شناسهٔ خبر: 34025460 - سرویس سیاسی
منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

پنتاگون به دنبال تشکیل ائتلافی برای حمایت نظامی از کشتی‌های تجاری خلیج فارس است

پنتاگون روز پنج‌شنبه اعلام کرد که در حال رایزنی برای تشکیل ائتلافی است تا برای تمامی کشتی‌هایی که از خلیج فارس عبور می‌کنند، حمایت نظامی تامین کند.

صاحب‌خبر -
ژنرال مارک مایلی که از سوی پنتاگون برای ریاست بر این ائتلاف پیشنهاد شده حق نشر عکس Getty Images Image caption ژنرال مارک مایلی که از سوی پنتاگون برای ریاست بر این ائتلاف پیشنهاد شده

پنتاگون روز پنج‌شنبه اعلام کرد که در حال رایزنی برای تشکیل ائتلافی است تا برای تمامی کشتی‌هایی که از خلیج فارس عبور می‌کنند، حمایت نظامی تامین کند.

ژنرال مارک مایلی که نامزد ریاست ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکاست، پیش‌بینی کرد که ظرف چند هفته آینده این ائتلاف شکل بگیرد.

این ژنرال آمریکایی که در کمیته نیروهای مسلح مجلس سنا سخن می‌گفت، تاکید کرد که این حمایت نظامی شامل کشتی‌های تجاری خواهد شد.

خبر رایزنی آمریکا برای تشکیل این ائتلاف نظامی یک روز پس از آن منتشر می‌شود که بریتانیا، ایران را متهم کرده که در تلاش بوده یک نفتکش متعلق به این کشور را متوقف کند. ایران این خبر را تکذیب کرد.

در عین حال در روز پنج‌شنبه اعلام شد که بریتانیا قصد ندارد تمامی کشتی‌هایش را با شناورهای نظامی همراه کند.

یک منبع آگاه در لندن به خبرگزاری رویترز گفت که بریتانیا در این مقطع به دنبال افزایش تنش در منطقه نیست.

در صبح پنج‌شنبه نیز سخنگوی ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا از ایران خواست تا برای کاهش تنش در منطقه تلاش کند.

حق نشر عکس Reuters
Image caption ناوچه مونتروز متعلق به نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا برای "ماموریت امنیتی" به خلیج فارس اعزام شده است

افزایش سطح تهدید کشتی‌های بریتانیایی

در حال حاضر تنش در خلیج فارس، به شکل روزانه در حال افزایش است و در آخرین تحول، بریتانیا سطح تهدید برای محموله‌هایش را در آب‌های ایران به بالاترین سطح ممکن افزایش داده است.

این اقدام در روز سه‌شنبه و در پی بالا گرفتن تنش میان دو کشور صورت گرفته است، اما خبر آن روز پنج‌شنبه منتشر شد.

بریتانیا روز ۱۳ تیرماه یک نفتکش متعلق به ایران را در آب‌های تنگه جبل‌الطارق توقیف کرد.

برخی مقام‌های ایرانی تهدید کردند که این اقدام بریتانیا بی‌جواب نخواهد ماند.

روز چهارشنبه - یک روز پس از اینکه بریتانیا سطح تهدید را افزایش داد - دولت بریتانیا اعلام کرد که قایق‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (متعلق به ایران) تلاش کرده‌اند یک نفتکش این کشور را به آب‌های ایران هدایت کنند.

ایران این ادعا را تکذیب کرده است. با این حال در بیانیه سپاه آمده که این نیروی نظامی توانایی کافی برای متوقف کردن هر نفتکشی را دارد.

وزارت حمل و نقل بریتانیا اعلام کرد که به شکل مرتب، توصیه‌های امنیتی را در اختیار کشتی‌های این کشور در "مناطق پرخطر" قرار می‌دهد.

در تنگه هرمز چه اتفاقی افتاد؟

در حال حاضر درباره آنچه در دهانه تنگه هرمز رخ داده، دو روایت وجود دارد.

روایت نخست این است که قایق‌های سپاه به نفتکش بریتانیایی نزدیک شده‌اند و از نفتکش خواسته‌اند تا مسیرش را تغییر دهد و وارد آبهای ایران شود. اما هشدار ناوچه بریتانیایی که پشت سر نفتکش بوده، موجب شده تا قایق‌های سپاه عقب‌نشینی کنند.

این روایت از سوی سپاه و وزیر خارجه ایران تکذیب شده است. در روایت دوم سپاه می‌گوید که در چنین کاری دست نداشته و اگر تصمیم بگیرد چنین کاری انجام بدهد، توانایی این کار را دارد.

روز پنجشنبه، ۲۰ تیر (۱۱ ژوئیه)، سایت سپاه نیوز اطلاعیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در مورد گزارش‌های مربوط به عملیات ناکام قایق‌های نیروی دریایی سپاه برای وادار کردن یک نفتکش بریتانیایی به ورود به آب‌های ایران منتشر کردند.

خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام بی‌بی‌سی فارسی دنبال کنید

در این گزارش آمده است: "در پی ادعای مطرح شده در برخی رسانه‌های غربی مبنی بر تلاش پنج قایق تندرو ایران برای تصرف یک نفتکش بریتانیایی در خلیج فارس و عقب‌نشینی آنها با دخالت ناو انگلیسی اچ.ام.اس مونتروز، روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه پاسداران این ادعا را تکذیب کرد."

در ادامه این گزارش، به نقل از اطلاعیه سپاه پاسداران آمده است: "گشت‌های شناور نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس طبق روش‌های جاری و ماموریت‌های ابلاغی برقرار و با هوشمندی، دقت و صلابت در حال انجام است و طی ۲۴ ساعت اخیر نیز هیچ مواجهه‌ای با شناورهای بیگانه از جمله شناورهای انگلیسی نداشته است."

این اطلاعیه افزوده است که "در صورتی که دستور مبنی بر توقیف شناورهای بیگانه دریافت شود، منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در محدوده جغرافیایی خود قادر است بدون درنگ، با قاطعیت و سرعت نسبت به انجام آن اقدام نماید."

در مقابل سخنگوی وزارت دفاع بریتانیا گفته است که "ما نگرانی خود را نسبت به این عمل ابراز داشته و از مقامات ایرانی قویا می‌خواهیم برای کاهش تنش در منطقه اقدام کنند."

به نقل از دو مقام آمریکایی گزارش شده بود که قبل از هشدار ناوچه بریتانیایی، قایق‌های سپاه پاسداران از نفتکش خواسته بودند تا مسیر خود را تغییر دهد و وارد آب‌های ایران شود. منابع آمریکایی همچنین گفتند که هنگام صدور اخطار لفظی به شناورهای سپاه پاسداران، ناوچه مونتروز توپ خود را به سوی این قایق‌ها هدفگیری کرده بود. آنان افزوده‌اند که یک هواپیمای آمریکایی که در زمان وقوع رویداد در منطقه بود این حادثه را ضبط کرده است.