مبداء حرکت ابرنفتکش ایران و حامل ۲.۱ میلیون بشکه نفت خام بود. ایران زمانیکه نفتکش در توقیف بود بارها اعلام کرد که مقصد نفتکش سوریه نبوده است حتی در آن زمان علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه در گفتوگو با المیادین مدعی شد که کشتی گریس-۱ به سمت اروپا در حال حرکت بوده است. وی معتقد بود که سناریوی آمریکاییها و بریتانیاییها این بود که این کشتی به سمت سوریه میرود.
این نفتکش هفته گذشته با رای دادگاه عالی جبل الطارق رفع توقیف شد و سرانجام ساعت ۱۱ شب یکشنبه ۱۸ اوت (۲۷ مرداد) جبلالطارق را ترک کرد.
حال گمانه زنیها درباره مقصد این کشتی قوت گرفته است. طبق اطلاعات ارائه شده توسط سایتهای ردیابی مسیر کشتیها از جمله سایت «کشتی یاب» مقصد این نفتکش که با پرچم ایران حرکت میکند، بند کالاماتای یونان عنوان شده است. در این سایت تاریخ رسیدن به این بندر ۲۶ اوت (چهار شهریور) ذکر شده است.
طبق نقشه ردیاب سایت «کشتی یاب» vesselfinder ، آدریان دریا-۱ هم اکنون در آبهای مدیترانه پرتردد، همزمان با دهها نفتکش و کشتی دیگر در آبهای بین اسپانیا و شمال آفریقا و کشور الجزایر در حال حرکت است.
با این حال محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دو روز پیش در فنلاند گفت که بهدلیل تحریمهای آمریکا، این کشور نمیتواند درباره مقصد نفتکشهای خود شفاف باشد.
آیا مقصد نهایی ابرنفتکش ایران یونان است؟
گرچه در سایتهای مسیریاب کشتیها، مقصد این ابرنفتکش یونان عنوان شده است اما با این حال وزیر حمل و نقل یونان امروز سهشنبه ۲۹ مرداد اعلام کرد آتن تاکنون برای پهلوگرفتن نفتکش ایرانی در بندر کالاماتا، درخواست رسمی دریافت نکرده است.
این سخنان در حالی مطرح میشود که جمعه گذشته یک روز پس از رفع توقیف آدریان دریای-۱، ایالات متحده آمریکا از صدور حکم توقیف ابرنفتکش ایرانی خبر داده بود. وزارت دادگستری آمریکا با انتشار بیانیهای این نفتکش را به حمل غیر قانونی و قاچاق سوخت به سوریه متهم و تاکید کرد که این اقدام «با هماهنگی سپاه پاسداران ایران صورت گرفته» که پیشتر از سوی آمریکا در فهرست سازمان های «تروریستی» جای گرفته بود.
جبل الطارق نخستین جایی بود که به حکم توقیف آمریکا واکنش نشان داد و آن را رد کرد. جبل الطارق تحت حاکمیت بریتانیا قرار دارد و از سیاستها و قوانین اتحادیه اروپا را دنبال میکند.
حال با توجه به اینکه سایتهای مسیریاب مقصد این کشتی را یونان ذکر میکنند، امروز یک مقام آمریکایی که نام او عنوان نشده است، در گفتوگو با رویترز به یونان هشدار داد که مخالف هر گونه اقدامی از سوی این کشور برای کمک رسانی به این نفتکش است. این مقام آمریکایی حمایت از نفتکش آدریان دریا-۱ را حمایت از یک سازمان تروریستی عنوان کرد.
از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقدند که اگر کشورها بخواهند تابع احکام توقیف کشتیها در کشورهای دیگر باشند، این موضوع نقض کنوانسیونهای بینالمللی درباره آزادی تردد کشتیها در دریا خواهد بود.
ضمن اینکه این ترس هم وجود خواهد داشت که ایران با رایهای مشابه اقدام به تلافی کند و حکم توقیف کشتیهای عبوری از خلیج فارس را صادر و آنها را توقیف کند.
با توجه به اینکه تنها دو روز از حرکت این نفتکش میگذرد و تاکنون حرکت این نفتکش در آبهای آزاد با مشکلی روبرو نشده است باید دید آیا در نهایت مقصد نهایی این کشتی مشخص میشود و آیا آمریکا در مسیر این نفتکش اختلالی ایجاد میکند یا نه؟
منبع: یورونیوز
∎