شفقنا- چند ماه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باقی مانده و برخی از اصلاح طلبان به عنوان نماینده یکی از جریان های سیاسی مهم و اصلی کشور، از انتخابات آینده می گویند و گمانه زنی هایی درباره کاندیداتوری برخی از افراد دارند.
به گزارش شفقنا، برخی از اصلاح طلبان در گفت وگو با رسانه ها بر ضرورت حزب محوری بودن نظام جامع انتخاباتی و شعارهای معقول از سوی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری تأکید کردند. یک فعال اصلاح طلب بیان کرد: کارگزاران و جریان اصلاحات یک نامزد مشترک را وارد صحنه انتخابات ریاست جمهوری سال آینده خواهند کرد؛ اما تا قبل از بررسی شورای نگهبان درباره هیچ فردی صحبت نخواهیم کرد.
اعضای حقیقی نهاد اجماعساز اصلاحطلبان تعیین شدند
کمیته تعامل عصر روز شنبه جلسه برگزار کرده و لیست ۱۵ نفره اعضای حقیقی نهاد اجماعساز را تعیین کرده است.
روزنامه اصلاح طلب «اعتماد» از تعیین لیست ۱۵ نفره اعضای حقیقی نهاد اجماع ساز خبر داده و مینویسد: کمیته تعامل عصر روز شنبه جلسه برگزار کرده و لیست ۱۵ نفره اعضای حقیقی نهاد اجماعساز را به بحث و بررسی نهایی گذاشته و دیروز عصر این لیست در جلسه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات مورد بررسی قرار گرفته است.
در نهایت روز گذشته اعلام شد که «بهزاد نبوی»، «سیدحسین مرعشی»، «محسن امینزاده»، «محسن میردامادی»، «محمدرضا جلاییپور»، «علیرضا علویتبار»، «سیدحسن رسولی»، «سیدسراجالدین موسوی»، «حسن صادقی»، «عماد بهاور»، «بدرالسادات مفیدی»، «سیدمعروف صمدی»، «فاطمه سعیدی»، «فخرالسادات محتشمیپور» و «اسماعیل گرامیمقدم» این فهرست ۱۵ نفره را تشکیل میدهند.
کارگزاران خارج از جریان اصلاحات نامزدی ارائه خواهد کرد؟/ پاسخ حسین مرعشی
سید حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی، درباره انتقاداتی که به نهاد اجماع ساز اصلاحات مبنی بر فرد محور بودن آن وارد است، گفت: ما در این نهاد عضو حقیقی نداریم و همه نماینده احزاب هستند و صرفا قرار است جمعی به عنوان مشاور دعوت شوند که شنیدم نام من هم در آن گنجانده شده است و من خبر نداشتم، اگر جلسهای تشکیل شد و من هم به عنوان مشاور در آن شرکت کردم میتوانم درباره آن توضیح دهم.
او درباره برنامههای انتخاباتی حزب متبوع خود هم ادامه داد: برنامههای حزب کارگزاران سازندگی به صورت مدون در حال جلو رفتن است و نامزدهای خود را هم مشخص کرده که اسامی آنها پس از بررسی توسط شورای نگهبان منتشر خواهد شد، البته برنامهها ممکن است تا دو هفته دیگر رونمایی شود.
مرعشی در این باره که آیا کارگزاران خارج از جریان اصلاحات نامزدی ارائه خواهد کرد؟ گفت: این شایعه و راوی این شایعه یک منافق است و کارگزاران و جریان اصلاحات یک نامزد مشترک را وارد صحنه انتخابات ریاست جمهوری سال آینده خواهند کرد؛ اما تا قبل از بررسی شورای نگهبان درباره هیچ فردی صحبت نخواهیم کرد.
حسن رسولی: نظام جامع انتخاباتی به جای فرد محوری، حزب محوری و با اتکا به برنامه ها باشد
حسن رسولی، عضو نهاد اجماع ساز اصلاح طلبان، در رابطه با لیستی که شب گذشته در راستای تصمیم این نهاد اجماع ساز برای انتخابات ۱۴۰۰ و لیستی که ارائه دادند، گفت: تا زمانی که به یک نظام کارآمد و موثر دست پیدا نکنیم و به سمت ساختار حزبی و استفاده از اعضاء در ساختار سیاسی و حقوقی کشور نرسیم، چاره ای نداریم به جز اینکه در راستای انتخابات نهادهایی بکار گیری کنیم که نقش همگرایی بین اعضاء و جریان ها را دارند و این واقعیتی اجتناب ناپذیر است که در حال حاضر ناچار به استفاده از این راهکارها هستیم.
او به برنا گفت: شرایط، زمانی بهبود پیدا می کند که نظام جامع انتخاباتی به جای فرد محوری حزب محوری و با اتکا به برنامه ها باشد در آن صورت به جای نهادهای اجماع ساز احزاب کم شمار و پرتوان به تنظیم و تعیین عرصه های انتخاباتی روی می آورند.
رسولی در ادامه متذکر شد؛ شهروندان هم برای این که به فردی اعتماد کنند به منشور احزاب و برنامه های آنها مراجعه می کنند.
رسولی خاطرنشان کرد: در این شرایط و با موانع متعددی که در حال حاضر بر سر راه توسعه احزاب به خصوص جریان اصلاح طلب وجود دارد، چاره ای نداریم از این نهاد اجماع ساز استفاده کنیم که برخواسته از اراده احزاب کشور است. نهاد اجماع ساز می تواند ما را با هزینه کمتری به سمت اهداف خود رهنمون کند. به استثنای خودم اعضای دیگر نهاد اجماع ساز از ظرفیت های ارزشمند جریان اصلاح طلب هستند و این نهاد در واقع کار شورای عالی سیاست گذاری را انجام می دهد و هم سویی لازم را ایجاد می کند.
خاتمی گفت که چرا کاندیدا نمیشود
انصاف نیوز نوشت: سید محمد خاتمی دربارهی احتمال کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ گفت: کاندیدای ریاست جمهوری نمیشوم؛ چراکه سرمایهام اعتماد مردم است و وقتی چنین چیزی ممکن نیست، نباید با امید و اعتماد مردم بازی کرد.
به گزارش انصاف نیوز، این جمله را محمد صدوقی، یکی از نزدیکان آقای خاتمی نقل کرده است.
هاشمی طبا: ترسیم «مدینه فاضله» دلیل ناکارآمدی دولتهاست
یک فعال سیاسی با بیان اینکه دولت ها و به خصوص نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نوعا در کلام مدینه فاضله را برای مردم ترسیم میکنند، گفت: در حالی که به صورت بسیار بدیهی، قابلیت انجام آن وعدهها و کلمات ادا شده ممکن نیست.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: دولتها نمیتوانند در شرایط دشوار مدینه فاضله بسازند، البته حکمرانی معمولا این مدینه فاضله را در کلام و سخنان برای اقناع کوتاه مدت مردم به تصویر میکشند.
این فعال سیاسی همچنین گفت: برای یافتن راهکار ایجاد دولت های کارآمد باید به این پرسش ها پاسخ معقول و عملیاتی و نه ایده آلیستی بدهیم که رفاه و سبک زندگی مردم چگونه باید باشد؟ میخواهیم محیط زیست و زندگی ما چگونه باشد؟ می خواهیم چه نوع اقتصادی در کشور حاکم باشد؟ روابط بینالمللی ما با دولتها چگونه باید باشد؟
هاشمی طبا درباره تعریف و شاخصه های دولت کارآمد، اظهار کرد: باید ببینیم چه توقعی در چه شرایطی از دولت داریم. آیا دولت را در یک نظام سوسیالیستی میبینیم یا در یک نظام لیبرالیستی؟ آیا شرایط عادی بر جامعه حاکم است یا در شرایط انقلاب دائمی و ناآرامی دائمی هستیم؟ آیا دولت حاکم بلامنازع است یا دولت در کنار خود نیرو یا نیروهای موازی یا متنازع دارد؟ آیا مسئول کلیه امور را دولت میدانیم یا این درک را داریم که هر کار را به دولت ربط ندهیم؟ آیا دولت را یک دولت کوچک و رسیدگی کننده به امور بدیهی میدانیم یا دولتی بزرگ که همه کار ما را انجام بدهد میخواهیم؟ در هر یک از شرایط ذکر شده دولت کارآمد تعریف خاص خود را دارد. باید پاسخ سوالات بالا داده شود تا شاخصهای دولت در آن سیستم گفته شود. شاید اگر به جای کلمه «دولت» کلمه «حکمرانی» گذاشته شود، بهتر بتوان این شاخصها را تعریف کرد.
نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مدینه فاضله را برای مردم ترسیم میکنند
وی در پاسخ به این پرسش که چرا در ایران دولتها تاکنون نتوانستهاند کارآمدی لازم را حداقل بر اساس شعارها و برنامههای اقتصادی خود داشته باشند، گفت: در ایران به ویژه پس از انقلاب یک نوع تفکر پوپولیستی حاکم بوده است و به همین دلیل مسئولان و از جمله دولت ها و به خصوص نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نوعا در کلام مدینه فاضله را برای مردم ترسیم میکنند؛ در حالی که به صورت بسیار بدیهی قابلیت انجام آن وعدهها و کلمات ادا شده ممکن نیست و به همین دلیل برنامههای پنج ساله که مجلس شورای اسلامی تصویب میکند، هرگز عملی نمیشود.
این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: اشکال کار اینجاست که مسئولین و از جمله دولت ها میخواهند همه کارها با هم انجام بشود مثلا در عین حال که با استکبار ستیز میشود و مقاومت مطرح است، رفاه و آسایش و زندگی بهتر را به مردم وعده میدهند. البته اگر هم تا حدودی این کار شده است، از ثروت کشور هزینه میگردد؛ بنابراین این نگرش طبیعی است که دولتها ناکارآمد جلوه کنند.
دولتها نمیتوانند در شرایط دشوار مدینه فاضله بسازند
هاشمی طبا در ادامه در تشریح عواملی که موجب ناکارآمدی دولتها می شود، تصریح کرد: اداره کشور امر سادهای نیست و مقاومت در مقابل استکبار از آن هم مشکلتر است؛ بنابراین وقتی میخواهیم همه این ها را با هم انجام دهیم با عکسالعملهای استکبار و دشمن مواجه شده و کارها نمیتواند بر وفق مراد پیش رود. توجه شود که عناصر دولت از همین مردم یعنی آدمهای عادی تشکیل شده و این امر بر همه اعضای دولت اعم از رییس جمهور، وزرا، معاونان، کارشناسان و کارکنان آنان حاکم است و اینها هم آدمهای عادی هستند و فاقد چراغ جادوئی علاءالدین. مطرح کردن ضعفهای قانونی یک نوع بهانه جویی است و انتظار معجزه و کار خارقالعاده از آدمهایی که به هر حال محدودیتهای معمول را دارند بیهوده و سراب است. دولتها نمیتوانند در شرایط دشوار مدینه فاضله بسازند البته حکمرانی معمولا این مدینه فاضله را در کلام و سخنان برای اقناع کوتاه مدت مردم به تصویر میکشند.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که چرا ما جزء معدود کشورهایی هستیم که تاکنون مشکلاتی مانند تورم بالا، آلودگی هوا و مفاسد مالی و اداری را حل نکردهایم؟ اظهار کرد: ما نمیتوانیم به خودمان سوزن بزنیم و بعد بگوییم چرا درمان میآید. مگر پدیدهها خود به خود درست شده است؟ تورم را ما ایجاد کردهایم. آلودگی هوا و محیط زیست را ما درست کردهایم. وابستگی به خارج را ما باعث شدهایم. آبهای زیرزمینی را ما مصرف کردهایم. دشتهای حاصلخیز را ما تخریب کردهایم. اینک میخواهیم آنها را درست کنیم در حالی که تخریب را ادامه میدهیم. دلیل اینها را هم در متن بندهای اول تا سوم ذکر کردم.
هرگز هیچ دولتی با وضع موجود کارآمد نخواهد بود
وی در تشریح راهکارهای تشکیل یک دولت کارآمد و نقش مردم واحزاب در تشکیل این دولت خاطرنشان کرد: با ادامه وضع موجود هرگز دولت کارآمدی نخواهیم داشت در حقیقت تکلیف مالایطاق میخواهیم بکنیم. هرگز هیچ دولتی با وضع موجود کارآمد نخواهد بود. بلی ممکن است در ۱۴۰۰ دولتی روی کار بیاید که با حمایت صدا وسیما و دستگاههای تبلیغاتی خود را کارآمد جلوه بدهد و باز هم در باغ سبزی نشان دهد ولی عناصر آن دولت هم همین مردم هستند و آنها هم چراغ جادوئی علاءالدین را ندارند و چرخ مدیریت اگر بدتر از این نچرخد، بهتر نخواهد چرخید. مردم و احزاب هم کاری نمیتوانند بکنند.
وی با بیان اینکه راهکارهایی برای آنکه دولت کارآمد شود وجود ندارد، افزود: ممکن است مقالهها و رسالاتی با مجلات و کلمات امیدوار کننده و زیبا نوشته شود، اما راهکارها زمینه میخواهد و بدون هدف گذاری درست نمیتوان به همه سوالات جواب مثبت داد و ادعا کرد همه کارها را میتوان انجام داد.
برای یافتن راهکار ایجاد دولت های کارآمد باید ابتدا حد خود را در دنیا بدانیم
هاشمی طبا خاطرنشان کرد: برای یافتن راهکار ایجاد دولت های کارآمد باید ابتدا حد خود در دنیا را بدانیم و به این پرسش ها پاسخ دهیم که رفاه و سبک زندگی مردم چگونه باید باشد؟ میخواهیم محیط زیست و زندگی ما چگونه باشد؟ می خواهیم چه نوع اقتصادی در کشور حاکم باشد؟ روابط بینالمللی ما با دولتها (که نوعا ظالم و مستکبر هستند) چگونه باید باشد و سوالات دیگر که البته در حال حاضر همه را به صورت ایده آلیستی پاسخ میدهیم. اگر به پاسخهای معقول و عملیاتی رسیدیم شاید بتوان کاری کرد و حاکمیت کارآیی نشان دهد و الا همچنان کارآمد نخواهیم بود.