شکستن ناخن خیلی رایج است و با بلندی آنها ارتباط مستقیم دارد و معمولا در بیست تا سی درصد افراد جامعه، خصوصا خانمهای چهل تا پنجاه ساله، اتفاق میافتد.
رشد ناخنها، اغلب در سنین ده تا چهارده سالگی ست و از بیست سالگی به بعد، بتدریج رشد آنها کمتر میشود و احتمال شکستن ناخن بالا میرود. به طور متوسط، ناخنها روزی یک دهم میلیمتر رشد میکنند یعنی حدود سه میلیمتر، در یک ماه! رشد ناخنهای پا هم تقریباً یک سوم ناخنهای دست میباشد. شکستن ناخن خیلی رایج است و با بلندی آنها ارتباط مستقیم دارد و معمولا در بیست تا سی درصد افراد جامعه، خصوصا خانمهای چهل تا پنجاه ساله، اتفاق میافتد.
دلایل و راههای جلوگیری از شکستن ناخن
مهمترین علت شکستن ناخنها: گاهی به سبب خیس و خشک شدن دستها با مواد قلیایی مثل شوینده هاست و یا ضربههای کوچک به ناخنها در اثر برخورد با وسایل آشپزخانه، که بسیار رخ میدهد.
همچنین زمینههای ارثی، بیماری خشکی پوست، کم خونی، فقر آهن و کاهش روی در بدن، که میتواند از علل شکستن ناخنها باشد.
این روزها، انجام دادن کارهای زیبایی روی ناخن مانند مانیکور کردن یا استفاده از ناخنهای مصنوعی یا کاشت ناخن، سبب شکنندگی ناخنها میشود. همچنین استفاده زیاد از لاکها و یا استون هم، در کنار کاهش گردش خون در ناخنها، موجب شکستن آنها میشود.
باور اشتباه در مورد شکستن ناخنها
بسیاری از بانوان، حسرت داشتن ناخنهایی محکم را دارند و از انواع محصولات تجاری گرفته تا تقویتکنندههایی مثل روغن زیتون و آبلیمو را به ناخنهایشان میمالند تا ماده معدنی کلسیم را در ناخنها حفظ کنند و از شکستن ناخن جلوگیری کنند!
نکته: باید دانست که تنها حدود یک درصد از حجم ناخن را کلسیم تشکیل میدهد که آن هم در سفتی و سختی ناخن، هیچگونه دخالتی ندارد بنابراین هیچ وقت کمبود کلسیم باعث شکستن ناخن نمیشود.
راهکارهایی موثر در جلوگیری از شکستن ناخنها
توصیه میکنیم برای اینکه ناخنهایی سالم داشته باشیم، پیوسته ناخنهای خود را کوتاه نگه داریم و اگر آنها را به صورت چهار گوش بچینیم، شکنندگی آنها به مراتب کمتر میشود.
همواره ناخن و پوسته اطراف آن را بطور دائم چرب کنیم. همیشه در منزل و محل کار، کرم مرطوب کننده همراهمان باشد و سعی کنیم چند نوبت در روز (خصوصا در هوای سرد و خشک) ناخنها را مرطوب نگه داریم.
نکته: تقریباً ۱۰ تا ۳۰ درصد از حجم ناخنهای ما را آب تشکیل میدهد و اگر این مقدار آب کم شود شکستن ناخنها بیشتر میشود. (متخصصین نوشیدن ۸ لیوان آب را در شبانه روز توصیه میکنند)
پرهیز از شویندهها
آب و مواد شوینده، با برداشتن چربی ناخنها در طولانی مدت، شکستن ناخنها را موجب میشود. اگر دستان شما با آب و مواد شوینده خیلی تماس دارد بهتر است از دستکشی نخی که بر روی آن دستکش پلاستیکی پوشیده اید، استفاده نمایید. (استفاده از دستکش پلاستیکی یک لایه و ساده، سبب عرق کردن دست شما و نرم شدن ناخنها میشود که احتمال شکنندگی ناخنها را بیشتر میکند)
نکته: تقریباً ۵ درصد ناخن را، چربی تشکیل میدهد. اگر این میزان چربی کمتر از حد معین شود، توانایی نگهداری آب ناخن کم شده و به همین نسبت، شکستن ناخن بیشتر میشود.
البته در سنین یائسگی و بعد از آن، بطور طبیعی چربی ناخن بانوان کمتر شده و از همین رو، شکنندگی ناخنها بیشتر است.
همانطور که گفتیم از عمدهترین عوامل انعطافپذیری ناخنها، چربی و آب هستند و باید دقت کرد که هر چه انعطافپذیری ناخنها کمتر شود، شکنندگی آنها بیشتر میشود و برای همین است که استفاده دائم از لاک پاککنها سبب شکنندگی ناخنها میشود، زیرا در حین پاک کردن لاک، چربی و آب ناخن نیز از سطح آن پاک میشود. (استفاده دائم از لاکها، روزنههای روی سطح ناخن را مسدود میسازد و به روزنههای سطح ناخن اکسیژن نمیرسد)
رابطه مصرف پروتئین و شکستن ناخنها
به گفته کارشناسان، ناخنها بیشتر از پروتئین ساخته شده اند. مواد غذایی پروتئینی که غنی از اسیدهای آمینه و ماده معدنی گوگرد هستند مانند (گردو، شیر و ماست) باعث زیبا شدن ناخنها میشوند.
کمبود پروتئین در بدن ما، معمولا به صورت یک خط و نوار سفید رنگ، در عرض ناخن دیده میشود. اگر تمایل دارید ناخنهایی جذاب داشته باشید لازم است روزانه به مقدار مناسبی پروتئین مصرف کنید.
نکته: خوب است بدانیم مادهای که موجب سفتی و سختی ناخنها میشود لایه شاخی کراتین است که دارای یک ماده گوگردی به نام سیستئین است. کراتین، عنصر اصلی مو و ناخن، از آمینو اسیدها به ویژه سیستئین تشکیل شده است.
کمبود آهن، از دلایل دیگر شکستن ناخنها
منابع حیوانی آهن عبارتند از:: ماهی قزل آلا، میگو، گوشت بوقلمون، اردک، گاو، مرغ و تخم مرغ.
منابع گیاهی آهن عبارتند از:: لبنیات ٬ حبوبات (عدس، لوبیا) سبوس و آجیل و سویا.
زمان مناسب برای گرفتن ناخنها
ناخنهای خود را همیشه بعد از حمام کردن بگیرید، زیرا آسیب کمتری به آنها میرسد. بعد از حمام، ناخنها نمیشکنند، زیرا نرم میباشند.
رشد ناخنها، اغلب در سنین ده تا چهارده سالگی ست و از بیست سالگی به بعد، بتدریج رشد آنها کمتر میشود و احتمال شکستن ناخن بالا میرود. به طور متوسط، ناخنها روزی یک دهم میلیمتر رشد میکنند یعنی حدود سه میلیمتر، در یک ماه! رشد ناخنهای پا هم تقریباً یک سوم ناخنهای دست میباشد. شکستن ناخن خیلی رایج است و با بلندی آنها ارتباط مستقیم دارد و معمولا در بیست تا سی درصد افراد جامعه، خصوصا خانمهای چهل تا پنجاه ساله، اتفاق میافتد.
دلایل و راههای جلوگیری از شکستن ناخن
مهمترین علت شکستن ناخنها: گاهی به سبب خیس و خشک شدن دستها با مواد قلیایی مثل شوینده هاست و یا ضربههای کوچک به ناخنها در اثر برخورد با وسایل آشپزخانه، که بسیار رخ میدهد.
همچنین زمینههای ارثی، بیماری خشکی پوست، کم خونی، فقر آهن و کاهش روی در بدن، که میتواند از علل شکستن ناخنها باشد.
این روزها، انجام دادن کارهای زیبایی روی ناخن مانند مانیکور کردن یا استفاده از ناخنهای مصنوعی یا کاشت ناخن، سبب شکنندگی ناخنها میشود. همچنین استفاده زیاد از لاکها و یا استون هم، در کنار کاهش گردش خون در ناخنها، موجب شکستن آنها میشود.
باور اشتباه در مورد شکستن ناخنها
بسیاری از بانوان، حسرت داشتن ناخنهایی محکم را دارند و از انواع محصولات تجاری گرفته تا تقویتکنندههایی مثل روغن زیتون و آبلیمو را به ناخنهایشان میمالند تا ماده معدنی کلسیم را در ناخنها حفظ کنند و از شکستن ناخن جلوگیری کنند!
نکته: باید دانست که تنها حدود یک درصد از حجم ناخن را کلسیم تشکیل میدهد که آن هم در سفتی و سختی ناخن، هیچگونه دخالتی ندارد بنابراین هیچ وقت کمبود کلسیم باعث شکستن ناخن نمیشود.
راهکارهایی موثر در جلوگیری از شکستن ناخنها
توصیه میکنیم برای اینکه ناخنهایی سالم داشته باشیم، پیوسته ناخنهای خود را کوتاه نگه داریم و اگر آنها را به صورت چهار گوش بچینیم، شکنندگی آنها به مراتب کمتر میشود.
همواره ناخن و پوسته اطراف آن را بطور دائم چرب کنیم. همیشه در منزل و محل کار، کرم مرطوب کننده همراهمان باشد و سعی کنیم چند نوبت در روز (خصوصا در هوای سرد و خشک) ناخنها را مرطوب نگه داریم.
نکته: تقریباً ۱۰ تا ۳۰ درصد از حجم ناخنهای ما را آب تشکیل میدهد و اگر این مقدار آب کم شود شکستن ناخنها بیشتر میشود. (متخصصین نوشیدن ۸ لیوان آب را در شبانه روز توصیه میکنند)
پرهیز از شویندهها
آب و مواد شوینده، با برداشتن چربی ناخنها در طولانی مدت، شکستن ناخنها را موجب میشود. اگر دستان شما با آب و مواد شوینده خیلی تماس دارد بهتر است از دستکشی نخی که بر روی آن دستکش پلاستیکی پوشیده اید، استفاده نمایید. (استفاده از دستکش پلاستیکی یک لایه و ساده، سبب عرق کردن دست شما و نرم شدن ناخنها میشود که احتمال شکنندگی ناخنها را بیشتر میکند)
نکته: تقریباً ۵ درصد ناخن را، چربی تشکیل میدهد. اگر این میزان چربی کمتر از حد معین شود، توانایی نگهداری آب ناخن کم شده و به همین نسبت، شکستن ناخن بیشتر میشود.
البته در سنین یائسگی و بعد از آن، بطور طبیعی چربی ناخن بانوان کمتر شده و از همین رو، شکنندگی ناخنها بیشتر است.
همانطور که گفتیم از عمدهترین عوامل انعطافپذیری ناخنها، چربی و آب هستند و باید دقت کرد که هر چه انعطافپذیری ناخنها کمتر شود، شکنندگی آنها بیشتر میشود و برای همین است که استفاده دائم از لاک پاککنها سبب شکنندگی ناخنها میشود، زیرا در حین پاک کردن لاک، چربی و آب ناخن نیز از سطح آن پاک میشود. (استفاده دائم از لاکها، روزنههای روی سطح ناخن را مسدود میسازد و به روزنههای سطح ناخن اکسیژن نمیرسد)
رابطه مصرف پروتئین و شکستن ناخنها
به گفته کارشناسان، ناخنها بیشتر از پروتئین ساخته شده اند. مواد غذایی پروتئینی که غنی از اسیدهای آمینه و ماده معدنی گوگرد هستند مانند (گردو، شیر و ماست) باعث زیبا شدن ناخنها میشوند.
کمبود پروتئین در بدن ما، معمولا به صورت یک خط و نوار سفید رنگ، در عرض ناخن دیده میشود. اگر تمایل دارید ناخنهایی جذاب داشته باشید لازم است روزانه به مقدار مناسبی پروتئین مصرف کنید.
نکته: خوب است بدانیم مادهای که موجب سفتی و سختی ناخنها میشود لایه شاخی کراتین است که دارای یک ماده گوگردی به نام سیستئین است. کراتین، عنصر اصلی مو و ناخن، از آمینو اسیدها به ویژه سیستئین تشکیل شده است.
کمبود آهن، از دلایل دیگر شکستن ناخنها
منابع حیوانی آهن عبارتند از:: ماهی قزل آلا، میگو، گوشت بوقلمون، اردک، گاو، مرغ و تخم مرغ.
منابع گیاهی آهن عبارتند از:: لبنیات ٬ حبوبات (عدس، لوبیا) سبوس و آجیل و سویا.
زمان مناسب برای گرفتن ناخنها
ناخنهای خود را همیشه بعد از حمام کردن بگیرید، زیرا آسیب کمتری به آنها میرسد. بعد از حمام، ناخنها نمیشکنند، زیرا نرم میباشند.
منبع: راستینه