حمله پهپادی شبه نظامیان حوثی به تاسیسات نفتی شرکت آرامکو سبب شده است تا تولید نفت در کشور عربستان سعودی به طرز بی سابقه ای مختل شود. سعودی ها می گویند این حملات تولید را در دو سایت بزرگ نفتی هدف قرار گرفته متوقف کرده و آمریکا، بزرگترین متحد غربی ریاض انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه رفته است.
این اتهام بلافاصله از سوی ایران تکذیب و بی اساس قلمداد شد. سخنگوی وزارت خارجه ایران روز یکشنبه با رد اتهام های مطرح شده از سوی واشنگتن مبنی بر دست داشتن تهران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان تاکید کرد که راهبر «فشار حداکثری» آمریکا بر ضد تهران به «دروغ حداکثری» تغییر پیدا کرده است.
عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با ذکر این نکته که یمنی ها طی پنج سال گذشته همواره مقابل «تجاوزات مکرر و ارتکاب انواع جنایات جنگی» مقاومت و ایستادگی کردند، تصریح کرد: «چنین اتهامزنیها و اظهارنظرهای کور و بیحاصل در چارچوب دیپلماتیک غیر قابل درک و بیمعنی است. در روابط بینالمللی حتی "خصومتورزی" هم دارای حداقلی از باورپذیری و چارچوبهای منطقی است که مقامات آمریکا این اصول حداقلی را نیز درنوردیدهاند. اینگونه اظهارنظرها و اقدامات بیشتر شبیه برنامهریزی سازمانهای مخفی و اطلاعاتی برای تخریب وجهه کشوری بهمنظور زمینهسازی برای اقداماتی در آینده است.»
گزارشی که رویترز روز شنبه به نقل از سه منبع آگاه در این خصوص منتشر شده بود یک روز بعد از حملات کم سابقه پهپادی که به تخریب دو مجتمع نفتی آرامکو از جمله بزرگترین مرکز پالایش و فرآوری نفت جهان منجر شد از سوی وزیر انرژی عربستان نیز مورد تایید قرار گرفت.
عالیترین مسئول عربستان سعودی در بخش انرژی حالا می گوید که حملات روز شنبه شبه نظامیان حوثی تولید نفت در دو مجمتع مورد هدف قرار گرفته را به صورت موقت متوقف کرده است.
این درحالی است که مقامات سعودی ساعاتی پس از انجام این حملات اعلام کرده بودند که آتش سوزی ناشی از انفجار در پی حملات پهپادی به سرعت مهار شده و اوضاع به حالت عادی بازگشته است.
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی در بیانیه ای که توسط خبرگزاری این کشور منتشر شده تصریح کرده است: «حمله پهپادی منجر به تعلیق موقت تولید نفت در دو مجمتع بقیق و خریص شده است.»
این مقام مسئول در دولت عربستان در ادامه یادآور شده است که حملات یاد شده تولید روزانه بیش از ۵ میلیون و هفتصد هزار بشکه نفت را که معادل ۵۰ درصد تولید نفت توسط شرکت آرامکو است، متوقف کرده است.
حملات پهپادی روز شنبه به تاسیسات نفتی عربستان که سومین مورد از نوع خود طی پنج ماه گذشته محسوب می شود واکنش تند مقامات ریاض را به دنبال داشته است. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان پس از گفتگویی تلفنی با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفته است که کشورش «عزم و توان بالایی برای پاسخگویی به این حمله تروریستی» دارد.
بیشتر بخوانید:
- واکنشها به حملات پهپادی حوثیها به تاسیسات نفتی عربستان در بقیق و خریص
- حوثی ها: با ۱۰ پهپاد به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان حمله کردیم
انگشت اتهام آمریکا به سوی ایران
کاخ سفید پس از تماس تلفنی میان بن سلمان و ترامپ در بیانیه ای اعلام کرد: «آمریکا حمله به تاسیسات مهم نفتی عربستان را محکوم می کند. اقدام های خشونت آمیز بر ضد مناطق غیرنظامی و زیرساخت هایی که برای اقتصاد جهان حیاتی هستند تنها نتیجه اش بالاگرفتن تنش و تشدید بی اعتمادی است.»
این در حالی است که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا با لحنی صریح تر از کاع سفید این حملات را محکوم کرد و انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه گرفت. وزیر امور خارجه آمریکا در ادعایی عجیب گفته است که ایران این حملات را انجام داده است. آقای پمپئو می گوید: «ایران در حمله ای بی سابقه منبع تولید انرژی جهانی را هدف قرار داده است.»
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه ضمن درخواست از کلیه کشورهای جهان برای محکوم کردن آشکار و علنی ایران به عنوان عامل حمله به تاسیسات نفتی عربستان تاکید کرده است: «ایالات متحده آمریکا برای تامین نیاز های بازار در زمینه انرژی و نیز پاسخگو کردن ایران با شرکا و متحدان خود همکاری می کند.»
از سوی دیگر یک سناتور جمهوری خواه آمریکایی نیز با واکنشی تند نسبت به حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان به دست داشتن ایران در این حملات اشاره و خواستار حمله متقابل به پالایشگاههای نفتی ایران شده است.
لیندسی گراهام، سناتور آمریکایی و رئیس کمیسیون قضایی مجلس سنای آمریکا با انتشار توییتی تهدید آمیز تاکید کرده است که تا ایرانی ها عواقب اقدام های خود را نبینند دست از سوء رفتار برنمی دارند. این سناتور آمریکایی در ادامه پیشنهاد کرده است که برای پاسخ به تحریکات ایران باید تاسیسات نفتی این کشور مورد حمله قرار گیرد.
شبه نظامیان حوثی روز شنبه دقایقی پس از حمله پهپادی به تاسیسات نفتی در بقیق و خریص مسئولیت این حملات را برعهده گرفتند. حوثی ها با اعلام اینکه برای این حملات کمک هایی از داخل عربستان دریافت کرده اند، در پیامی تهدید آمیز یادآور شدند که اگر عملیات ائتلاف نظامی تحت رهبری ریاض در کشورشان ادامه یابد بر شدت حملات پهپادی و موشکی به عربستان سعودی خواهند افزود.