به گزارش شمانیوز، دکتر روحانگیز نشیبی متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری درباره بروز بیماری قارچ سیاه گفت: مبتلا به کرونا موجب قارچ سیاه نمیشود بلکه روند بروز قارچ سیاه به دلیل ریسک استفاده برخی داروهای مربوط به درمان عوارض کرونا است.
وی افزود: برای درمان بیماران مبتلا به نوع شدید کرونا که در ICUها بستری میشوند یا اکسیژن خون بسیار پایینی دارند و دچار تنگی نفس میشوند، یک سری داروها استفاده میشود که برای نجات جان بیمار است. استفاده از این داروها، ریسک ابتلا به عفونتهای قارچی را در بیمار بیشتر میکند بنابراین خود کرونا موجب بروز قارچ سیاه نمیشود.
این متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری گفت: دیابت کنترلنشده نیز یکی از ریزفاکتورهای مهم ابتلا به این عفونت قارچی است. اکثر بیمارانی که دچار این عفونت میشوند، دیابتی هستند.
وی افزود: برای درمان افراد مبتلا به دیابت که به نوع شدید کرونا مبتلا میشوند، مجبور هستیم داروهایی تجویز کنیم که سیستم ایمنی بدن را ضعیف و قند خون را از حالت کنترل خارج میکنند در نتیجه ریسک ابتلا به این عفونت قارچی در این بیماران ایجاد میشود.
نشیبی تصریح کرد: توصیه میشود تا حد امکان بیماران سرپایی از کورتنها استفاده نکنند. متاسفانه دیده میشود این دارو برای یک بیمار تجویز میشود و بیمار دیگر نیز همین نسخه را استفاده میکند.
وی افزود: گاه ممکن است تجویز دارو نامناسب باشد یا خودسرانه توسط بیماران استفاده شود اما در برخی موارد چارهای جز تجویز این داروها نداریم. در این شرایط، در بیمارستان قند خون کنترل و برای درمان عفونتهای قارچی کارهای زیادی از جمله درمان ضد قارچ و جراحیهای متعدد انجام میشود.
این متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، گفت: گاه ممکن است این قارچ منجر به از بین رفتن بینایی یک یا دو چشم بیمار، جراحیها در ناحیه فک یا سینوسها، آسیب به بافت مغز و بروز علائم سکته مغزی شود.
چه کسانی دچار بیماری قارچ سیاه می شوند؟
مصطفی قانعی، رئیس شبکه ملی تحقیقات بیماریهای تنفسی در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در باره بیماری قارچ سیاه توضیحاتی را ارائه داد. وی گفت: نام علمی بیماری قارچ سیاه «موکورمایکوزیس» است این بیماری قبلاً هم وجود داشت و یکی از مواردی که در بیماران دیابتی باید مراقب بود بحث مربوط به قارچ سیاه است، زیرا مرگ در آن بسیار سریع رخ میدهد.
وی اضافه کرد: یکی از عوامل خطرساز که بیمار کووید ۱۹ را به بیمارستان میکشاند دیابت است. زمانی که فرد، بیماری دیابت و کووید ۱۹ را با هم دارد و سیستم ایمنی هم مختل شده است، یکی از خطاهایی که امکان دارد رخ دهد این است که به جای دُز معمولی، دوز بالای ”کورتیکواستروئید“ استفاده شود.
قانعی گفت: زمانی که دوز، بالاتر از حد استاندارد باشد دوباره سیستم ایمنی را تحریک میکند.
رئیس شبکه ملی تحقیقات بیماریهای تنفسی با اشاره به اینکه در دو هفته آخر مرداد، مصرف داروی «اَکتِمرا» یا «تِمزیوا» ناگهان افزایش جدی پیدا کرد، افزود: این دارو از «کورتون» خیلی قویتر است و بدن بیمار برای بیماریهای قارچی مستعد میشود.
قانعی با بیان اینکه این بیماری درمان پذیر است، اضافه کرد: اگر شیوه نامههای درمانی را به طور دقیق رعایت کنیم و این قارچ زود تشخیص داده شود، درمان میشود.
رئیس شبکه ملی تحقیقات بیماریهای تنفسی گفت: بهترین راه مقابله با گونههای جدید کرونا، رعایت شیوهنامههای بهداشتی، استفاده از ماسک، شناسایی زودرس و واکسیناسیون مردم است.
قانعی در ادامه گفتگوی ویژه خبری درباره سویه «لامبدا» با اشاره به اینکه هر سوش جدیدی که میآید سازمان بهداشت جهانی، تعریفی از آن ارائه میکند، افزود: سوش «لامبدا» هنوز به عنوان عامل خطرناک قلمداد نشده، زیرا سرعت انتقال آن کم است.
وی اضافه کرد: هدف گذاری امسال ما باید این باشد که واکسیناسیون را برای کاهش فوتیها انجام میدهیم و با این کار میخواهیم شدت ابتلاء را که به بستری منجر میشود، کم کنیم.
قانعی گفت: اثر بخشی داروی «فاویپیراویر» در درمان بیماری کرونا در یکی از معتبرترین مجلههای پزشکی جهان یعنی «نیچه» رد شده است و در شیوه نامه هیچ کشوری نیست؛ ضمن اینکه عوارض جدی مانند تب، بدن درد، حالت تهوع و استفراغ را در پی دارد.
رئیس شبکه ملی تحقیقات بیماریهای تنفسی گفت: توصیه جدی این است که مردم این دارو را تهیه نکنند، زیرا که این دارو برای درمان کرونا بی اثر است و با مصرف آن سقط جنین قطعی است.
قانعی اضافه کرد: داروی «رمدسیویر» هم بر اساس مطالعه سازمان جهانی بهداشت و یکی از مجلات معتبر علمی، اثری در کاهش مرگ ندارد و تنها یک روز میزان بستری را آن هم برای بیمارانی که این دارو ابتدای درمان برای آنها تجویز شود، کم میکند.
وی درباره واکسیناسیون نوجوانان هم گفت: در بین واکسنها تلاش میشود از واکسنهای نوترکیب برای گروههای سنی پایینتر به شرط اینکه میزان پروتئین بالایی را به نوجوان، تحمیل نکنیم استفاده شود و این در برنامه کشورمان وجود دارد.
رئیس شبکه ملی تحقیقات بیماریهای تنفسی، افزود: یکی از واکسنهای نوترکیب تولید داخل، «اسپایکوژن» است که با پیشرفت خوبی که داشته، احتمالاً در مهر میتوانیم از این واکسن استفاده کنیم.
قانعی با بیان اینکه واکسن پاستور را نیز میتوانیم در آبان یا آذر داشته باشیم، اضافه کرد: این واکسنها برای نوجوانان مناسب هستند و باید کمیته ملی تصمیم بگیرد که این واکسن در گروه سنی مربوط، تست شود تا سند علمی را در این زمینه داشته باشیم.
روش درمان بیماری قارچ سیاه
در صورت تشخیص موکورمایکوزیس، درمان باید بلافاصله با داروهای ضد قارچ تجویزی آغاز شود. دارو رشد قارچ را متوقف کرده، آن را نابود میکند و عفونت را کنترل میکند. داروهای زیر ممکن است تجویز شوند:
آمفوتریسین B
ایزاوکونازول
پوزاکونازول
این داروها از طریق تزریق درون سیاهرگی وارد بدن شده یا به صورت قرص مصرف میشوند. پزشک ممکن است روند درمان را با دوزهای بالا از طریق تزریق درون سیاهرگی آغاز کند تا زمانی که عفونت کنترل شود که این نوع درمان میتواند چند هفته طول بکشد. سپس، روند درمان به استفاده از قرص تغییر یابد. اگر بیماری دارای عوارض جانبی مشکلساز مانند معده درد، سوزش سردل، یا دشواری در تنفسی است، باید به پزشک خود اطلاع دهد. وی ممکن است قادر به تغییر برنامه درمان بیمار باشد.
در موارد شدید، پزشک شما ممکن است عمل جراحی برای برداشتن بافت عفونی یا مرده را به منظور پیشگیری از گسترش قارچ توصیه کند. این ممکن است شامل برداشتن بخشی از بینی یا چشم بیمار شود که میتواند بر زیبایی فرد تاثیر بگذارد، اما برای درمان عفونتی تهدیدکننده زندگی بسیار مهم است.
قارچ سیاه در ایران
طی روزهای گذشته، خبرهایی در مورد دیده شدن این بیماری در بین بیماران کرونایی ایران گزارش شده بود؛ در این زمینه مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا و متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به علت بروز عفونت «قارچ سیاه» در کشور گفت: عفونت قارچی به دنبال مصرف کورتون یا دگزامتازون به وجود میآید که این روزها این دو دارو به عنوان درمان انتخابی ضدالتهابی برای بیماران مبتلا به کرونا در سراسر جهان استفاده میشود.
او درباره عوارض این بیماری افزود: این بیماری، عارضه شایعی نیست و عوارض خاصی ندارد، اما اگر در سطح جامعه عفونت قارچی مهاجم فراگیر شود منجر به مرگ و میر خواهد شد مانند کشور هندوستان که این روزها درگیر واریانت خطرناکی است و موارد ابتلا به بیماری کرونا در آن افزایش شدیدی داشته و از آنجایی که بیرویه، بیحساب و کتاب کورتون و دگزامتازون تجویز میکنند، عفونت قارچی به وجود آمده است.
مردانی در پاسخ به این سوال که آیا موارد مبتلا به این عفونت در ایران مشاهده شده است یا خیر؟ تصریح کرد: به صورت رسمی موردی اعلام نشده، اما موارد تکی بوده که بیمار کرونایی بهبود پیدا کرده، ولی به دلیل مصرف کورتون و دگزامتازون به عفونت قارچی یا هوی مایکوزین مبتلا شده است که در بیمارستان لقمان تهران بستری و با درمان مناسب ضدقارچی مرخص شد.
این متخصص بیماریهای عفونی ضمن توصیهای به مردم گفت: اصلا جای نگرانی وجود ندارد، چون این بیماری در ایران فراگیر نیست فقط مردم توجه داشته باشند از مصرف خودسرانه دگزامتازون خودداری کنند و تنها با دستور پزشک آن را مصرف کنند.
مردانی طی هشداری به پزشکان بیان کرد: به پزشکان توصیه میکنم اگر به بیمار خود مصرف طولانی کورتون یا دگزامتازون تجویز میکنند، حتما او را تحت نظر قرار دهند تا به محض مشاهده نشانههای ابتلا به عفونت قارچی درمان مناسب ضدقارچی را آغاز کنند.
∎