به گزارش خبرنگار مهر، محمد علی زلفی گل در برنامه «آینده روشن» که با حضور رتبههای برتر ریاضی در مشهد مقدس برگزار شد با گرامیداشت یاد خاطره شهدا گفت: بدانیم اگر امروز امنیتی داریم، بودهاند استعدادهای برتر و نخبگانی که کلاس درس را رها کرده و از کیان و ناموس ما دفاع کردند.
وی همچنین با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای سلامت و تبریک هفته وحدت ادامه داد: من دوست دارم از این قسمت به بعد، زلفی گلی که وزیر علوم است به کنار برود و به عنوان معلم با شما چند نکته را عرض کنم.
وزیر علوم با طرح این سوال که چرا به دانشگاه آمده و دوست داریم تحصیلات عالیه داشته باشیم ادامه داد: برای چه میخواهیم درس بخوانیم، به کجا میخواهیم برسیم؟ قرار است عالم شویم، عاقل شویم، دانا شویم، هویتمدار و اخلاقمدار شویم؟ سوال بعدی من این است که به چه کسی دانا میگویند، چرا میگویند، توانا بود هر که دانا بود، چرا دانایی موجب توانایی میشود، دانایی چند فاکتور دارد دانایی با عاقل بودن متفاوت است.
وی ادامه داد: دو فاکتور اصلی دانایی یکی عالم بودن و دیگری عاقل بودن است، عقل یعنی پیشگیری، یعنی طوری برنامه ریزی کنیم که برای ما مشکل ایجاد نشود پس عقل یعنی پیشگیری، حالا اگر کسی که هم علم داشته باشد و هم عقل، به آن دانا میگویند، عنصر دانایی یعنی معجون علم و عقل، کسی که به دانشگاه میرود و درس میخواهند باید حواسش جمع باشد که هم عاقل بشود و هم عالم و در مجموع دانا بشود.
وزیر علوم ادامه داد: عقل چگونه به دست میآید، از طریق تجربه، اگر یک اشتباه کردید، دیگر دفعه بعد آن کار را انجام نمیدهید، اگر بنا باشد هر اشتباهی را انجام دهیم و بعد عاقل شویم که خیلی سخت است و برای ما هزینه دارد و عمر ما محدود است پس باید چه کار کنیم، تجربه مرز مشترک بین علم و عقل است.
وی خاطرنشان کرد: دانشمندان تنبل ترین آدمیان هستند اگر گفتید چرا، چون سادهترین مسیر را برای رسیدن به هدف انتخاب میکنند، علم تاریخ برای چه ارزشمند است؟ چون وقتی تاریخ را مطالعه میکنیم متوجه میشویم اشتباه گذشتگان چیست و آن را تکرار نمیکنم و عقل گذشتگان را در خود ساری و جاری میکنیم پس راه عاقل شدن کم هزینه، استفاده از تجربیات دیگران است و برای به دست آوردن تجرب یات دیگران باید مطالعه کنیم. وقتی مقالهای میخوانید تمام تجربیات آن را در خود نهادینه میکنید.
وزیر علوم یاد آور شد: یادتان باشد هر چقدر شما بیشتر مطالعه کنید و سرگذشت گذشتگان را بیشتر بخوانید، عقل تان به همان میزان بیشتر میشود ما میتوانیم با مطالعه کتاب دیگران نتیجه عمر دیگران را در خود جمع کنیم، شما میتوانید هزاران، میلیونها عمر با هر مطالعهای به دست آورید، دوران دانشجویی بهترین دوران است و شما بهترین دوستان را انشااله زمانی که آموزشها حضوری شد در خوابگاهها به دست میآورید.
وی افزود: در خوابگاه و کلاس با فرهنگها و قومیتهای مختلف کنار هم قرار میگیرید و این باعث میشود یاد بگیرد با دیگران تعامل کنید و به عقاید و سلایق دیگران احترام بگذارید و همدیگر را تحمل کنید.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: ویژگی دیگری که در دانشگاه یاد میگیرید، تعامل و تکامل است، در دانشگاه یاد میگیرید ساعت ۸ و ۸ و یک دقیقه باهم متفاوت است خلاصه اینکه کسی که میآید دانشگاه وقتی در خیابان راه میرود با کسی که داخل دانشگاه نرفته است باهم تفاوت دارد.
وی افزود: کسی که دانشگاه رفته وقتی که رانندگی میکند با کسی که دانشگاه نرفته و رانندگی میکند کلاسش متفاوت است شیوه تفکرش فرق دارد یک دانشگاه دیده و دارای تحصیلات عالیه از امکاناتی که خدا در اختیارش گذاشته بهتر بهره مند میشود پس قدر آن را بدانید.
وزیر علوم ادامه داد: برای موفقیت چه کار باید کرد؟ برای موفقیت باید هدف و برنامه داشت و سپس تلاش کرد، یادتان باشد، زمانی که از دانشگاه فارغ التحصیل شدید، و دست تان به جایی رسید، به دانشگاه خود کمک کنید.
وی با طرح این سوال که به نظر شما علم بهتر است یا ثروت و با توجه به پاسخ دانشجویان افزود: من پیشنهاد دارم، اگر یک نقطه یا را برداریم میشود علم بهتر است با ثروت، از خدا بخواهید علم بدهد از آن علم ثروتمند شوید و کشور عزیزمان ایران را آباد کنید و این شدنی است.
وی توصیه کرد: دانشجویان در سر کلاس اساتید مختلف سعی کنند، ویژگیها مثبت اساتید خود را به عنوان الگو انتخاب کنند، اگر این کار صورت گیرد دانشجویی که از دانشگاه خارج میشود به یک انسان عالم، عاقل و دانای تراز نظام جمهوری اسلامی تبدیل می شود.