شبکه آمریکایی سی ان ان گزارش کرده مقامهای عربستان سعودی در صدد انتشار گزارشی هستند که با پذیرش مرگ جمال خاشقجی، آن را نتیجه بروز "اشتباه" در جریان بازجویی معرفی کند.
سی ان ان ضمن انتشار این خبر به نقل از دو منبع جداگانه، نوشته که قرار بوده بازجویی از آقای خاشقجی، به ربودن وی از خاک ترکیه منجر شود.
به گزارش این شبکه، مقام های دولت عربستان احتمالا میگویند عاملان قتل این روزنامه نگار، "خودسر" و بدون مجوز از بالا بوده و توبیخ خواهند شد.
سی ان ان، در عین حال به نقل از یکی از منابع خود اعلام کرده مضمون گزارشی که عربستان در حال آماده کردن آن است، ممکن است تغییر کند.
پیشتر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، پس از گفتگویی تلفنی با ملک سلمان پادشاه عربستان، گفته بود که ممکن است "قاتلان خودسر" مسئول مرگ آقای خاشقجی باشند.
آقای ترامپ به دنبال گفتگوی امروز خود، افزوده بود که پادشاه عربستان هرگونه اطلاع از سرنوشت این روزنامه نگار را مواکدا رد کرده است.
رئیس جمهور آمریکا همچنین از مایک پمپئو خواست تا فورا برای مذاکره با ملک سلمان در مورد ماجرای ناپدید شدن جمال خاشقجی راهی این کشور شود.
از سوی دیگر ایران از اظهار نظر درباره این پرونده خودداری کرده است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفت "تا زمان مشخص شدن رسمی سرنوشت روزنامهنگار سعودی" در این رابطه اظهار نظر نمیکند.
حق نشر عکس EPA Image caption مامور پزشکی قانونی ترکیه در شروع بازرسی از کنسولگری عربستان در استانبولبازرسی از کنسولگری عربستان
در تحولی دیگر در روز دوشنبه پلیس ترکیه برای اولین بار وارد کنسولگری عربستان در استانبول شد؛ جایی که آقای خاشقجی برای آخرین بار دیده شد.
محققان پزشکی قانونی ترکیه حدود یک ساعت بعد از ورود گروهی از مقام های سعودی وارد ساختمان شدند.
به گزارش رسانه های عربستان ملک سلمان پادشاه این کشور روز دوشنبه "دستور تحقیق" درباره این پرونده را داد.
یک مقام سعودی به خبرگزاری رویترز گفت: "ملک سلمان به دادستان عمومی دستور گشایش تحقیقاتی داخلی درباره موضوع خاشقجی را براساس اطلاعات دریافتی از تیم مشترک در استنابول داده است."
این مقام گفت که دادستانی دستور دارد این پرونده را تسریع کند.
منابع دیپلماتیک ترکیه گفتند که کنسولگری از سوی یک تیم مشترک ترکی-سعودی بازرسی خواهد شد. پیشتر ورود گروهی نظافتچی به ساختمان کنسولگری مشاهده شده بود.
عربستان سعودی هفته پیش فقط با بازرسی "بصری" مقام های ترکیه از کنسولگری موافقت کرده بود اما ترکیه آن پیشنهاد را رد کرد.
روزنامه صباح نوشت که محققان می خواستند ساختمان را با کمک یک ماده شیمیایی به نام لومینول که رد خون را آشکار می کند بگردند.
ملک سلمان و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه روز یکشنبه تلفنی صحبت کردند و بر اهمیت همکاری دو کشور در این پرونده تاکید کردند.
یک روز پیشتر مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، گفته بود عربستان سعودی در تحقیقات این پرونده همکاری نکرده است. او از ریاض خواسته بود به مقامات ترکیه اجازه وروود به ساختمان کنسولگری را بدهد.
بیشتر بخوانید:
- 'آینده سرمایهگذاری' عربستان٬ زیر سایه سنگین خاشقجی
- پرونده خاشقجی؛ ترامپ عربستان را به 'تنبیه شدید' تهدید کرد
- سازمان ملل خواهان روشن شدن سرنوشت خاشقجی شد
- واشنگتن پست: ترکیه فیلم و صدای تایید کننده قتل خاشقجی را در اختیار دارد
مقامات ترکیه از ابتدا تاکید داشتند که جمال خاشقجی حدود دوهفته پیش، بعد از رفتن به داخل کنسولگری عربستان به قتل رسیده است.
حق نشر عکس AFP Image caption محققان اهل سعودی یک ساعت زودتر از ماموران ترکیه وارد کنسولگری شدنداین در حالی است که عربستان مدعی بود که این روزنامه نگار سعودی، بعد از انجام کار خود ساختمان کنسولگری را بهسلامت ترک کرده.
دونالد ترامپ پیش از موضعگیری مسالمت جویانه امروز، گفته بود که اگر روشن شود حکومت عربستان در قتل احتمالی آقای خاشقجی دست داشته، با مجازات شدیدی روبهرو خواهد شد.
در واکنشهایی جداگانه، آلمان، بریتانیا و فرانسه یکشنبه طی بیانیهای مشترک اعلام کرده اند که مسئولین ناپدیدشدن جمال خاشقجی باید پاسخگو باشند.
وزیران خارجه این سه کشور گفته اند با جدیت تمام به این مساله میپردازند و خواهان تحقیقات معتبر و پاسخ کامل و با جزئیات از جانب عربستان هستند.
در مقابل، عربستان سعودی هشدار داده هر تحریم احتمالی که بر این کشور اعمال شود را تلافی خواهد کرد.
حق نشر عکس TRT WORLD Image caption این آخرین تصویر ثبت شده از جمال خاشقجی در حال ورود به کنسولگری عربستان استپیشتر یک منبع امنیتی در ترکیه به بی بی سی گفته بود دولت این کشور فایل های صوتی و تصویری در اختیار دارد که قتل جمال خاشقجی در کنسولگری را ثابت می کند.
تعدادی از سرمایه داران، شرکت ها و رسانه های غربی، در روزهای اخیر اعلام کرده اند که در کنفرانس "ابتکار سرمایهگذاری آینده" که قرار است در ریاض برگزار شود٬ شرکت نمیکنند.
دارا خسروشاهی٬ مدیرعامل شرکت اوبر، استیو کیس٬ از بنیانگذاران شرکت ایاوال و باب بکیش٬ مدیر عامل شرکت ویاکام، از جمله چهره هایی هستند که در نشست مذکور حاضر نخواهند شد.
روزنامه نیویورک تایمز، روزنامه فایننشیال تایمز و شبکه هایی نظیر سی ان ان و سی ان بی سی نیز از این کنفرانس - که به ابتکار محمد بن سلمان ولیعهد عربستان برگزار می شود - کنارهگیری کردهاند.