|گروه اجتماعي|
صداي پاي تغيير اقليم و دخالتهاي انساني اين بار در سيستان و بلوچستان پرطنين شده و سيلاب حاصل از بارشهاي سهمگين در اين استان، آسيب به زيرساختهاي اقتصادي را در پي داشته است. به اذعانعلي کرد از نمايندگان مجلس، امکانات و زيرساختهاي مناسب مانند بلدوزر، لودر، گريدر و بيل مکانيکي بهاندازه کافي براي بازگشايي راههاي مواصلاتي و روستايي وجود ندارد همچنين با کمبود شديد نيروي اعزام و نجات
روبه رو هستيم و ۹۰ درصد پستها در هلالاحمر استان بلا تصدي است و ستاد بحران به تجهيزات مناسب مجهز نيست؛ ميطلبد ستاد بحران کشور در اسرع وقت بهصورت فوري و اورژانسي اعتباراتي را در اختيار ستاد بحران استانداري سيستان و بلوچستان قرار دهد تا استانداريها و فرمانداريها امکانات را از طريق بخش خصوصي بهصورت اجارهاي تهيه کنند، بالطبع تحقق اين امر، ضرورت آمادگي براي مقابله با اين رخداد طبيعي را پررنگتر كرده است، آنهم در شرايطي که گزارشهاي رسيده از سيستان و بلوچستان، حکايت از سيل گسترده در نقاط مختلف اين استان دارد و روحالله سرگزي، معاون ستاد مديريت بحران استانداري سيستان و بلوچستان گفته که بارندگي شديد و مداوم و طغيان رودخانههاي محلي، از عصر روز جمعه تاکنون سبب بسته شدن ۲۳ مسير ارتباطي در اين استان شده و «تلاش راهداران براي بازگشايي اين مسيرها ادامه دارد؛ اما در بسياري از نقاط بايد با پايان بارندگي شاهد فروکش کردن رودخانههاي محلي و درنتيجه بازگشايي مسيرها باشيم.» محمدرضا بيدخام سخنگوي شرکت مخابرات ايران در مورد آخرين وضعيت ارتباطات تلفني استان سيستان و بلوچستان در پي حادثه سيل، گفته است: هماکنون و به دليل قطعي شبکه فيبر، ارتباطات تلفن و موبايل در شهرستان فنوج و روستاهاي آن بهطور کامل قطع است و به دليل قطع شدن راههاي ارتباطي به اين شهرستان، امکان رفع خرابي وجود ندارد.
بيدخام تأکيد کرده است بهمحض رفع مشکلات راههاي ارتباطي، نسبت به رفع قطعيهاي شبکه مخابراتي شهرستان فنوج نيز اقدام خواهد شد و پيشبيني ميکنيم ظرف ۱۲ ساعت بتوانيم ارتباطات را در اين شهرستان به حالت پايدار برسانيم.
رئيس سازمان امداد و نجات هلالاحمر از کشته شدن يکتن در استان هرمزگان و مفقود شدن يکتن در سيستان و بلوچستان طي حوادث جوي ٧٢ ساعت گذشته خبر داده و مديرعامل جمعيت هلالاحمر اين استان گفته است۱۰ نفر از سرنشينان ۲ خودروي گرفتار در سيلاب شهرستان سرباز توسط نيروهاي امدادي هلالاحمر نجات يافتند.
آمارها گوياي افزايش کمسابقه ۲۱۲۰ درصدي بارشها در سيستان و بلوچستان است. افزايش بارشي که از آغاز مهرماه سال جاري تا ۲۰ ديماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رقم خورده و در اين مدت، ميزان بارشهاي تجمعي سيستان و بلوچستان ۸۶/۶ ميليمتر بوده است. حال آنکه سال گذشته، ميزان بارشهاي تجمعي ۳/۹ ميليمتر بود. ميزان بارشها در بازه مهرماه تا ۲۰ ديماه سال جاري نسبت به آمارهاي درازمدت که حدود
۵۰ سال را در بر ميگيرد نيز افزايش چشمگيري داشته است. بهطوريکه بر اساس آمارهاي دريافتي از شرکت مديريت منابع آب ايران، ميزان بارندگي تجمعي سيستان و بلوچستان، از ابتداي سال آبي تا ۲۰ دي سال آبي ۹۸-۹۹ بيش از ۱۷۱/۵ درصد رشد داشته است.
محمدعلي مصطفوي، مديرکل دفتر حفاظت و بهرهبرداري از منابع آب زيرزميني شرکت مديريت منابع آب ايران با اشاره به اين ارقام گفته است: ميزان بارشهاي سيستان و بلوچستان از ابتداي سال آبي جاري تاکنون بينظير در طول ۲۰ سال اخير بوده است. بهطوريکه ميزان بارشهاي سال آبي جاري سيستان و بلوچستان، در ۵۱ سال اخير در رتبه دوم قرار ميگيرد و ادامه اين بارشها ميتواند سال آبي جاري را به رتبه اول نيز برساند.
*ردپاي تغييرات اقليمي
بعد از چند سال خشکسالي پيدرپي در کشور از اواخر سال ۹۷، بارشهاي شديد در کشور آغاز شد که در برخي نقاط تابهحال نيز ادامه دارد، شدت اين بارندگيها بهقدري بود که به جاري شدن سيلاب در برخي از استانها منجر شد. دراينبين برخي از مسئولان از ارتباط سيلابهاي اخير با تغييرات اقليم سخن گفتند از آن جمله ميتوان به اظهارات وزير نيرو اشاره کرد.
رضا اردکانيان دراينباره گفته بود: «سال گذشته در همين مقاطع زماني کشور ما يکي از خشکترين سالهاي آبي نيمقرن اخير خود را سپري ميکرد اما بلافاصله پس از پشت سر گذاشتن اين پديده سخت … با چنين سيلابهاي بزرگي روبهرو ميشويم؛ اين مسئله نتيجه تغييرات اقليمي است که بر کره زمين در حال تحميل شدن است.»
همچنين ابوالقاسم حسين پور؛ مديرکل دفتر کنترل سيلاب و آبخيزداري سازمان جنگلها گفت: «تغيير اقليم سبب به هم ريختن الگوي بارشها شده است و در سالهاي اخير شاهد افزايش شدت بارشهاي تند با حجم زياد در مدتزمان کوتاه بودهايم.»
در چند دهه اخير افزايش دما باعث بر هم خوردن تعادل اقليمي كره زمين شده و تغييرات اقليمي گستردهاي را در اغلب نواحي زمين موجب گرديده است که از آن بهعنوان تغيير اقليم ياد ميشود. افزايش گازهاي گلخانهاي در چند دهه اخير باعث بر هم خوردن تعادل اقليمي كره زمين شده كه به آن پديده تغيير اقليم اطلاق ميشود. مهمترين پيامدهاي تغيير اقليم، افزايش ميانگين دماي كره زمين، افزايش پديدههاي حدي اقليمي نظير سيل، طوفان، تگرگ، طوفانهاي حارهاي، امواج گرمايي، افزايش سطح آب درياها، ذوب شدن يخهاي قطبي، امواج گرمايي و سرماهاي نابهنگام خواهد بود.
سيل زماني رخ ميدهد که ميزان بارندگي که به سطح زمين يا رودخانهها ميرسد، توسط خاک جذب يا توسط رودخانه زهکش و درست تخليه نميشود. شکل و ظرفيت هر سيستم رودخانهاي، موقعيت زمينهاي اطراف، ميزان پوشش گياهي، طول مدت بارندگي، درجه اشباع زمين و حجم آب رهاشده ازجمله مواردي هستند که در بروز يا افزايش شدت سيلاب مؤثرند. بارندگيهاي شديد و طولانيمدت، خاک اشباعشده از آب و بسياري مسائل ديگر در بروز سيل مؤثر هستند.
بااينهمه کارشناسان معتقدند اتمسفر گرمتر زمين در افزايش بيسابقه بارندگيهاي شديد اخير نقش اساسي داشته است، زيرا هواي گرمتر رطوبت بيشتري را به شکل بخار آب در خود نگه ميدارد و رطوبت بيشتر به معناي آب بيشتري است که ميتواند بهصورت باران ظاهر شود.
نتايج تحقيقات در سال ۱۳۹۶/ ۲۰۱۷ نشان داده است به ازاي هر يک درجه سانتيگراد افزايش درجه گرماي جو زمين، ظرفيت اتمسفر هم براي نگهداشت رطوبت در حدود ۷ درصد افزايش خواهد يافت و به همين دليل است که يک توفان وقتي در جوي با هواي گرم رخ ميدهد، اغلب ميزان بارندگي بيشتري را هم نسبت به توفاني در يک منطقه با هواي سرد در پي خواهد داشت. ناسا سال ۱۳۹۷/ ۲۰۱۸ اعلام کرد متوسط درجه گرماي سطحي زمين در حال حاضر ۱/۱ درجه سانتيگراد بيشتر از آن چيزي است که در اواخر دهه ۱۸۰۰ ميلادي بوده يعني در شرايط کنوني ظرفيت بالقوه جو زمين براي بارندگيهاي سنگين و شديد افزايشيافته است.
مطالعات نشان ميدهد تناوب سيلابها بسته به اقليم محلي و ويژگيهاي حوضه آبخيز در مناطق مختلف جهان متفاوت است. عدم قطعيت مربوط به اثرات ناشي از تغييرات اقليمي بر رويدادهاي شديد، يک مبحث چالشي هم در مقياس محلي و هم در مقياس منطقهاي است.
*از تغيير اقليم تا اقدامات انسانساز در وقوع سيلاب
بر همين اساس «عباس محمدي» از پژوهشگران محيطزيست در گفتوگو با« رسالت» به تحليل وضعيت اقليمي سيستان و بلوچستان ميپردازد، به اذعان او، بهطورکلي در سرزمين ايران، هميشه بارشها بهصورت پراکنده و ناگهاني بوده يعني الگوي بارش مربوط به مناطق خشک و بياباني نيست و به همين علت داراي دورههاي بدون بارش طولاني و چندباره هستيم و بارشهايمان ناگهاني است اما اکثر اقليم شناسان و کساني که با رصد ماهوارهاي، نقاط مختلف دنيا را بررسي ميکنند، معتقدند، پديدهاي به نام شرايط حدي به وجود آمده، يعني بارشها و خشکساليها به حداکثر ممکن رسيده و اين امر ناشي از گرمايش زمين است، يعني ميانگين دماي زمين در يک قرن اخير شايد حدود يک درجه و در برخي نقاط مثل ايران تا ۱/۵ و ۲ درجه سانتيگراد بالاتر رفته و هرچه مناطق بيابانيتر باشد، اين تغيير بيشتر خواهد بود، قطعا در استان سيستان و بلوچستان هم با اين پديده روبهرو هستيم يعني بارشها بعد از فروردينماه گذشته نيز به همين ترتيب بوده است، به اين معنا که پس از يک دوره طولاني خشکسالي که حدي بوده، بهيکباره باران باريده است.
اين پژوهشگر محيطزيست با تأکيد بر اينکه خشکسالي تا به اين ميزان طولاني، همراه با بارش کم، بهندرت در تاريخ ايران ثبتشده، عنوان ميکند: امروز بهاندازه يک سال در برخي نقاط اين منطقه باران باريده و در اينجا بحث حفاظت از محيطزيست و منابع آب به شکل صحيح و تجديدنظر در سياستهايي که باعث بروز مشکلاتي در رژيم رودخانهها و آبهاي زيرزميني شده، بسيار اهميت دارد. شرايط آبي ما بدترين شرايط در طول تاريخ بوده و بايد وضعيت حدي را بيشتر در نظر گرفته و خودمان را براي اين وضعيت آماده کنيم، ضمن اينکه کمترين دستکاري در نظام طبيعي انجام شود، هرچقدر دستکاريها بيشتر باشد، اثر عوامل حدي بيشتر ميشود و ما بايد در جهت حفظ پوشش گياهي منطقه و کم کردن فشار دام و ساير عوامل مخرب تلاش کنيم تا تأثير اين شرايط حدي به حداقل ممکن برسد.
به باور محمدي، اگر در سيستان و بلوچستان؛ مراتع سالم بود، تالاب هامون زنده بود و بسترش خشک نشده بود، کمتر شاهد وضعيت حدي بوديم، بهطور مثال وقتي سيل جاري ميشود، سيل روي تالابها آرام ميگيرد، وقتي تالاب خشک باشد و به زمين چند سال آبي نرسيده باشد، قابليت جذب بارندگي را ندارد. با توجه به پژوهشها، دستکاري در نظام طبيعي اين منطقه آنقدر زياد بوده که خاک، قابليت جذب آب خود را بهطورکلي از دست داده، اگر تالاب هامون زنده و سرحال بود، بارشها در تالاب آرام ميگرفتند و يا اگر ساختوساز در مسيرهاي سيل گير و حريم رودخانهها انجام نميشد، اثر اين تخريبها بسيار کمتر بود. باوجود اينکه تغيير اقليم در کموزياد شدن آورد رودخانهها مؤثر است ولي تأثير آن در مقابل عوامل انساني نظير سدسازي و دستکاري در حريم رودخانهها ناچيز است.
تورج فتحي از ديگر کنشگران محيطزيست در گفتوگو با رسالت، فرضيه تغييرات اقليمي در سيستان را مردود اعلام ميکند. البته معتقد است که نميتوان مدعي شد تغيير اقليم در ايران اتفاق نيفتاده ولي شاخصي براي توصيف و سهم علتهاي آن وجود ندارد و در ساير نقاط دنيا همچنين مسئلهاي متعارف نيست که در ارتباط با بارندگيها، قضاوت مشخصي داشته باشند. حداقل کشور ما در حوزه بارندگيها و مناطقي که تحت جبهه هواي مرطوب قرار ميگيرند، مطالعاتي انجام نداده و در رابطه با اين مسئله، مدلي ندارد تا ارزيابي دقيقي ارائه کند. حتي نميدانيم اين جبهههاي مرطوبي که وارد کشور ميشود از کجا ميآيد اما ميدانيم بيشتر رودخانههايي که در کشور است بهخصوص در هرمزگان و سيستان بلوچستان، رودخانههايي هستند که رژيم بارندگيهايشان سيلابي است و مطالعات هيدرولوژي نشان داده رودخانههاي اين مناطق در شرايط سيلابي، آب گير هستند يعني عموما فصلي بوده و در بيشتر ايام سال، فاقد آب جاري دائمي هستند اما در فصلهاي مرطوب پس از بارندگي، رودخانهها پر آب ميشود، آنهم به خاطر شرايط سيلابي بودن است.
وي در ادامه با اشاره به اينکه خشکسالي هم جزء پديدههاي طبيعي کشورمان است، توضيح ميدهد: برخي معتقدند اگر تغيير اقليم اتفاق نميافتاد، خشکسالي نداشتيم، اما اگر تغيير اقليم نداشتيم، بازهم بايد خشکساليها را تجربه ميکرديم و اين امر جزء پديدههاي غالب ما در کشور است، دادههاي موجود هواشناسي به۵۰ تا ۶۰ سال يا بيشتر از ۷۰ تا ۸۰ سال بازميگردد، بنابراين براي قضاوت در اين موضوع، مقياس ۵۰ تا ۶۰ سال قابل استناد نيست و بايد مطالعات ديرينهشناسي انجام بدهيم و بعد بتوانيم بگوييم اين رودخانهها و مناطق چند سال دورههاي خشکسالي را تجربه کردهاند و بعد تبديل به دورههاي ترسالي شدهاند، آنچه مشخص بوده اين است که ما در کشورمان، دورههاي خشکسالي را بهطور مکرر تجربه کردهايم اما اينکه تغيير اقليم چقدر اثر بگذارد و اين دورهها را طولانيتر کرده و ميزان بارشها شدت بيشتري پيدا بکند، بستگي به مطالعات ما دارد تا بر اين اساس براي سالهاي آينده پيشبيني کنيم که اگر در شرف خشکسالي هستيم، احتمالا حداکثر دمايي که در مناطق مختلف خواهيم داشت، چقدر است و طول دورههاي خشکسالي چقدر تغيير ميکند و اگر در دوران ترسالي قرار بگيريم، اين دورهها چقدر کوتاه شده و در شرايط سيلابي ممکن است چقدر بارندگي داشته باشيم.
*کمبود زيرساختها و فرسايش خاک
درهرحال، فارغ از اظهارات صاحبنظران، سيستانيها نزديک به ۱۷ سال با خشکسالي و کاهش شديد منابع آبي مواجه بودند و به روايت علي کرد، نماينده مردم خاش، نصرتآباد، مير جاوه و کورين در مجلس شوراي اسلامي، به علت کوهستاني بودن سرحد زمين و کمبود زيرساختهاي لازم در استان، شدت سيلابها موجب فرسايش خاک و رسوبات حاصلخيز و تخريب ديوارهاي حفاظتي مزارع و باغات و خسارات شديدي به منازل و سکونتگاهها و راههاي مواصلاتي بهويژه روستايي شده است. روستاهايي که راه آنها مسدود شده در سرحد زمين ( شهرهاي مرکزي استان) واقعشدهاند و راه ارتباطي بسياري از روستاهاي ايرندگان و مناطق ديگر قطع است؛ البته به دليل اقليم خشک بسياري از منازل خشتي و گلي هستند و از سويي سقف برخي منازل هم با چوب و ني ساختهشده و ايزوگام ندارند بنابراين اغلب منازل روستايي دچار خسارات زياد و آبگرفتگي شدهاند؛ امکانات هلالاحمر مانند چادر سيار، نايلون براي پوشيدن سقف منازل و وسايل گرمايشي کافي نيست و بسياري از مناطق عشايري و روستائيان در تماسهايي اعتراض خود را نسبت به کمبود اين امکانات اعلام کردند. متأسفانه امکانات و زيرساختهاي مناسب مانند بلدوزر، لودر، گريدر و بيل مکانيکي بهاندازه کافي براي بازگشايي راههاي مواصلاتي و روستايي وجود ندارد همچنين با کمبود شديد نيروي اعزام و نجات روبه رو هستيم و ۹۰ درصد پستها در هلالاحمر استان بلاتصدي است و ستاد بحران به تجهيزات مناسب مجهز نيست؛ ميطلبد ستاد بحران کشور در اسرع وقت بهصورت فوري و اورژانسي اعتباراتي را در اختيار ستاد بحران استانداري سيستان و بلوچستان قرار دهد تا استانداريها و فرمانداريها امکانات را از طريق بخش خصوصي بهصورت اجارهاي تهيه کنند.
اين عضو کميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي تأکيد کرده است: تزريق اعتبارات، اعزام گروههاي هلالاحمر از استانهاي معين و اطراف و ارائه امکانات مناسب به مردم سيلزده امري بسيار ضروري است؛ هرچند دستگاهها با توجه بهشدت بارش و سيلابها در کشور ميطلبد امکانات لازم را پيشبيني کنند تا در زمان بحران با کمبود امکانات مواجه نشويم اما متأسفانه به سياستها و تمهيدات پيش از بحران توجهي نميشود و پيشگيري از بحران در کانون توجه قرار ندارد.
بر اثر بارندگيهاي چند روز اخير در سيستان و بلوچستان رودخانههاي فصلي طغيان کردند و تعدادي از راههاي ارتباطي مسدود و منازل شماري از مردم در ۱۳ شهرستان در جنوب استان دچار آبگرفتگي شد اما دستگاههاي خدمت رسان از اقدامات و تدابيري که براي اين مسئله انديشيده شده، سخن ميگويند.
بخشدار زرآباد از تخليه ۴ روستا در بخش «زرآباد» از توابع شهرستان کنارک واقع در جنوب استان سيستان و بلوچستان به دليل ادامه بارندگيها و وقوع سيلاب خبر داده و عنوان کرده است: نيروهاي جمعيت هلالاحمر با همکاري پايگاه دريايي و نيروهاي اورژانس شهرستان کنارک جان يک مادر باردار در روستاي «وشنام» بخش «زرآباد» شهرستان کنارک که در سيلاب رودخانه «گديچ» گرفتارشده بود را نجات دادند.
رسول راشکي، مديرعامل جمعيت هلالاحمر سيستان و بلوچستان با بيان اينکه تاکنون به يک هزار و ۱۷۳ نفر آسيبديده از باران و سيلاب اخير در اين استان امدادرساني شده، گفته است: به اين افراد در قالب ۲۸۵ خانواده در ۲۷ روستا در سطح استان توسط جمعيت هلالاحمر سيستان و بلوچستان امدادرساني شده است.
وي اعلام کرده است: نيروهاي امدادي هلالاحمر علاوه بر اسکان مردم درگير طي اين مدت ۲۷۳ تخته پتو، ۱۴۲ تخته موکت،
۸۰ دستگاه چادر و مقاديري نايلون و مواد غذايي بين افراد آسيبديده در سطح استان سيستان و بلوچستان توزيع کردند.
راشکي با اشاره به اينکه تاکنون ساکنان ۶ روستا گرفتار سيلاب در شهرستان کنارک تخليه و به مناطق امن منتقلشدهاند، تصريح کرده است: همچنين مأموران هلالاحمر تاکنون جان ۲۱ نفر از گرفتاران در طغيان رودخانههاي محلي را نجات دادهاند و ۸ خودروي گرفتار در سيلاب را نيز رها کردند.وي افزود: ۵۲۱ امدادگر و نجاتگر در قالب ۱۰۴ تيم عملياتي در حال امدادرساني به هموطنان در استان سيستان و بلوچستان هستند و در ۷۲ ساعت گذشته به ساکنان ۴۰ شهر و روستا امدادرساني شده و ۳۲۷ نفر اضطراري اسکان داده شدند. وي گفت: جمعيت هلالاحمر همچنين اقدام به برپايي سه کمپ اسکان اضطراري در شهرستانهاي کنارک، فنوج و قصرقند کرده تا در صورت بروز حادثه، مکاني امن براي اسکان آسيب ديدگان آماده باشد. بهعلاوه ۱۰ دستگاه چادر امدادي در شهرستان کنارک و ۱۷ دستگاه چادر امدادي در شهرستان قصرقند توسط نجاتگران جمعيت هلالاحمر برپاشده همچنين اسکان اضطراري دريکي از مدارس شهرستان فنوج در نظر گرفتهشده تا در صورت نياز، آسيب ديدگان به مکان امن انتقال پيدا کنند.
مديرکل کميته امداد امام خميني سيستان و بلوچستان هم در جريان بازديد از مناطق سيلزده در شمال استان از توزيع ۵۰ پنکه زميني و هزار بسته غذاي گرم در روستاهاي سيلزده خبر داد و افزود: کميته امداد امام خميني بازسازي منازل مسکوني افرادي را که تحت پوشش اين نهاد هستند را به عهده خواهد گرفت و منازل اين افراد بيمه نيز هستند.
مرتضي سليمي، رئيس سازمان امداد و نجات هلالاحمر از امدادرساني در ۴٠ شهر و روستاي سيستان و بلوچستان خبر داد و گفت: تاکنون ۱۲۴۸ نفر در اين استان امدادرساني شدند و ٣٢٧ نفر بهصورت اضطراري اسکان يافتند. همچنين يک نفر نيز در شهرستان راسک مفقودشده که جستوجوها براي يافتن وي ادامه دارد.
به گفته سليمي، ۵٢١ امدادگر و نجاتگر در قالب ١٠۴ تيم براي امدادرساني در سيستان و بلوچستان حضور دارد.اما رحيم بخش پاک انديش، فرماندار قصرقند با اشاره به اينکه در شبانهروز گذشته شاهد بارندگيهاي خوبي در منطقه بوديم بهطوريکه تا عصر روز قبل۲۰۰ ميليمتر باران در شهرستان قصرقند گزارششده، گفته است: هماينک راه ارتباطي ۴۰ روستاي اين شهرستان به دليل طغيان رودخانههاي محلي قطعشده و سبب قطع ارتباط برخي از روستاهاي اين شهرستان شده است.
* دستگاههاي امدادي کشور کمک کنند
شدت بارشها آنقدر زياد و کمسابقه بوده که پيرو صدور اخطاريه هواشناسي مبني بر تداوم بارندگيها و خطر وقوع سيل مدارس شهرستانهاي چابهار، خاش، فنوج، سرباز، دلگان، کنارک، سراوان، سيب و سوران، مهرستان و بمپور روز گذشته تعطيل اعلام شد تا از ميزان خسارتهاي احتمالي کاسته شود.
عباسعلي ارجمندي، مديرکل دفتر مديريت بحران استانداري سيستان و بلوچستان گفته است: بيش از ۲۰ هزار واحد مسکوني در پي سيلاب اخير دچار خسارت شده است. وي با اشاره به اينکه راه ارتباطي ۱۲۵ روستاي حاشيه تفتان و ميرجاوه نيز از شب گذشته تاکنون براثر طغيان رودخانههاي فصلي و بارش برف مسدود شده، عنوان کرده است: اين ميزان بارندگي در طول ۳۰ سال اخير در استان سيستان و بلوچستان بيسابقه بوده، ۳۵۰ راه روستايي در حال حاضر کاملاً قطع است و همچنين ۱۲۰ روستا برق شان قطعشده است.ارجمندي با اشاره به حجم بالاي خسارت در بخشهاي مختلف ازجمله کشاورزي، زيرساختهاي روستايي و ارتباطات راديويي تصريح کرده است: در حال حاضر ما ازنظر اقلام امدادي و زيستي با مشکلاتي مواجه هستيم و خواهشمنديم مجموعه دستگاههاي امدادي کشور به حوزه استان کمک کنند.
* پيشنهاد اختصاص مبلغ۹۰ ميليارد ريال اعتبار به سازمان برنامهوبودجه
بر همين اساس روز گذشته اسماعيل نجار، رئيس سازمان مديريت بحران کشور، بهمنظور تأمين نيازمنديهاي مالي و مديريت وضعيت اضطراري اين استانها پيشنهاد اختصاص مبلغ ۹۰ ميليارد ريال اعتبار به سازمان برنامهوبودجه را ارسال کرد.
وي درباره اقدامات سازمان بهمنظور جبران خسارات بارندگيهاي شديد اخير در بعضي از مناطق کشور، اعلام کرده است: در استانهاي جنوب شرقي و شرق کشور بارندگيهاي زيادي داشتهايم، بهخصوص در استانهاي هرمزگان و سيستان و بلوچستان بارندگيها به شدتي بوده که، خساراتي به ساختمانها و تأسيسات زيربنايي وارد گرديد.
نجار تصريح کرده است: از قبل از شدت بارندگيها اطلاعيههاي لازم به استانها براي آمادهباش صادرشده است، در روستاي زرآباد سيستان و بلوچستان از شب گذشته درگير کم کردن آبگرفتگي بودهايم به همين علت مبلغ
۵۰ ميليارد ريال براي استان سيستان و بلوچستان و مبلغ ۴۰ ميليارد ريال براي استان هرمزگان بهصورت در اختيار ستاد پيشگيري، هماهنگي و فرماندهي عمليات پاسخ به بحران دو استان قرار گيرد تا با رعايت ضوابط و مقررات و با نظارت سازمان مديريت بحران کشور براي جبران خسارات ناشي از بارندگي هزينه گردد.
«رسالت» آخرین وضعیت سیل سیستانوبلوچستان را بررسی میکند؛
رحمت و زحمت باران
صداي پاي تغيير اقليم و دخالتهاي انساني اين بار در سيستان و بلوچستان پرطنين شده و سيلاب حاصل از بارشهاي سهمگين در اين استان، آسيب به زيرساختهاي اقتصادي را در پي داشته است.
صاحبخبر -
∎