شناسهٔ خبر: 4181782 - سرویس سیاسی
منبع: موج | لینک خبر

مورد اختلافي باقي مانده در مذاکرات؛ فني يا سياسي

گروه سياسي خبرگزاري موج

صاحب‌خبر - به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، دور جديدي از مذاکرات هسته‌اي ايران و 1+5 از روز يکشنبه با ديدار معاونان وزير خارجه و ديدار «علي اکبر صالحي»، رئيس‌ سازمان انرژي اتمي و «ارنست مونيز»، وزير انرژي آمريکا، در شهر «لوزان سوئيس» آغاز شد. روز گذشته (سه شنبه) نيز کري و ظريف به مدت پنج ساعت با حضور رئيس سازمان انرژي اتمي ايران و وزير انرژي آمريکا ديدار و گفت‌وگو کردند. پس از آن ديدار، ظريف راهي بروکسل شد و ديداري با مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا و وزراي خارجه فرانسه، آلمان و انگليس داشت.
وزير امور خارجه کشورمان، پس از بازگشت از بروکسل به لوزان گفت: مذاکرات انجام شده با طرف اروپايي، خوب بود؛ مديران سياسي پنج کشور فردا (امروز چهارشنبه) به مذاکره‌کنندگان ملحق خواهند شد.
با اين حال روز گذشته رئيس سازمان انرژي اتمي جمهوري اسلامي ايران طي مصاحبه اي پس از ديدار دوم خود با وزير انرژي آمريکا گفت: «در ۹۰ درصد از مسائل فني به يک فهم مشترک رسيد‌ه‌ايم. فقط يک مورد اختلافي که بسيار هم مهم است، باقي مانده که در گفت و گوها تلاش مي‌کنيم آن را حل و فصل کنيم». از سويي ديگر يک مقام بلندپايه آمريکايي نيز در اين خصوص اعلام کرد: «به طور قطع در شناسايي گزينه‌هاي فني در مذاکرات هسته‌اي با ايران به پيشرفت‌هايي دست يافته‌ايم، اما؛ هنوز مسائل دشواري وجود دارد که بايد حل و فصل شوند.»
اظهارات صالحي را بايد مهمترين بحث خبرساز روز گذشته دانست. برخي خبرنگاران و تحليل گران اين حوزه هنوز به طور دقيق نمي دانند مورد باقي مانده اي که صالحي از آن سخن مي گويد چيست. البته تا پيش از آن برخي مشکلات فني از قبيل نيروگاه آب سنگين اراک، کم و کيف سانتريفيوژها، فردو، ميزان غني سازي، تحريم ها بر مذاکرات سايه سنگيني انداخته بود که از اوايل اسفند و همزمان با ورود رييس سازمان انرژي اتمي ايران و وزير انرژي آمريکا به مذاکرات، شواهد نشان دهنده آن بود که پيچيدگي هاي مسائل فني به تدريج در حال برطرف شدن هستند و تنها موانع سياسي مي تواند روند پيشرفت مذاکرات را با کندي و شايد توقف مواجه کند.
به نظر مي رسد مسأله باقي مانده را نمي توان صرفا فني دانست که بتواند تنها با مذاکرات صالحي و مونيز پيش برود. اين موضوع هرچه باشد ماهيتي فني – سياسي به خود گرفته و توافق در اين زمينه خواهد توانست جهش قابل ملاحظه اي را در مذاکرات بوجود آورد.
امروز چهارشنبه مديران سياسي تروئيکاي اروپايي، روسيه و چين به مذاکرات خواهند پيوست که گفته مي شود براي ارائه پيشنهادات و چانه زني هاي بيشتر به لوزان مي آيند. شايد ورود مديران سياسي 1+5 بتواند به حل مسأله باقي مانده کمک کند.
طي دو، سه روز آينده «لوزان» خبر سازترين شهر جهان خواهد بود.