شناسهٔ خبر: 25553231 - سرویس بین‌الملل
منبع: دویچه وله | لینک خبر

شورای امنیت وقایع خونین غزه را بررسی می‌کند

تکان ناشی از خونریزی در غزه مرزهای ملی را درنوردیده است. آمریکا مانع از تحقیقات مستقل درباره وقایع مرگبار غزه شده است. هر یک از طرفین دیگری را عامل خونریزی معرفی می‌کند. شورای امنیت می‌خواهد جلسه تشکیل دهد.

صاحب‌خبر -

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه (۱۵ مه/ ۲۵ اردیبهشت) برای بررسی درگیری‌های خونین غزه جلسه تشکیل می‌دهد. این جلسه به درخواست کویت برگزار می‌شود. قرار است در این جلسه نیکلای ملادنوف، گزارشگر سازمان ملل در امور خاورمیانه، اعضای شورای امینت را در جریان وقایع مرگبار اخیر در مرز غزه قرار دهد.

در جریان ناآرامی‌های اخیر در تظاهرات فلسطینیان در مرز نوار غزه و اسرائیل، بیش از ۱۰۰ نفر کشته شده‌اند که حدود نیمی از آنها تنها در روز دوشنبه جان خود را از دست داده‌اند. در این روز که هم‌زمان با افتتاح سفارتخانه آمریکا در اورشلیم (بیت‌المقدس) بود، دست‌کم ۵۸ فلسطینی به ضرب گلوله سربازان اسرائیلی کشته شدند. این تعداد قربانی در یک روز از زمان جنگ غزه در سال ۲۰۱۴ میلادی تاکنون بی‌سابقه بوده است.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

به گزارش وزارت بهداشت غزه، تاکنون بیش از ۲۷۷۰ نفر در جریان تظاهرات اعتراضی خشونت‌آمیز اخیر موسوم به "تظاهرات بازگشت" مجروح شده‌اند که زخمی شدن نیمی از آنها به دلیل اصابت گلوله بوده است. همین منبع روز سه‌شنبه گزارش داده که نوزادی ۸ ماهه نیز قربانی درگیری سربازان اسرائیلی و تظاهرکنندگان شده است. طبق این گزارش این دختربچه به خاطر استشمام گاز اشک‌آور شلیک‌شده در روز دوشنبه به سوی تظاهرکنندگان جان خود را از دست داده است.

آمریکا تحقیقات مستقل را بلوکه کرد

در باریکه غزه و کرانه باختری سه روز عزای عمومی اعلام شده و علاوه بر این، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، برای روز سه‌شنبه فراخوان اعتصاب عمومی داده است.

روز سه‌شنبه مصادف است با هفتادمین سالروز تشکیل کشور اسرائیل. فلسطینیان این روز را "روز نکبت" نام‌گذاری کرده‌اند. آنان به شکل سنتی در این روز از حدود ۷۶۰ هزار هم‌وطن خود یاد می‌کنند که در پی تأسیس کشور اسرائیل در سال ۱۹۴۸ از آنجا گریخته یا آواره شده‌اند.

در این میان آمریکا تحقیقات مستقل برای بررسی وقایع مرگبار اخیر در مرز غزه را رد کرده است. روز دوشنبه طرحی میان اعضای شورای امنیت سازمان ملل مطرح شد که در آن از جمله درخواست چنین تحقیقاتی عنوان شده بود. یک دیپلمات در گفت‌وگو با خبرگزاری آلمان تأیید کرده که آمریکا طرح مزبور را بلوکه کرده است.

فلسطینیان معترض از حدود اواسط فروردین‌ماه گذشته تاکنون بارها با شرکت در تظاهرات گسترده‌ای موسوم به "تظاهرات بازگشت" خواستار بازگشتن به مناطقی شده‌اند که امروز بخشی از خاک اسرائیل به حساب می‌آید. دولت اسرائیل اما با بازگشت آنان به این مناطق مخالف است. قرار است روز نهایی این حرکت‌های اعتراضی که بارها به خشونت کشیده شده، سه‌شنبه باشد.

تشدید تنش

هم‌زمان با خونین‌ترین روز تظاهرات اعتراضی فلسطینیان، سفارتخانه آمریکا در اورشلیم نیز افتتاح شد. این اقدام آمریکا به معنای رسمیت بخشیدن به اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل است. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در این مراسم از جمله آمریکا را "بهترین دوست" این کشور در جهان خواند.

بیشتر بخوانید: سفارت آمریکا در اورشلیم افتتاح شد

اسرائیل بخش شرقی اورشلیم را در جنگ ۱۹۶۷ به اشغال خود در آورد و در سال ۱۹۸۰ آن را ضمیمه خاک خود کرد. فلسطینی‌ها اما شرق اورشلیم را پایتخت کشور مستقل آتی خود می‌دانند. با این همه، اسرائیل تمامی شهر یعنی هر دو بخش شرقی و غربی آن را پایتخت "ابدی و تفکیک‌ناپذیر" خود می‌داند. جامعه جهانی این ادعا را به رسمیت نشناخته، بلکه توصیه می‌کند که وضعیت حقوقی اورشلیم بایستی در جریان گفت‌وگوهای صلح طرفین مناقشه تعیین شود. گشایش سفارتخانه آمریکا در اورشلیم بدین‌ترتیب به تشدید ناآرامی‌ها در مرز غزه کمک کرده است.

اتهامات متقابل

وزیر بهداشت تشکیلات خودگردان اسرائیل را به "کشتار تظاهرکنندگان غیرمسلح" متهم کرده است. ارتش اسرائیل اما تیراندازی به تظاهرکنندگان را با این استدلال توجیه کرده که فلسطینیان در "خشونتی بی‌سابقه" سربازان اسرائیلی را با بمب‌های آتش‌زا و مواد منفجره مورد حمله قرار داده‌اند.

کاخ سفید نیز مسئولیت خشونت‌ها را کاملا متوجه سازمان تندروی حماس کرده است که از سال ۲۰۰۷ میلادی بر غزه تسلط دارد. راج شاه، سخنگوی دونالد ترامپ، گفته است که به همین دلیل فراخواندن اسرائیل به خویشتنداری ضرورتی ندارد.

در مقابل رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، حوادث اخیر در مرز غزه را "نسل‌کشی" خوانده و سفیران خود را به عنوان اعتراض از واشنگتن و تل‌آویو فراخوانده است. بسیاری از دیگر کشورهای جهان نیز، به‌خصوص کشورهای عربی و اسلامی، به‌شدت وقایع اخیر را محکوم کردند. ایران ضمن محکوم کردن وقایع اخیر در نوار غزه، آن را "جنایت بی‌سابقه" خواند.

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز روز دوشنبه ضمن محکوم کردن "خشونت ارتش اسرائیل علیه تظاهرکنندگان"، از "شمار بالای قربانیان غیرنظامی غزه" ابراز نارضایتی کرد. اتحادیه اروپا در این میان، طرفین درگیری را به خویشتنداری فراخواند و خواستار راه حلی سیاسی مناقشه شد.