شناسهٔ خبر: 34021304 - سرویس بین‌الملل
منبع: رادیو بین‌المللی فرانسه | لینک خبر

تهران تلاش سپاه پاسداران برای توقیف یک نفتکش انگلیسی را تکذیب کرد

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تلاش برای توقیف یک نفتکش انگلیسی را تکذیب کرد. با اینحال دولت انگلیس اعلام کرده که قایق‌های سپاه پاسداران سعی کرده‌اند راه را بر یک کشتی انگلیسی در خلیج فارس ببندند. این مجادلۀ تازه یک هفته بعد از آن آغاز می‌شود که انگلیس یک نفتکش عظیم ایرانی را با دو میلیون بشکه نفت، در تنگۀ جبل‌الطارق توقیف کرد.

صاحب‌خبر -

روز پنجشنبه ١١ ژوئیه/٢٠ تیر، سپاه پاسداران "ادعای منابع غربی  مبنی بر تلاش پنج قایق تندرو ایران برای تصرف یک نفتکش بریتانیایی در خلیج‌فارس و عقب نشینی آنها با دخالت ناو انگلیسی" را تکذیب کرد و گفت که "گشت‌های شناورهای نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس طبق معمول انجام می‌شود و طی ۲۴ ساعت اخیر هیچ مواجهه‌ای با شناورهای بیگانه، از جمله شناورهای انگلیسی صورت نگرفته است".

سپاه تأکید می‌کند که "در صورتی که دستوری مبنی بر توقیف شناورهای بیگانه دریافت شود، نیروی دریایی سپاه قادر است بدون درنگ، با قاطعیت و به سرعت اقدام کند".

در حالی که سپاه پاسداران در اعلامیۀ خود از "پنج قایق تندرو" سخن می‌گوید، رویترز به نقل از دولت انگلیس، تعداد کشتی‌های ایرانی را سه فروند گزارش داده است.

محمد جواد ظریف وزیر خارجۀ ایران نیز به خبرنگاران گفت: "ظاهراً نفتکش بریتانیایی عبور کرده... اما ادعاهایی مطرح می‌شود تا ایجاد تنش کنند. این ادعاها هیچ ارزشی ندارد".

ولی سخنگوی دولت انگلیس اعلام کرده است که در روز چهارشنبه ١٠ ژوئیه، "بر خلاف حقوق بین‌المللی، سه کشتی ایرانی تلاش کردند تا از عبور کشتی تجاری موسوم به "بریتیش هریتج" (British Heritage) در تنگۀ هرمز جلوگیری کنند".

سخنگوی وزارت دفاع انگلیس گفته است "ما نگرانی خود را نسبت به این عمل ابراز داشته و از مقامات ایرانی می‌خواهیم برای کاهش تنش در منطقه اقدام کنند".

دولت انگلیس اعلام کرد که ناوچۀ "اچ.ام.اس مونتروز" (HMS Montrose) در بین نفتکش انگلیسی و شناورهای ایرانی موضع گرفته و با اخطار دادن به ایرانی‌ها، آنها را وادار به عقب‌نشینی کرده است.

قبل از لندن، منابع نظامی آمریکایی اعلام کرده بودند که چند قایق‌ ایرانی که ظاهراً به سپاه پاسداران تعلق داشتند، به یک نفتکش بریتانیایی در خلیج فارس نزدیک شده و خواسته‌اند که آن را وارد آب‌های ایران کنند، اما با هشدار یک ناوچۀ نیروی دریایی بریتانیا از کار خود منصرف شده و از نفتکش دور شدند. سپاه پاسداران نیز در تکذیبیۀ خود تأکید می‌کند که "ادعای دروغ" توسط "به نقل از منابعی در وزارت دفاع آمریکا" مطرح شده است.

روز  ۴ ژوئیه/١٣ تیر، نفتکش بزرگ "گریس ١" (Grace 1) که حامل دو میلیون بشکه نفت ایران بود، توسط انگلیسی‌ها توقیف شد. این توقیف در آبها‌یی صورت گرفت که مورد اختلاف انگلیس و اسپانیاست. از نظر لندن، کشتی در آبهای انگلیسی توقیف شده در حالی که اسپانیا این منطقه از جبل‌الطارق را متعلق به خود می‌داند.

لندن ادعا کرد که مقصد این نفتکش سوریه بوده است اما مقامات جمهوری اسلامی این موضوع را تکذیب کردند. روز گذشته – چهارشنبه ١٠ ژوئیه – حسن روحانی به انگلیسی‌ها هشدار داد که "تبعات کار خود را بعداً درک خواهند کرد".

قبل از آن، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت، پیشنهاد کرده بود که به تلافی توقیف کشتی ایرانی، دستگاه‌های مسئول جمهوری اسلامی نیز باید یک نفتکش انگلیسی را توقیف کنند.