شناسهٔ خبر: 51873259 - سرویس فرهنگی
منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

خاکسپاری بکتاش آبتین زیر 'فشار نیروهای امنیتی'

صاحب‌خبر -
۱۹ دی ۱۴۰۰ - ۹ ژانویه ۲۰۲۲
مراسم بکتاش آبتین

منبع تصویر، Social media

توضیح تصویر،

مراسم خاکسپاری بکتاش آبتین

مراسم خاک‌سپاری بکتاش آبتین، شاعر و فیلمساز زندانی که بعد از دوره‌ای بستری در بیمارستان ساسان تهران جان باخت، امروز در امامزاده عبدالله شهر ری برگزار شد.

کانون نویسندگان ایران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد خاک‌سپاری بکتاش آبتین "تحت فشار نیروهای امنیتی" روز یکشنبه برگزار شده است. پیش از این خانواده آقای آبتین زمان برگزاری مراسم تشییع را روز دوشنبه، ۲۰ دی، اعلام کرده بود.

سوگواران معترض در مراسم امروز شعارهایی در انتقاد از حکومت سر دادند: "این شاعر آزاده، کابووس این بیداده". آنها همچنین شعار می دادند که "مرگ بر حکومت آدم کش".

آقای آبتین ۴۸ ساله، به جرم تبلیغ علیه نظام به ۶ سال زندان محکوم شده بود و کانون نویسندگان ایران در واکنش به درگذشت او، حکومت جمهوری اسلامی را مسئول مرگ او دانسته است. بکتاش آبتین در زندان برای دومین بار به بیماری کووید-۱۹ مبتلا شده بود.

کانون نویسندگان در اطلاعیه اخیر خود نیز با اشاره به برخوردهای امنیتی نوشته بود "اکنون تحت فشار نیروهای امنیتی این تصمیم تغییر کرده و قرار است این مراسم امروز (یکشنبه ۱۹ دی ماه) برگزار شود." کانون نویسندگان ایران ضمن محکوم کردن فشار نیروهای امنیتی از مردم خواسته که در این مراسم شرکت کنند و "خانواده‌ داغدیده‌ بکتاش آبتین را تنها نگذارند."

کانون نویسندگان ایران پیشتر بارها از مسئولان زندان به‌ دلیل تاخیر در انتقال آقای آبتین به بیمارستان انتقاد کرده بود.

همزمان با اعلام خبر درگذشت بکتاش آبتین پلیس محوطه اطراف بیمارستان ساسان را زیر نظر گرفت. همچنین نهادهای ناظر بر وضعیت حقوق بشر در ایران تصاویری از متفرق کردن شهروندان و فعالان مدنی منتشر کردند که در مقابل بیمارستان ساسان تهران جمع شده بودند.

اکبر معصوم بیگی، نویسنده و عضو کانون نویسندگان هم امروز در حساب کاربری خود نوشت که "در این لحظه‌های جان‌فرسا که از دیروز به اوج رسید، چیزی که جگر من را آتش می‌زند، این است که بکتاش آبتین، این شراره‌ی خاموش‌نشدنی شور و شَغَب و پایداری که در این سالیان به‌راستی تب‌لرزه‌ی هول در جان نیروهای سرکوب و ستم می‌افکند، مانند همه‌ی رفیقان و یاران دلبندم در دهه‌ی پنجاه و دهه‌ی شصت جوان رفت، او را جوان از ما گرفتند، جوان به قتلش آوردند".

از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید
پادکست
رادیو فارسی بی‌بی‌سی
رادیو فارسی بی‌بی‌سی

پادکست چشم‌انداز بامدادی رادیو بی‌بی‌سی

برنامه ها

پایان پادکست

پیش از این نیز سوزان نوسل مدیر انجمن قلم آمریکا (PEN) در بیانیه‌ای نوشت: "بدترین حالتی که بیم آن را داشتیم امروز به واقعیت پیوست و ما سوگوار مرگ کاملا قابل پیش‌گیری بکتاش آبتین هستیم."

بکتاش آبتین از برندگان جایزه آزادی نوشتن این موسسه بود و خانم نوسل در بیانیه‌اش او را پرچمدار واقعی آزادی بیان توصیف کرد.

بکتاش آبتین در سال ۱۳۹۴ از بازجویی‌های مکررش در وزارت اطلاعات خبر داد. او گفت که علت این بازجویی‌ها، شعرهای او بوده است.

در سال ۱۳۹۵، ماموران امنیتی او و عده‌ای از شرکت‌کنندگان در مراسم یابود محمد مختاری و محمد جعفر پوینده را که در جریان قتل‌های زنجیره‌ای کشته شدند، دستگیر کردند. بعد از دو سال، در سال ۱۳۹۷ شعبه دو دادگاه انقلاب کرج او را به یک ‌سال زندان محکوم کرد.

بعدتر، بکتاش آبتین در نهایت با اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» در دادگاه انقلاب تهران به شش سال زندان محکوم شد و از مهرماه سال ۹۹ دوران حبسش آغاز شد.

از بکتاش آبتین کتاب‌های «مژه‌ها، چشم‌هایم را بخیه کرده‌اند»، «شناسنامه خلوت»، «پتک» و «در میمون خودم پدربزرگم» منتشر شده‌اند.

او همچنین سازنده فیلم‌های مستند «۱۳ اکتبر ۱۹۳۷» (درباره لوریس چکناوریان)، «آنسور» (درباره سانسور) و «همایون خرم» ( موسیقیدان سرشناس) است که در جشنواره‌های مختلف به نمایش درآمده‌اند.

بیشتر بخوانید: