شناسهٔ خبر: 34087656 - سرویس اقتصادی
منبع: نصر-قدیمی | لینک خبر

گزارش «نصر» از وضعیت آشفته بازار مسکن و اجاره بهاء/

حکایت تلخ خانه به دوشان تبریزی و بازار مکاره سوداگران در اجاره بهای مسکن

نصر: افزايش قيمت مسكن و روند رو به صعود آن باعث شده تا متقاضيان مسكن عقبت نشيني كرده و به سمت بازار اجاره سرازير شوند و در روزهای پرتب و تاب تابستان که بازار اجاره ‌های مسکن اوج گرفته است، سودجوئی و بی ‌انصافی برخی از موجران در حق مستاجران، نامهربانی ‌هایی را رقم زده است که خود حکایت غریبی دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش سرویس اجتماعی نصر، در این بازار آنچه حکمرانی می‌ کند، رعایت نشدن حقوق مستاجران و همچنین تاخت و تاز و بی ‌مهری نسبت به آن ها است که اجاره بها را گاه به 50 و حتی 100 درصد افزایش سوق داده و داغ دل مستاجران را تازه کرده است.

 

با اتمام فصل امتحانات و به پایان رسیدن تیر ماه، همچنان افزایش تقاضا برای اجاره مسکن در محلات مختلف تبریز بیداد می کند. به سراغ چند تن از مستاجرانی رفتم که داد آن ها از بیداد موجران و قیمت‌ ها بلند شده است؛ به طوری که این افراد از افزایش بیش از 50 درصدی کرایه منزل، افزایش مبلغ رهن و برخی بی ‌انصافی صاحبخانه ها سخن گفتند که جای تامل بسیار دارد.


"مجتبی کوهستانی"، یکی از این مستأجران منطقه زعفرانیه است که این روزها در گیر و دار اجاره منزل به هر مشاور املاکی سر زده و در نهایت مجبور به کرایه منزلی شده که به نسبت سال گذشته هم در مبلغ و هم اجاره افزایش دو برابری را شاهد بوده است.


وی گفت: معلوم نیست با چه ملاک و معیاری در مناطق مختلف شهر تبریز اجاره بها تعیین و تعریف می‌ شود؛ البته به نظر می ‌رسد هر صاحبخانه‌ ای به دلخواه قیمتی را تعیین کرده و از طریق مشاوران املاک درصدد اجاره واحدهای مسکونی خودشان هستند.


این شهروند تبریزی اذعان کرد: در حالیکه طی یک سال اخیر به ظاهر هیچ اتفاقی در واحدهای مسکونی اجاره ‌ای رخ نداده است، اما صاحبخانه‌ ها به بهانه افزایش نرخ ارز و سایر مولفه ‌های اقتصادی بدون اینکه توان مالی جوانان را در نظر بگیرند، به افزایش دو تا سه برابری اجاره بها و رهن اولیه اقدام کرده ‌اند تا آن ها نیز از آب گل آلود اقتصاد کشور ماهی خود را صید کنند.

"عطا حبیب الهی"، دیگر شهروند تبریزی نیز به خبرنگار نصر، گفت: بنده خانه ‌ای را با ساختمان 20 سال ساخت و با حداقل ‌ترین امکانات با رهن پیش 20 میلیون تومان با اجاره ماهانه 700 هزار تومان کرایه کردم که برای یک خانواده سه نفره، در کنار سایر هزینه ‌های زندگی در سبد خانوارها، این مبلغ کلان بسیار سنگین محسوب می ‌شود.


وی دلیل این گرانی اجاره بها را وجود برخی دلالان در مشاوران املاک برشمرد و اظهار کرد: بهتر است صاحبان املاک به جای واگذاری این امر به دلالان، خود به صورت مستقیم و با استفاده از نظر مشاوران واقع‌ بین املاک در این حوزه ورود پیدا کنند تا زمینه برای رعایت انصاف و حال مستاجران فراهم آید.

 

"علی ابراهیمی"، کارمند شرکتی خصوصی با تحصیلات فوق لیسانس و ماهی 2 میلیون حقوق، هر روز بعد از تعطیلی اداره برای پیدا کردن خانه، به این بنگاه و آن آژانس املاک می ‌رود ولی دست از پا درازتر به خانه برمی‌گردد. او نمی ‌تواند خانه‌ ای با 50 میلیون ودیعه و یک میلیون اجاره در محدوده گلشهر پیدا کند.

 

این جوان تبریزی ابراز کرد: همین هفته گذشته صاحبخانه 15میلیون روی پول پیش آپارتمان 70 متری گذاشت و قرارداد نوشتیم؛ حالا چند روز از خشک شدن مهر قرارداد نگذشته، زنگ زده و مدعی شده که باید 15 میلیون دیگر هم روی پول پیش بگذارم!


علی برای بیشتر کردن پول پیش به این در و آن در می ‌زند که وام بگیرد تا کرایه بیشتری نپردازد ولی تا اینجای کار هم شانس با او یار نبوده، چراکه بیشتر بانک ‌ها وام نمی ‌دهند و اگر هم بدهند با هزار و یک دردسر و شرط و شروط و ضامن رسمی دولت که بدهی هم نداشته ‌باشد.

 

"احسان یزدانی"، یکی دیگر از شهروندان جوان تبریز است که به خبرنگار نصر می گوید: با حقوق کارمندی و سایر هزینه هایی که برای زندگی ام لازم است، توان تامین و تهیه این میزان رهن و اجاره را ندارم و حداقل باید 50 درصد حقوقم را برای اجاره خانه هزینه کنم. هم اکنون دنبال اجاره خانه هستم اما رهن اکثر خانه ها بین 40 تا 50 میلیون تومان و اجاره بین 700 هزار تا یک میلیون تومان است.

 

مشکل برخی افراد برای پیدا کردن خانه ‌ای مناسب که از پس کرایه ‌اش بربیایند، مشکل خیلی از ماها بویژه در فصل تابستان است؛ ولی امسال با همه سال ‌های پیش تفاوت جدی تری دارد. به سراغ تعدادی از مشاوران املاک در مناطق مختلف شهر تبریز رفتم تا دلایل آن ها را برای تورم در حوزه مسکنو اجاره بها را شنیده باشم.

 

یکی از مشاوران املاک منطقه "نصف راه،" درباره قیمت اجاره ‌بهای آپارتمان ‌هایی که به او سپرده شده، می‌گوید: قیمت رهن هر متر آپارتمان در این منطقه بین 700 تا 900 هزار تومان بود، ولی امسال بعد از اینکه سود بانکی را پایین آوردند، قیمت رهن و اجاره بشدت بالا رفت و رهن یک آپارتمان 70 متری که چیزی حدود 50 میلیون بود، الان به 70تا 80 میلیون رسیده است. خیلی‌ ها هم که خانه‌ هایشان را رهن می‌ دادند الان سعی می ‌کنند پول پیش کمتر و اجاره ‌بهای بالاتری بگیرند. به قول معروف مردم اجاره ‌خور شده ‌اند.
 

یکی از مشاوران املاک منطقه "آبرسان" گفت: به نظر ما بنگاهی ‌ها قیمت ها خارج از عرف بالا رفته است. مثلا همین الان آپارتمان تک خواب طبقه چهارم یک ساختمان 12سال ساخت را 40 میلیون پیش و یک میلیون و 200 هزار تومان به اجاره گذاشته اند؛ به عبارتی 80 میلیون رهن کامل. قیمت اجاره منصفانه این آپارتمان باید 40 میلیون پیش و ماهی 700 هزار تومان باشد. وقتی به صاحبخانه‌‌ ها می ‌گوییم این قیمت منصفانه نیست، ناراحت می ‌شوند و بنگاه دیگری می ‌روند.


یکی از بنگاه داران منطقه "الهی پرست"، راکد بودن بازار و توقف در ساخت و ساز و پایین آمدن نرخ سود بانکی را جزو مهم ‌ترین عوامل افزایش اجاره بها دانست و افزود: هر سال معمولا 10 درصد روی اجاره بها می ‌رفت، ولی امسال از 30 درصد هم گذشته. خود من که در خیابان ویلاشهر اجاره‌ نشین هستم، امسال صاحبخانه ‌ام 20 میلیون روی پول پیش خانه ‌ام گذاشته است. خواستم جای دیگری را اجاره کنم که دیدم وضعیت خراب ‌تر از این‌ است که بتوانم براحتی جابه‌ جا شوم.

 

یکی از مشاوران املاک منطقه رشدیه ابراز کرد: در بازار اجاره مسکن حباب افتاده‌ است و دولت و اتحادیه مسکن باید با بازرسی و نظارت جلوی این افزایش بی‌ رویه را بگیرد. طبق روال هر سال، بین 7 تا 10 درصد باید به نرخ اجاره و رهن اضافه می ‌شد ولی امسال وضعیت کاملا متفاوت است. حتی برای من و هم ‌صنفی ‌هایم عجیب است که وقتی نه افزایش قیمتی در بخش ساخت و ساز اتفاق افتاده و نه تورمی، این همه افزایش اجاره بها از کجا می‌آید؟! الان پیش پای شما یک آپارتمان 55 متری 15سال ساخت را که انباری و پارکینگ هم ندارد، 30 میلیون ودیعه و یک میلیون و 400 هزار تومان اجاره گذاشتند. خب کسی که می‌خواهد 55 متر جا را اجاره کند معلوم است از نظر مالی درآمد خوبی ندارد، از کجا می‌تواند ماهی یک میلیون و 400 هزار تومان بدهد؟ همین آپارتمان را سال پیش اجاره داده بودیم 30 میلیون پیش و 90 هزار تومان اجاره.

 

یکی از مشاوران املاک منطقه "مارالان" به خبرنگار نصر گفت: به علت بالا بودن اجاره بها و رکود در بازار مسکن، مهم تر از همه نرم افزارهایی مثل دیوار که آفت بزرگی در حوزه معاملات مسکن محسوب می شود، باعث شده معاملات ما طی سال جاری به شدت کاهش یابد. باید برای تعیین اجاره بها ابتدا کار کارشناسی و سپس قیمت گذاری صورت گیرد چرا که قیمت گذاری اجاره بها با منطق گوجه و پیاز و سیب زمینی امکان پذیر نیست.

 

گزارش نصر حاکی از آن است که چه در بخش مسکن و زمین و چه اجاره بها یک فضای لجام گسیخته ‌ای را شاهد هستیم که نه تنها مسئولان توان ورود و راهبری را در این بخش ندارند، بلکه هر کس به هر قیمتی که مطلوبش است به خرید و فروش و اجاره واحدهای مسکونی خود اقدام می ‌کند که در این بین بزرگترین صدمه متوجه مستاجرانی است که سال ‌های سال چشم ‌انتظار تامین سرپناهی هستند که در چنین اوضاعی به نظر می‌ رسد امید آن ها نیز به یغما رفته است.

 

..............................................

گزارش از سحر مغفرت

..............................................
 

انتهای پیام/