تجارت نیوز: تصمیم واتساپ برای اجبار کاربران به اشتراکگذاری دادههای خود با فیسبوک، اعتراضهایی را ایجاد کرده اما نیما امیرشکاری، کارشناس فناوری اطلاعات معتقد است این موضوع برای کاربران ایرانی تفاوت چندانی ایجاد نمیکند.
برخی از کاربران، پیام واتساپ را دریافت کردهاند و به برخی دیگر هم در روزهای آینده میرسد؛ شتری است که در خانه همه میخوابد.
واتساپ، کاربران را تهدید کرده است یا اشتراکگذاری دادههای خود را با فیسبوک میپذیرند یا از ٨ فوریه (۲۰ بهمن) باید با این پیامرسان خداحافظی کنند.
کاربران ناچارند با پیامی که واتساپ برای آنها ارسال میکند، موافقت کنند؛ اگر هم این کار را نکنند، پیام تا چند بار برای آنها ارسال میشود.
این موضوع واکنشهایی را در جهان برانگیخته است؛ به گونهای که افراد شناخته شدهای چون ایلان ماسک، مالک تسلا و چهره جنجالی اکوسیستم استارتاپی، جک دورسی، بنیانگذار توئیتر و پاول دورف، مدیرعامل تلگرام هم نسبت به اقدام واتساپ، واکنش نشان دادند.
برای ایرانیها فرقی نمیکند
برخی کاربران در سطح دنیا، در اعتراض به تصمیم واتساپ در حال کوچ به پیامرسانهای دیگر هستند؛ برای مثال اسم سیگنال زیاد دیده و شنیده میشود.
در ایران هم حساسیتهایی نسبت به موضوع ایجاد شده اما نیما امیرشکاری، کارشناس فناوری اطلاعات معتقد است، تصمیم واتساپ برای کاربران ایرانی فرق چندانی ایجاد نمیکند.
او میگوید که در ایران از دادههای کاربران استفاده چندانی برای امور تبلیغاتی و شناختی نمیشود، تصمیم واتساپ برای کاربران آمریکایی یا شهروندان کشورهایی که به قوانین کپیرایت یا حریم خصوصی اهمیت میدهند، میتواند مهم باشد.
امیرشکاری همچنین تاکید میکند که واتساپ و فیسبوک چند سالی است، در مالکیت شرکتی مشترک هستند و در همان مجموعه، مالکیت داده در حال اشتراکگذاری است.
این کارشناس فناوری اطلاعات در عین حال توضیح میدهد که اینگونه نرمافزارها، علاوه بر دادههای هویتی، مسیرهای حرکتی و دادههای مختلف دیگری را نیز حفظ میکنند. فیسبوک، بیشتر نوعی پلتفرم دستکتاپبیس محسوب میشود؛ به این معنی که افراد با لپتاپ یا کامپیوتر شخصی وارد آن میشوند اما واتساپ، بیشتر موبایلبیس است. تجمیع اطلاعات این دو نوع نرمافزار، دانش کلانی را در اختیار مالک آنها قرار میدهد.
به گفته امیرشکاری به همین دلیل، در سطح دنیا کسانی که از نظر امنیتی روی دادههای خود حساس هستند نسبت به این تصمیم واکنش نشان دادهاند. بخشی از این واکنشها نیز البته ذهنی است و برای افراد، تصور اینکه اطلاعات آنها، هم در بستر موبایل و هم دستکاپ، ذخیره و میان مجموعهها رد و بدل میشود، نگرانکننده است.
او میگوید: این موضوع برای ایرانیان به اندازه کشورهایی چون آمریکای شمالی اهمیت ندارد واکنش برخی کاربران نیز بیشتر احساسی است. چرا که در ایران، افراد به دلیل فیلترینگ تلگرام، ناچار به استفاده بیشتر از واتساپ شدهاند در حالی که این پیامرسان، امکانات تلگرام را نیز ندارد.
به گفته امیرشکاری، اکنون چنین اتفاقی حساسیتها را نسبت به واتساپ بیشتر کرده است و امکان دارد گروهی از کاربران، از این فرصت برای کوچ به پیامرسانهای دیگر استفاده کنند.
∎