شناسهٔ خبر: 47488600 - سرویس علمی-فناوری
منبع: پارسینه | لینک خبر

بزرگترین نقشه ماده تاریک تهیه شد

خبرگزاری ایسنا

بزرگترین نقشه ماده تاریک با استفاده از نور ۱۰۰ میلیون کهکشان ایجاد شده است. این نقشه می‌تواند به دانشمندان در پاسخ به سوالات اساسی در مورد جهان کمک کند.

صاحب‌خبر -
به گزارش دیلی میل، ستاره شناسان کالج دانشگاهی لندن ومدرسه عالی نرمال در پاریس از هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل تصاویر شکل و نور کهکشان‌ها استفاده کردند و توانستند نقشه‌ای از این ماده نامرئی در سراسر جهان را ایجاد کنند.

ماده تاریک حدود ۸۰ درصد از کل مواد موجود در جهان را تشکیل می‌دهد، اما به طور مستقیم قابل مشاهده نیست و در اثر تعامل با سایر اشیا تشخیص داده می‌شود.
 
محققان گفتند یک نقشه دقیق که نشان دهنده گسترش ماده تاریک است، می‌تواند روزی به سوالاتی از جمله این موضوع که جهان از چه چیزی ساخته شده و چگونه تکامل یافته است، پاسخ دهد.

محققان اذعان دارند که آن‌ها تاکنون حدود یک چهارم آسمان نیمکره جنوبی را نقشه‌برداری کرده‌اند. از آنجا که ماده نامرئی فضا-زمان را به دور خود منحنی می‌کند، ستاره‌شناسان می‌توانند با مطالعه نوری که از کهکشان‌های دور به زمین می‌رسد، موجودیت آن را نقشه‌برداری کنند.

اگر نور تحریف شده باشد، این بدان معناست که ماده‌ای در پیش زمینه وجود دارد و هنگامی که نور به سمت ما می‌آید، آن نور را خم می‌کند؛ بنابراین محققان برای شناسایی الگو‌هایی که شبیه تحریف مورد انتظار در نور هستند با استفاده از هوش مصنوعی داده‌ها را در الگوریتم یادگیری ماشین قرار دادند.

ماده تاریک، مانند انرژی تاریک، مرموز باقی مانده است، اما وجود آن از رفتار کهکشان‌ها به روشی که پیش‌بینی نشده است، استنباط می‌شود. به عنوان مثال، این واقعیت که کهکشان‌ها به صورت خوشه‌ای در کنار هم قرار دارند و کهکشان‌های درون خوشه سریع‌تر از حد انتظار حرکت می‌کنند، یکی از راه‌های تشخیص این ماده مرموز است.

طی شش سال گذشته محققان این مطالعه صد‌ها میلیون کهکشان را به لطف تصاویر ثبت شده از آسمان توسط دوربین انرژی تاریک ۵۷۰ مگاپیکسلی که روی رصدخانه میان‌آمریکایی سرو تولولو در شیلی نصب شده، فهرست کرده‌اند.