زمانی که بعد از ظهر احساس خستگی یا تنبلی میکنید، ممکن است وسوسه شوید که یک نوشابه سرد بنوشید. برخی از ترکیبات نوشابه با عبور از خون وارد مغز میشوند و بر فعالیتهای مغزی تاثیر میگذارند. کافئین، شکر و شیرین کنندههای مصنوعی به روشهای مختلف بر مغز تاثیر میگذارند.
مضرات نوشابه را میدانید و بازهم دست از مصرف این نوشیدنی پرطرفدار پرخطر برنمی دارید؟ این بخش از سلامت نمناک را بخوانید تا شاید هرگز دیگر به سراغ نوشابه و آبمیوههای صنعتی نروید.
نوشابه برای مغز مضر است، چون حاوی ترکیباتی است
کافئین
یک اثر معمول نوشابه افزایش هوشیاری ذهنی است، ماده شیمیایی به نام کافئین فعالیت انتقال دهنده عصبی، آدنوزین را مسدود میکند. در شرایط عادی، آدنوزین خستگی را افزایش داده و برانگیختگی فیزیولوژیکی را کاهش میدهد. کافئین این فعالیت را مهار میکند و باعث افزایش هوشیاری ذهنی و کاهش جریان خون میشود.
کافئین نیز ترشح دوپامین را افزایش میدهد، که دوپامین یک ماده شیمیایی موجودر در مغز است که احساس لذت را افزایش میدهد. نوشیدن نوشابه میتواند خواب را مختل کند و باعث ایجاد واکنشهای فیزیولوژیکی متعدد، از جمله افزایش ضربان قلب، فشار خون بالا و کاهش جریان خون به سیستم گوارشی شود. در دراز مدت، نوشیدن نوشابه میتواند باعث تغییراتی در مغز شود که شما را به کافئین معتاد میکند.
افزایش ضربان قلب از مضرات نوشابه
شکر
نوشابه حاوی سطوح بالایی از شکر است که به روشهای مختلف بر مغز تاثیر میگذارد. رژیم غذایی با شکر بالا سطح فاکتور مشتق شده از مغز و یا BDNF را کاهش میدهد. مطالعات در حیوانات نشان داده اند که سطح پایین باعث عملکرد ضعیف در وظایف حافظه و میشود.
این نشان میدهد که رژیم غذایی با نوشابههای قندی میتواند به طور منفی بر تواناییهای ادراکی تاثیر منفی بگذارد، اگر چه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
شیرین کنندههای مصنوعی
قند را کاهش میدهد. متداولا شیرین کنندههای مصنوعی شامل، اسپارتام و ساخارین، سوکرالوز هستند. شیرین کنندههای مصنوعی نیز بر نحوه تفکر تاثیر میگذارند. این تحقیق نشان میدهد که شیرین کنندههای مصنوعی توانایی تصمیم گیری را تحت تاثیر قرار میدهند.
شیرین کنندههای مصنوعی در نوشابه چه خطراتی دارند؟
نتایج تحقیقات پزشکی در مورد عوارض و مضرات نوشابه و نوشابه رژیمی روی مغز:
نوشیدن مقدار زیادی نوشابه ممکن است بر سلامت مغز تاثیر بگذارد و ریسک بیماریهای خاص را تغییر دهد. دکتر اولسون میگوید چندین مطالعه علمی نشان میدهند رژیم غذایی با شکر بالا ممکن است ریسک روان گسیختگی، افسردگی و اضطراب را افزایش دهد، اگر چه آزمایشها بالینی در مقیاس بزرگ برای بررسی این ادعاها مورد نیاز است.
اکثر مردم میتوانند مقدار کمی نوشابه را بنوشند، اما نه بطور منظم جز رژیم غذایی قرار دهند. در میان مطالعاتی که با این مسئله سروکار داشتند، ارتباط بین مصرف نوشابه، جنون، حمله قلبی را نشان میدهد و به عبارت دیگر افرادی که سودا مصرف میکردند سه برابر بیشتر در معرض جنون یا سکته مغزی در مقایسه با کسانی بودند که از نوشیدنیها اجتناب میکردند.
جنون یا سکته مغزی با مصرف زیاد نوشابه
چرا ممکن است نوشابه رژیمی به خطرات سکته و جنون کمک کند، هرچند برخی تئوریها وجود دارند، از جمله:
نوشابه رژیمی به گونهای طراحی شده است که مغز را گول بزند و فکر کند که دوز اضافی گلوکز (سوخت مغز) را جذب میکند، اما در نهایت این حقه به ما بستگی دارد، زیرا مغز سازگار با دریافت گلوکز اضافه شده و به روشهای دیگر جبران میکند.
نوشابههای رژیمی همچنین میتواند منجر به عدم تعادل در دل و روده ما شود که نتایج غیرقابل پیش بینی دارد. بنابراین، تئوری ذکر شده در بالا ممکن است در واقع داستان بزرگتری به ما بگوید، که باکتریها به طور مداوم از دل و روده به مغز حرکت میکنند، که میدانیم با انتقال دهندههای عصبی تعامل دارند.
منبع:نمناک
∎