شناسهٔ خبر: 23044363 - سرویس فرهنگی
منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

امروز در تاریخ

صاحب‌خبر -
درگذشت مولانا جلال الدین محمد
مولانا جلال الدین محمد صوفی بزرگ و صاحب مثنوی ۱۷ دسامبر ۱۲۷۳ در قونیه (ترکیه امروز) درگذشت و هر سال به این مناسبت مراسمی در کنار مزار او بر پا می‌شود که یک هفته به طول می انجامد.
مولانا جلال الدین محمد متخلّص به مولوی که بیش از ۲۶ هزار شعر عرفانی سروده است به سال ۵۸۶ هجری خورشیدی (سی ام سپتامبر ۱۲۰۷ میلادی = هشتم مهرماه) در بلخ خراسان یکی از مراکز بزرگ فرهنگ و ادبیات فارسی و تمدن ایرانی به دنیا آمد. مثنوی وسعت اندیشه و صفای مولانا را منعکس می سازد. برای مولوی در سرودن شعر، ادای مقصود بر زینت های لفظی ترجیح داشته است. همه جا بر ضد خودپسندی، غرور، جاه، ظاهردوستی و ریا بوده و تاکید بر راهنمایی و نجات بشر داشته است. مولانا از این جهت به رومی معروف است که مدتی و اواخر عمر در قونیه و در آن زمان در قلمرو روم شرقی (دولت قسطنطنیه) زندگی کرد.

۲ ضابطه در دوران صفویه و قاجاریه
طبق ضابطه ای که تاریخ تنظیم آن پس از تـطبیق تقویم ها ۱۷ دسامبر سال ۱۶۵۴ میلادی، زمان حکومت صفویه، است و در یک دفتر دیوانی (دولتی) آن زمان ثبت شده است، در مکاتبات اداری تقدم استان های ایران را برحسب جمعیت و تولیدات و اهمیت تاریخی شان در نظر نمی گرفتند بلکه اولویت بر پایه نسبت و روابط والی آن با شاه و شخصیت سیاسی وی بود!. بنابراین، باجا به جایی والی اهمیت ایالت هم تغییر می یافت!.در یک بخشنامه (متحد المآل) چاپ سنگی که تاریخ صدور آن ۱۷ دسامبر سال ۱۸۸۷ است تصریح شده است که مالیات هر یکصد گوسفند و بز ۲۵ قران و معادل ۲ و نیم درصد بهای کل آن خواهد بود که باید از مالدارها (عمدتاً عشایر ) وصول شود.

مبارزه با فساد اداری
۲۴ آذر ماه ۱۳۴۲ و در آن سال مصادف با عید مبعث، شاه در مراسم این عید در کاخ گلستان که ۵ ساعت طول کشیده بود از مطبوعات خواست که در مورد فساد اداری به مردم هشدار دهند. باید از هرگونه انحرافی در این زمینه که آگاه شوند قضیه را تعقیب کنند و بنویسند تا مردم هم در کشف فساد کمک کنند و فاسد شناخته و دستگیر شود و دیگران هم وارد کار فساد نشوند. بدون کمک روزنامه نگار نمی شود عمیقاً و به صورت ریشه کنی با فساد اداری [فساد دولتی] مبارزه کرد.
www.iranianshistoryonthisday.com

code