیات قرار بگیرند که در میز مذاکرات به نتیجه مشخصی رسیده باشیم و امیدوارم به آن نقطه نزدیک شویم. 
امیرعبداللهیان درباره مذاکره مستقیم ایران و آمریکا گفت: آمریکایی‌ها دائما درخواست مذاکره مستقیم را مطرح می‌کنند اما ما هنوز در جمع‌بندی‌های خود به این نقطه نرسیده‌ایم

سخنگوی وزارت خارجه:در صورت پایندی امریکا به توافق موضوع آزادی زندانیان آمریکایی قابل حل است
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد وضعیت اتباع ایران در آمریکا گفت: ما موضع خودمان را همواره مطرح کردیم و این موضوع در دستور کار ما است. اتباع ما به دلیل واهی دور زدن تحریم‌های غیرقانونی آمریکا در زندان هستند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در  نشست خبری در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات وین و اختلاف‌ها و همچنین اظهارات رابرت مالی و تعیین پیش شرط برای احیای توافق وین گفت:‌ پیشرفت‌ گفت‌وگوها در مسیر درست است. در هر چهار حوزه پیشرفت‌های خوبی داشتیم در برخی اسناد پرانتزها و اختلاف‌ها کمتر شده است. بسیاری از ایده‌های ایران تبدیل به کلمات شدند از جمله در حوزه تضامین. مهم این است همه اطراف مذاکرات در وین پذیرفتند این است که نباید آنچه در سال‌های گذشته با خروج آمریکا از برجام رخ داد تکرار شود. ایده‌های کاملا اجرایی و عملیاتی را در وین با واقع نگری ارائه کردیم و معتقدیم این ایده‌ها امکان گفت‌وگو درباره تضامین را فراهم کرده است.
، وی بیان کرد: ایران در وین است برای یک توافق که دو ویژگی عمده داشته باشد پایدار و قابل اتکاو مسیر اخذ تضامین مهم است.
وی گفت: درباره اتباع ایرانی بازداشت شده در آمریکا نگرانی خود را از ابتدا اعلام کردیم و این موضوع در دستورکار ما بوده و دو مسیر مختلف است. اگر آمریکا به توافقاتی که از قبل بود پایبند باشد این موضوع انسانی قابل حل است. اگر اراده در طرف مقابل باشد می‌توانیم به توافق پایدار و قابل اتکا برسیم.

وزارت خارجه آمریکا در واکنش به اظهارات امیرعبداللهیان: برای مذاکره مستقیم با تهران آماده ایم
ایالات متحده پس از اظهارات حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد که برای مذاکره مستقیم با تهران برای نجات توافق هسته‌ای «آماده» است. یکی از سخنگوهای دستگاه دیپلماسی آمریکا به خبرگزاری فرانسه گفت: «دیدار مستقیم به ارتباطات موثرتر منجر می‌شود که برای دستیابی سریع به توافق ضروری است.»
 حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفت: «اگر در روند مذاکرات به مرحله‌ای برسیم که برای یک توافق خوب با تضمین بالا، باید سطحی از گفت‌وگو را با آمریکا را داشته باشیم، این موضوع را نادیده نخواهیم گرفت.»
از سوی دیگر ایالات متحده پس از این اظهارات تاکید کرد که برای مذاکره مستقیم با تهران برای نجات توافق هسته‌ای «آماده» است. یکی از سخنگوهای دستگاه دیپلماسی آمریکا به خبرگزاری فرانسه گفت: «دیدار مستقیم به ارتباطات موثرتر منجر می‌شود که برای دستیابی سریع به توافق ضروری است.»
وی هشدار داد که با سرعت کنونی پیشرفت‌های هسته‌ای ایران، تقریبا زمانی برای دستیابی به توافق باقی نمانده است.
این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که خبرگزاری فرانسه نامی از او نبرده است تاکید کرد که واشنگتن از همان ابتدا گفته بود که مذاکره مستقیم «سازنده‌تر» است. وی افزود: «ما آماده‌ایم به‌طور مستقیم با آن‌ها ملاقات کنیم.»

اولیانوف: ادامه مذاکرات بر سر تهیه پیش نویس بخش مهمی از سند نهایی مذاکرات احیای برجام
اولیانوف در توییتر نوشت: ایران، سه کشور اروپایی، روسیه و چین امروز تهیه پیش نویس بخش مهمی از سند نتیجه مذاکرات وین را ادامه دادند. وی افزود: این یک تمرین کم و بیش موفق بود، اگرچه برخی از مسائل باقی مانده هنوز در بخش مربوطه سند نهایی باقی مانده است.
اولیانوف مذاکره کننده ارشد روسیه از ادامه گفتگوها برای برای تهیه پیش نویس سند نهایی مذاکرات احیای برجام خبر داد. 
 اولیانوف در توییتر نوشت: ایران، سه کشور اروپایی، روسیه و چین امروز تهیه پیش نویس بخش مهمی از سند نتیجه مذاکرات وین را ادامه دادند.
وی افزود: این یک تمرین کم و بیش موفق بود، اگرچه برخی از مسائل باقی مانده هنوز در بخش مربوطه سند نهایی باقی مانده است.

بلینکن:خروج از توافق هسته‌ای از بدترین تصمیم‌های آمریکا بود
وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگویی با مطرح کردن ادعاهایی علیه نقش ایران در منطقه و برنامه هسته‌ای آن، به بیان مواضع دولت آمریکا درباره اهمیت احیای توافق هسته‌ای پرداخت.
به گزارش وبگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگویی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر دولت آمریکا چقدر به انجام دادن یک توافق با ایران نزدیک است و آیا از پرداختن به بند‎های غروب و مسائل موشکی ایران و دیگر مسائل مرتبط با ایران که منتقدان به آن انتقاد داشته‌اند، صرف‌نظر خواهد کرد یا نه، با مطرح کردن ادعاهایی علیه ایران، گفت: مهم است کمی به عقب برگردیم و به یاد بیاوریم از همان ابتدا، چرا توافق اولیه انجام شد، چرا دولت اوباما دنبال آن بود و انجامش داد.
وی در ادامه ادعا کرد که علت آن به زبان ساده، به خاطر آنچه تمام فعالیت‌های مخرب ایران در خاورمیانه و فراتر از آن، می‌خواند است.
به گفته وی ایرانی با یک سلاح هسته‌ای یا با توانمندی تولید یکی از آن‌ها [تسلیحات هسته‌ای] در مدتی بسیار کوتاه، [ایرانی] که بتوانند خیلی سریع به چنین سلاحی دست پیدا کند، ایرانی خواهد بود که با مصونیت بیشتری در تمامی این عرصه‌ها عمل می‌کند. همچنین، ایرانی با یک سلاح هسته‌ای تهدیدی علیه موجودیت اسراییل و برای دیگری کشورهای منطقه ایجاد می‌کند و به تهدید بالقوه‌ای جدی برای ما هم محسوب می‌شود، نه تنها در منطقه، بلکه در همین جا [آمریکا].

گفت‌وگوی آل ثانی و بلینکن درخصوص مذاکرات وین
وزیران خارجه قطر و آمریکا درخصوص آخرین تحولات مذاکرات وین رایزنی کردند.
به گزارش بخش عربی شبکه آرتی، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر در تماسی تلفنی با آنتونی بلینکن، همتای آمریکایی خود درمورد آخرین تحولات مذاکرات وین درخصوص برنامه هسته ای ایران و همچنین آخرین تحولات پرونده افغانستان رایزنی کردند.
دو طرف در این گفت‌وگو درخصوص روابط دوجانبه و آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی نیز رایزنی کردند.
بر اساس این گزارش، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در سخنرانی اختتامیه همایش ملی ایران و همسایگان تاکید کرد: ما در تمام مراحل مذاکرات تلاش کردیم در سطح سفرای کشورهای همسایه در تهران یا با سفر دستیاران وزارت امور خارجه به این کشورها یا سفر بنده آنها را در جریان آنچه بین ما و پنج کشور می گذرد قرار دهیم.
وی خاطرنشان کرد: مذاکرات ما در وین به نقطه ای دارد نزدیک می شود که مذاکرات فنی ما در آینده نه چندان دور به حد اشباع می‌رسد و ما باید تصمیم سیاسی بگیریم.

شرط شمخانی برای تغییر روش ارتباط با آمریکا در وین
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: روش ارتباطی با آمریکا تنها زمانی با روش‌های دیگر جایگزین می‌شود که توافق خوب در دسترس باشد.
 علی شمخانی در توییتی نوشت: تا کنون ارتباط با هیئت آمریکایی حاضر در وین با مبادله نوشتار غیر رسمی انجام شده و نیازی به بیش از این نیز نبوده و نخواهد بود. این روش ارتباطی تنها زمانی با روش‌های دیگر جایگزین می‌شود که توافق خوب در دسترس باشد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان روز دوشنبه گفت: امروز در نقطه ای قرار داریم که باید نتیجه کار کمیته های سه گانه را در یک تعامل سیاسی با همه طرف ها مورد توجه قرار دهیم و تصمیم بگیریم که چه چیزی در مقابل چه چیزی اتفاق می افتاد. در عین حال طرف آمریکایی از طرق مختلف پیام هایی را به ما می دهد که خواهان سطحی از مذاکرات مستقیم با ایران است. مذاکرات ما با 1+4 به طور مستقیم است و مذاکرات با آمریکا از طریق  non paper و آقای مورا و یکی دو کشور عضو برجام در وین است. از این رو اینکه بعضا در برخی از کانال‌های مجازی منتشر می شود که ایرانی ها در حال مذاکره مستقیم با آمریکا هستند، صحت ندارد اما در عین حال اگر در روند مذاکرات به مرحله ای برسیم که رسیدن به یک توافق خوب با تضمین بالا لازمه اش این باشد که سطحی از گفت‌وگوها را با آمریکایی ها داشته باشیم این را هم نادیده نخواهیم گرفت.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: مذاکره مستقیم با ایران تعامل کارآمدتری را میسر می‌سازد 
سخنگوی‌ وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری به سوالاتی درباره آمادگی دولت آمریکا برای مذاکره مستقیم با ایران و ارتباط موضوع آزادسازی آمریکاییان زندانی در ایران به مذاکرات وین پاسخ داد.
به گزارش وبگاه اینترنتی وزارت امور خارجه آمریکا، ند پرایس، سخنگوی‌ وزارت خارجه آمریکا در کنفرانسی خبری در پاسخ به این سوال که با توجه به اظهارات اخیر وزیر امور خارجه ایران مبنی بر آمادگی تهران برای مذاکرات مستقیم با واشنگتن در صورتی که احساس کنند می‌توانند به توافقی خوب و با ارائه تضمین دست یابند، آیا هیچ‌ حرفی در این باره زده شده است و آیا دولت آمریکا به مذاکرات مستقیم با ایران فکر می کند، گفت: همان طور که می‌دانید، ما آمادگی داریم مستقیما دیدار کنیم. موضع ما طبق معمول این بوده است که تعامل مستقیم با ایران هم در زمینه مذاکرات وین و هم در زمینه مسائل دیگر، پربارتر خواهد بود.این به چارچوب‌های دوجانبه و چندجانبه تعمیم داده می‌شود. دیدار مسقیم باعث می‌شود تعامل کارآمدتری انجام شود که برای سریع به تفاهم رسیدن بر سر بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام ضرورت دارد.
دیدار مسقیم باعث می‌شود تعامل کارآمدتری انجام شود که برای سریع به تفاهم رسیدن بر سر بازگشتی دوجانبه به پایبندی به برجام ضرورت دارد.
پرایس درباره مذاکرات مستقیم با ایران، ادامه داد: ما این نکته را قبلا هم گفته‌ایم اما با توجه به سرعت پیش‌رفت‌های ایران، زمان باقی مانده کوتاه‌تر می‌شود تا وقتی که مزایای عدم اشاعه‌ای برجام، به همان شکلی که اول در سال 2015 پیش‌نویس شده و در سال 2016 اجرایی شد، تحت‌الشعاع پیش‌رفت‌های هسته‌ای ایران قرار می‌گیرد. بنابراین، ما دنبال این هستیم فورا این دیپلماسی را به کار ببندیم و به وضوح گفته‌ایم که تعامل مستقیم در خدمت این اهداف خواهد بود.
سخنگوی‌ وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به موضع فعلی دولت آمریکا، انتظار این می‌رود به زودی چنین اتفاقی بیفتد؟ و آیا به طور غیرمستقیم حرفی درباره این که این کار به زودی انجام شود، زده شده است یا نه، بیان کرد: باید از مقامات تهران بپرسید. این اولین باری نیست که ما چنین چیزی را مطرح کرده‌ایم. ایرانی‌ها بر مذاکرات غیرمستقیم در وین پافشاری کرده‌اند. ما مدت زیادی است به این امر مسلم اشاره کرده‌ایم که مذاکرات غیرمستقیم، به ویژه در زمینه مسئله‌ای به این پیچیدگی و با این اهمیت، یک مانع دست‌وپاگیر است. بنابراین، موضع ما واضح بوده است. من شما را به مقامات ایران ارجاع می‌دهم.
مذاکرات غیرمستقیم، به ویژه در زمینه مسئله‌ای به این پیچیدگی و با این اهمیت، یک مانع دست‌وپاگیر است.
پرایس در پاسخ به سوال دیگری درباره آزادسازی زندانیان آمریکایی در ایران، مبنی بر این که با توجه به اظهاراتی که اخیرا رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در این باره داشته و گفته است تصور بازگشت به برجام بدون آزادسازی شهروندان آمریکایی زندانی در ایران دشوار است، چرا دولت آمریکا با صراحت نمی‌گوید تا زمانی که شهروندان آمریکایی آزاد نشوند، به برجام باز نمی‌گردد، توضیح داد: این نکته‌ای است که رابرت مالی قبلا بارها به آن اشاره کرده است، بنابراین نباید تازگی داشته باشد. باید به شما بگویم برای ایرانی‌ها هم تازگی ندارد. آن‌ها این موضع را هم قبلا به طور غیر مستقیم از ما شنیده‌اند. اما نماینده ویژه آمریکا در ایران همچنین گفته است این مسائل در مسیرهای جداگانه‌ای جریان دارند و دلیل آن بسیار ساده است؛ بازگشت دوجانبه به پایبندی در بهترین حال، یک طرح نامعلوم است. ما مایلیم ببینیم این آمریکایی‌ها که سال‌ها بر خلاف خواست خود از خانواده‌هایشان جدا افتاده‌اند، هرچه سریع‌تر بازگردند. این که سرنوشت آن‌ها را به طرحی گره بزنیم که همان طور که قبلا گفتم، در بهترین حالت، نامعلوم می‌باشد، نه در راستای اهداف ماست و نه به نفع خود آن‌ها. 
بازگشت دوجانبه به پایبندی در بهترین حال، یک طرح نامعلوم است. ما مایلیم ببینیم این آمریکایی‌ها که سال‌ها بر خلاف خواست خود از خانواده‌هایشان جدا افتاده‌اند، هرچه سریع‌تر بازگردند. این که سرنوشت آن‌ها را به طرحی گره بزنیم که همان طور که قبلا گفتم، در بهترین حالت، نامعلوم می‌باشد، نه در راستای اهداف ماست و نه به نفع خود آن‌ها. 
او در پاسخ به این که به نظر می‌رسد این موضوع یک‌ پیش‌شرط برای مذاکرات باشد، گفت: این طور نیست که [این دو موضوع] ارتباطی مستقیم یا آشکاری به هم داشته باشند، دقیقا به این خاطر که بازگشت دوجانبه به برجام در بهترین حالت، طرحی نامعلوم است. ما می‌خواهیم بازگشت این آمریکایی‌ها موضوعی حتمی باشد و به همین خاطر است که این دو موضوع را از هم جدا می‌کنیم.
 اظهارات پرایس در پاسخ به خبرنگاران درباره مذاکرات مستقیم با ایران در پی این مطرح می‌شود که حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در یک سخنرانی درباره مذاکرات وین خاطرنشان کرد: مذاکرات ما در وین به نقطه ای دارد نزدیک می شود که مذاکرات فنی ما در آینده نه چندان دور به حد اشباع می‌رسد و ما باید تصمیم سیاسی بگیریم.