به گزارش خبرنگار قضائی خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام مصدق، معاون اول قوه قضائیه و رئیس سابق دیوان عدالت اداری در آیین تکریم و معارفه رؤسای قدیم و جدید دیوان عدالت اداری و معاونان قدیم و جدید قضائی قوه قضائیه گفت: در قوه قضائیه مدعی هستیم بر اساس آنچه علی (ع) در دوران حاکمیت انجام داد باید قدم بگذاریم؛ اما به عنوان یکی از مسئولین قوه قضائیه اعتراف میکنم بر اینکه در دوران 40 ساله بعد از انقلاب نتوانستهایم قوه قضائیهای بسازیم که مورد مطالبه مقام معظم رهبری است. همه رؤسای قوه زحمت کشیدند اما هنوز با قوهای که امام علی (ع) اعتقاد داشته و باید بر اساس آن عمل کنیم فاصله داریم.
مصدق در ادامه با شرح حادثه تاریخی درباره تعدی به حقوق مردم و بیتالمال توسط یکی از کارگزاران حکومت امام علی (ع) در شهر اهواز که با واکنش شدید امیرالمؤمنین مواجه شد، گفت: قوه قضائیه باید بدون هراس از جار و جنجال مدعیان حقوق بشر با مفسد اقتصادی چنان رفتار کند تا برای آن تعداد اندکی که به بیتالمال دستدرازی میکنند بازدارندگی داشته باشد.
وی با بیان اینکه جامعه باید قضاوت کند که ما در قوه قضائیه چقدر توانستهایم به وظایف خود عمل کنیم، گفت: خداوند متعال را بسیار سپاسگزاریم که این نعمت به ما عطا فرمود تا در این دوران اخیر دو نفر از فرزندان قوه قضائیه به عنوان رئیس قوه منصوب شدند. آیتالله رئیسی که در طول دو سال و اندی تصدی ریاست قوه قضائیه به صورت جهادی و جهشی عمل کرد و مردم را به قوه قضائیه خوشبین کرد و حجتالاسلام محسنیاژهای نیز فردی دارای اشراف کامل به قوه قضائیه است و از دادیاری آغاز کرده و امروز به ریاست قوه قضائیه رسیده و به ریز و بم مشکلات قوه اشنایی دارد. لذا مسئولیت ما دوچندان است و باید بر اساس وظیفهای که داریم در قوه قضائیه عمل کنیم.
اجرای سند تحول قضایی با آسیبشناسیهای احتمالی مودر تأکید است
مصدق تأکید کرد: برای اینکه منویات رئیس قوه قضائیه که منویات مقام معظم رهبری است را در بازه زمانی کوتاهمدت و به صورت جهشی پیش بریم، ضرورت دارد که برنامهریزی عملیاتی داشته باشیم تا بندهای 6 گانه حکم انتصاب ریاست قوه توسط مقام معظم رهبری اجرا شود. همچنین ضرورت تداوم اجرای سند تحول و در عین حال آسیبشناسی آن در هنگام اجرا مورد تأکید است و نیز باید طبق توصیه مهم مقام معظم رهبری در باره اینکه باید نگاه مردم را در خصوص اینکه قوه قضائیه، قوهای مردمی است را تقویت کنیم.
معاون اول قوه قضائیه در ادامه تأکید کرد: باید اعتقاد و باور قلبی داشته باشیم که ولی نعمت ما همین مردمی هستند که امروز به عنوان متهم یا شاکی روبروی ما ایستادهاند. حتی متهم، حقوقی دارد حتی اگر محکوم هم شود باید حقوق او رعایت شود. حق نداریم صدای خود را روی متهم و شاکی بلند کنیم. البته میدانیم کثرت پرونده، همکاران قضائی ما را خسته کرده است و باید در این رابطه بشینیم و تدبیر کنیم تا ورودی پروندهها کاهش پیدا کند.
مقابله بدون اغماض با فساد، برنامه قوه قضائیه است
وی در تأکیدی دوباره اظهار کرد: ادامه حرکت مقابله بدون اغماض با فساد، جزو برنامههای قوه قضائیه است و دستگاه قضا در برخورد با فساد و فاسد و مفسد هیچ خط قرمزی ندارد. فعالیت قوه قضائیه این را اثبات کرده و در دوره رؤسای قبلی که همه مبارزه کردند در دوران آیتالله رئیسی جهشی دنبال شد و الان هم جهشی دنبال میشود.
مصدق در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: یکی از نکات بسیار مهم آن 6 مورد که مقام معظم رهبری تأکید داشتند، حفظ عزت همکاران قضائی است. از وضعیت معیشتی کارکنان قوه قضائیه چه اداری و چه قضائی راضی نیستیم. آیتالله رئیسی و حجتالاسلام محسنیاژهای همواره در فکرشان این بوده و هست که برای بهتر شدن معیشت همکاران اقدام شود. در این باره طرحهایی وجود دارد و نمایندگان مجلس هم همراه هستند.
تشکیل 12 کارگروه مشترک بین دیوان عدالت اداری و سازمانهای دارای فراوانی پرونده
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره دیوان عدالت اداری، با تمجید از عملکرد قبلی حجتالاسلام مظفری، رئیس جدید دیوان عدالت اداری در دادگستری و ریاست شوراهای حل اختلاف و معاونت قضائی قوه قضائیه، گفت: بسیار متأثرم از اینکه نتوانستم بیش از این در دیوان عدالت اداری خدمت کنم. دوست داشتم در آنجا بمانم و به کمک دوستان و همکارانم و با برنامهریزی مناسبی که در نظر داشتیم، در مدت دو سال دیوان عدالت اداری متفاوتی تحویل دهم. از رئیس جدید دیوان عدالت اداری خواهش دارم که به کمک همکارانی که دارند، برنامههایی که در این مدت تدوین شده را ادامه دهند.
مصدق افزود: در مدت بیش از دو ماهی که در دیوان عدالت اداری بودم 12 کارگروه مشترک بین دیوان و سازمانهایی که فراوانی پرونده دارند تشکیل شد. مثل کارگروه مشترک بین دیوان و شهرداری که در سال 17 هزار پرونده از سوی شهرداری به دیوان میآمد و کارگروه این وظیفه را داشت تا در سال 1400 مشکلات مردم در مبدأ حل شود و به تشکیل پرونده در دیوان منجر نشود.
در رسیدگی به پروندههای ماده 477 به پروندههای زندانیدار اهمیت داده شود
وی سپس با اشاره به فعالیت معاونت قضائی قوه قضائیه اظهار کرد: قاضی خوشنام و متخص و اهل فن آقای رحیمی که قبلاً سالیان زیادی در همان مجموعه خدمت کرده و اخیراً حدود 10 ماه است که در پست معاون معاون اول قوه قضائیه خدمت میکرد، به سمت معاون قضائی قوه قضائیه منصوب شده است. انتظار آن است که در حوزه معاونت قضائی نیز در ادامه حرکتهای خوب آقای مظفری، معاون قبلی قضائی که در خصوص پروندههای موضوع ماده 477 کارهای بسیار خوبی انجام دادند و رسیدگی به پروندهها را تقریباً بهروز کردند، فعالیتهای خوبی از سوی معاون جدید قضائی شاهد باشیم.
وی با انتقاد از حجم پروندههای ماده 477 گفت: گزارشهایی که در این چند روزه در برخی استانها دارم، فعلاً به این صورت است که ماده 477 تبدیل به این شده که برای همه آرای قطعی یک مرحله دیگر باز شده تا رئیس دادگستری دوباره مکلف به بررسی آنها شود.
وی اعلام کرد: امروز زمینه برای اصلاح ماده 477 در مجلس آماده است. اصلاح آیین دادرسی کیفری در انتظار صحن علنی کجلس است و اگر پیشنهادی برای اصلاح ماده 477 وجود داشته باشد، میتوانیم در این اصلاحیه آن را اعمال کنیم.
معاون اول قوه قضائیه ادامه داد: در رسیدگی به پروندههای 477 خواهش من از آقای رحیمی و رؤسای دادگستری این است که به پروندههای زندانیدار اهمیت دهند. برخی موارد اطلاعاتی به دست میرسد و میبینیم که حق کسی ضایع شده و یک سال در زندان بوده و بعد تبرئه میشود که این برازنده دستگاه قضائی نیست.
مصدق گفت: امیدوارم قوه قضائیه در تراز انقلاب و آنچه مقام معظم رهبری میخاهند در آیندهای نزدیک محقق شود.
وی با تبریک ایام ماه ذیحجه، دهه امات و ولایت و عید غدیر خم، گفت: حادثه غدیر خم برای ما صرفاً یک حادثه تاریخی نیست؛ بلکه مبنای کلامی و اعتقادی دارد. گاهی در محافل علمی مطرح میشود که یک حادثهای در سال دهم هجری اتفاق افتاده و تمام شده و رفته است و الان برای چه در رابطه با آن موضوع بحث میشود و کتاب نوشته میشود؟ پاسخ آن است که این مقوله از مقولههای تاریخی صرف نیست؛ بلکه مبنای کلامی و اعتقادی برای ما مسلمانان دارد واساساً موضوع امامت که در حادثه غدیر پیش آمده، استمرار نوبت و رسالت است و این یک بحث تاریخی نیست.
وی با گفتن اینکه موضوع ادامه رسالت و نبوت مسأله بسیار مهمی است که روزانه در رفتارهای ما و در تنظیم برنامه زندگی ما مؤثر است؛ چه در رابطه با مسایل دنیوی و چه در رابطه با مسایل اخروی، تأکید کرد: متأسفانه شخصیت امام علی (ع) هیچ وقت برای ما آنگونه که باید، تبیین نشده است؛ چه رفتارهای اجتماعی و حاکمیت ایشان و چه رفتارهای فردی ایشان و چه، آنچه در طول عمر ایشان اتفاق افتاده است و ما فقط شمهای از آن را در وایات و نهجالبلاغه و تواریخ میبینیم.
مصدق در ادامه با بیان اینکه هیچ وقت شخصیت هیچ کدام از ائمه آنگونه که باید برای ما شناخته نشده است، روایتی از امام محمد باقر (ع) به نقل از پیامبر (ص) بیان کرد که در آن جایگاه بلند پیروان پیامبر و رهروان اما علی (ع) در روز قیامت مورد تأکید قرار گرفته است.
در ادامه حجتالاسلام مظفری، رئیس دیوان عدالت اداری و حجتالاسلام رحیمی، معاون قضائی قوه قضائیه احکام خود را از حجتالاسلام مصدق، معاون اول قوه قضائیه دریافت کردند.
انتهای پیام/
∎