ایران در حاشیه نشست امنیتی مونیخ با نمایندگان کشورهای ۱+۵ درباره برنامه هستهای این کشور گفتوگو خواهد کرد. به جز چین و روسیه بقیه طرفهای مذاکره در سطح وزیران امور خارجه خود در مذاکرات مونیخ شرکت خواهند کرد.
وزیر امور خارجه ایران که از سفر دورهای به چهار کشور آفریقایی کنیا، اوگاندا، بروندی و تانزانیا بازگشته، پنجشنبه شب ۱۶ بهمنماه پیش از عزیمت به مونیخ اعلام کرد این مذاکرات با همه طرفها به صورت دوجانبه و «مفصل» انجام خواهد شد.
محمدجواد ظریف بههمراه تیم مذاکرهکننده هستهای این کشور، شامل عباس عراقچی و مجید تخت روانچی، معاونان وزیر امور خارجه و حمید بعیدینژاد، رئیس تیم کارشناسی هیأت مذاکرهکننده و کارشناسان، جمعه ۱۷ بهمنماه عازم مونیخ شدند.
پیش از این اعلام شده بود که معاونان و تیم کارشناسی مذاکرهکننده پیش از حضور وزیر خارجه ایران به مونیخ خواهند رفت و گفتوگوهایی با همتایان خود خواهند داشت.
بهگفته محمدجواد ظریف، ادامه مذاکرات هستهای در مونیخ بعد از ظهر جمعه آغاز خواهد شد و معلوم نیست که در این گفتوگوها بتوان به توافق هستهای دست یافت چون همه وزیران امور خارجه در آن شرکت ندارند.
چین در این اجلاس در سطح وزیر خارجه حضور ندارد و روسیه نیز هنوز معلوم نیست که در چه سطحی شرکت خواهد کرد.
برگزارکنندگان اجلاس امنیتی مونیخ اعلام کردهاند که میزگردی بهمنظور بررسی مذاکرات هستهای ایران و کشورهای گروه ۱+۵، شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان با حضور وزیران خارجه ایران، آمریکا، آلمان و فرانسه در روز یکشنبه، سومین روز این اجلاس برگزار خواهد شد. احتمال دارد فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این میزگرد شرکت کند.
پنجشنبه خبرگزاری فرانسه بهنقل از یک مقام بلندپایه آمریکایی اعلام کرد که جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا در مونیخ با محمدجواد ظریف دیدار خواهد کرد.
کری و ظریف در ژانویه سال جاری برای سرعت بخشیدن به روند مذاکرات هستهای که میبایست به توافق جامع هستهای برسد، در ژنو با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
بیشتر بخوانید: پایان نخستین دور مذاکرات ژنو
پیادهروی ظریف و کری در آخرین دیدار دوجانبه در ژنو، موجب موضعگیریهای منفی جناح مخالف دولت در ایران شد.
پنجشنبه ۱۶ بهمن، حمید بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه ایران گفت: «چنانچه مذاکرات هستهای ایران و کشورهای گروه ۱+۵ به توافق نهایی نرسد، ایران به توسعه برنامه هستهای خود ادامه خواهد داد و تعداد بیشتری سانتریفیوژ نصب خواهد کرد.»
او به طرح تحریمهای جدید علیه ایران در کنگره آمریکا نیز اشاره کرد و گفت: «اگر واشنگتن تحریمهای بیشتری علیه ایران اعمال کند، تهران توسعه ظرفیت غنیسازی خود را از سر خواهد گرفت.»
بیشتر بخوانید: «نصب سانتریفیوژهای بیشتر در صورت عدم توافق هستهای»
ایران و کشورهای گروه ۱+۵ پس از آنکه در ٢۴ نوامبر/سوم آذر نتوانستند به توافق نهایی دست پیدا کنند، مذاکرات خود را تا اول ژوئیه ٢٠١۵ / ۹ تیر ۱۳۹۴ تمدید کردند تا در چهار ماه نخست به توافق کلی یا سیاسی دست یابند و در سه ماه بعدی، جزئیات توافق را نهایی کنند.