شناسهٔ خبر: 28784464 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

سعودی زیرضرب قتل یک روزنامه‌نگار

ایرنا : تحولات درباره خبرنگار و تحلیلگر معروف عربستانی همچنان ادامه دارد و خاندان سعودی در یک مهلکه تمام عیار گیر افتاده است. با اینکه تلاش های عربستان و شخص بن‌سلمان برای ردگم‌کردن کردن قضیه در جریان است اما داستان این‌قدر مبرهن و آشکار است که هیچ‌گونه قابل «خرید» نیست.

صاحب‌خبر -

اینجاست که دلارهای بادآورده نفتی در مقابل مسائل حقوق بشری کم می آورند و حتی کاری از دست متحدان قدیمی ریاض ساخته نیست . معلوم نیست با رو‌شدن مدارک و شواهد، چه برخورد و تنبیهی علیه عربستان صورت بگیرد اما هر چه هست، پس از اوج‌گیری پروژه ایران هراسی که با هدایت دلارهای کشورهای حاشیه خلیج فارس در جریان بود حالا داستان تغییر کرده و عربستان زیر نورافکن های بین‌المللی در حالت استیصال قرار گرفته است.

**تظاهرات علیه خاندان سعودی در ترکیه

ساکنان شهر استانبول ترکیه با برپایی تظاهراتی در اعتراض به جنگ ائتلاف متجاوز سعودی ضد یمن، توقف جنایت های آل سعود در یمن را خواستار شدند.

به گزارش شبکه تلویزیونی العالم، در شهر استانبول ترکیه تظاهراتی در محکومیت تجاوزات عربستان سعودی به یمن برگزار شد. تظاهرکنندگان با در دست داشتن عکس بزرگی از عبدالملک بدرالدین، (دبیرکل جنبش انصارا... یمن)، توقف این جنگ را که به شهادت و زخمی شدن ده‌ها هزار غیرنظامی یمنی منجر شده است خواستار شدند.

شرکت کنندگان، سکوت بین المللی و حمایت آمریکا از متجاوزان را محکوم و رویدادهای یمن را جنایت های جنگی توصیف کردند.

**ممکن است عربستان در فهرست سیاه کشورهای شرور قرار بگیرد

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در تازه ترین تحلیل خود نوشت: «عربستان سعودی به صلابه کشیده شده و ممکن است در زمره کشورهای شروری قرار داده شود که منتقدان را به زندان می‌اندازند و حتی در خارج از مرزهای خود به قتل می‌رسانند. این را دونالد ترامپ هم نمی‌تواند بپذیرد اما قدرت عربستان به عنوان رهبر جهان عرب و جهان اسلام تا حد زیادی وابسته به حمایت آمریکاست. بدون پشتیبانی آمریکا عربستان قادر به ادامه سیاست سخت خود علیه ایران نیست. در ضمن عربستان سعودی‌ اگر تضعیف شود نمی‌تواند از راه حلی که اسراییل و کاخ سفید برای مساله فلسطین در نظر گرفته‌اند، حمایت کند».

واشنگتن پست روزها قبل نوشته بود که به اطلاعاتی مخفی دست یافته که نشان می‌دهند محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، قصد دارد این شخصیت منتقد را با توسل به حیله‌ به عربستان بکشاند و در آنجا او را بازداشت کند، اما خاشقجی فریب نخورده است. سپس او را به استانبول، محل زندگی نامزدش کشاندند، جایی که در کنسولگری عربستان سعودی برای همیشه ناپدید شد.

** تحریم کنید، واکنشی شدید نشان می دهیم

خبرگزاری رسمی عربستان سعودی روز یک‌شنبه اعلام کرد که ریاض به هر تحریم اقتصادی در واکنش به ناپدید شدن جمال خاشقجی به شدت واکنش نشان خواهد داد.

«اس‌پی‌ای» به نقل از یک منبع رسمی این کشور اعلام کرد: «پادشاه سعودی به هر اقدامی علیه این کشور با واکنشی شدیدتر پاسخ خواهد داد. اقتصاد سعودی نقشی حیاتی و تاثیرگذار بر اقتصاد جهانی دارد».این واکنش پس از آن منتشر شد که دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، عربستان را در موضوع ناپدید شدن این روزنامه‌نگار سعودی، تهدید به «مجازات شدید» کرد.خبرگزاری رسمی سعودی در ادامه نوشت: «پادشاهی سعودی هرگونه تهدید و تلاش برای تضعیف این کشور را به طور کامل رد می‌کند؛ چه این تهدید تحریم اقتصادی باشد و چه استفاده از ابزارهای سیاسی یا تکرار اتهامات دروغین».واکنش شدید عربستان در حالی منتشر می‌شود که روز یک‌شنبه و در پی تحولات ناشی از ناپدید شدن جمال خاشقجی و موضع گیری‌های بین‌المللی علیه ریاض، شاخص سهام بورس عربستان هفت درصد سقوط کرد.

** عربستان همکاری نمی‌کند

مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه روز شنبه اعلام کرد که عربستان تا کنون هیچ همکاری‌ای برای پیشبرد پرونده ناپدید شدن جمال خاشقجی نداشته است.

چاووش اوغلو با تاکید بر ضرورت حفظ «صحت و سلامت تحقیقات درباره مفقود شدن جمال خاشقجی در کنسولگری سعودی» اعلام کرد: «هنوز شاهد همکاری عربستان نیستیم. ضروری است ماموران فنی ما وارد کنسولگری شوند. باید ابعاد رویدادی که تمامی دنیا به آن توجه دارد، روشن شود. هنوز شاهد هیچ همکاری از طرف سعودی برای تضمین سلامت تحقیقات و روشن شدن همه چیز نیستیم».

او افزود: اگرچه به پیشنهاد سعودی‌ها قرار است یک برای گروه مشترک تحقیقات ایجاد شود اما همزمان با فعالیت این گروه، ترکیه به تحقیقات مستقل خود نیز ادامه خواهد داد.

** افشاگری جدید مجتهد

«مجتهد» فعال توییتری و افشاگر سعودی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی کسانی را که در قتل خاشقجی دست داشتند یا اطلاعاتی در این زمینه دارند، پنهان می کند زیرا پانزده نفری که ترکیه اسامی آن‌ها را اعلام کرده است، همگی در زندان هستند و خالد بن سلمان (سفیر عربستان سعودی در آمریکا) به کشورش فرا خوانده شده است و به نظر می رسد به زودی به آمریکا باز نخواهد گشت و بقیه کسانی که در انجام این کار مشارکت داشتند، ملزم هستند در خانه‌های خود بمانند. از سوی دیگر آیا غیبت سعود القحطانی، مشاور ۴۰ ساله محمدبن سلمان ولیعهد سعودی از توییتر در همین چارچوب صورت گرفته است؟

** صحبت های مشاور بن نایف

از سوی دیگر، مشاور منتسب به بن نایف، ولیعهد پیشین عربستان در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: از علل نادانی و کم تجربگی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان این است که با توجه به آرام شدن نسبی امور پس از کودتا و همچنین عبور از طوفان بازداشت شاهزادگان سعودی، گمان کرد می‌تواند با اجبار یا از سر رضایت چیزی به ترامپ بدهد و از حمایت مطلق وی برخوردار شود که سخنان ترامپ همچون صاعقه بر سر وی فرود آمد.

ترامپ اعلام کرده است: «در صورتی که عربستان عامل کشته شدن خاشقجی باشد، به‌شدت مجازات خواهد شد».