شناسهٔ خبر: 23000257 - سرویس سیاسی
منبع: بی‌بی‌سی فارسی | لینک خبر

روحانی لایحه بودجه ۹۷ را به مجلس داد؛ رشد اقتصادی 'بالای پنج درصد'

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، امروز (یکشنبه ۱۰ دسامبر/۱۹ آذر) لایحه بودجه سال آینده خورشیدی (۱۳۹۷) را با حضور در مجلس این کشور ارایه کرده است. او در سخنان خود گفت که هدف دولت "این خواهد بود که سالانه رشد اقتصادی بالای پنج درصد" داشته باشد.

صاحب‌خبر -
حسن روحانی در مجلس ایران حق نشر عکس icana

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، امروز (یکشنبه ۱۰ دسامبر/۱۹ آذر) لایحه بودجه سال آینده خورشیدی (۱۳۹۷) را با حضور در مجلس این کشور ارایه کرده است. او در سخنان خود گفت که هدف دولت "این خواهد بود که سالانه رشد اقتصادی بالای پنج درصد" داشته باشد.

رئیس جمهور ایران بودجه جدید را بودجه‌ای "برمبنای اشتغال فراگیر و بر مبنای رفع فقر و ایجاد عدالت" خواند و گفت که تورم در کشور "یک رقمی باقی مانده" و افزود که تلاش دولتش این است که این تک رقمی بودن تورم "ادامه" پیدا" کند.

آقای روحانی در دفاع از این بودجه تاکید کرد که "تمام وعده‌های اصلی دولت دوازدهم در انتخابات اردیبهشت ماه ۹۶ در این لایحه تبلور دارد و بودجه ۹۷ به معنای آغاز اجرای برنامه‌های دولت دوازدهم است."

وی گفت که محور بودجه سال آینده خورشیدی "شفافیت" است و افزود که "پرداخت اعتبار به دستگاه‌ها برمبنای عملکرد سه ماهه آنها صورت می‌گیرد."

آقای روحانی در همین رابطه و با تاکید بر ایجاد اشتغال همچنین گفت که سرمایه‌گذاری خارجی در کشورش "آسان‌تر از گذشته" انجام می شود.

وی به توافق هسته ای بین ایران و قدرتهای خارجی موسوم به برجام اشاره کرد و گفت که دولتش پس از این توافقنامه "دو تحول بزرگ اقتصادی یعنی کاهش نرخ سود تسهیلات و جذب سرمایه‌گذاری خارجی" را دنبال کرده ‌است.

حق نشر عکس icana

او در همین خصوص گفت که "ما قراردادهایی را که با دولت‌ها و بانک‌های اروپایی و آسیایی بسته ایم ده ها میلیارد تومان اعتبار در اختیار ما قرار داده که ما می‌توانیم از آنها بهره‌برداری کنیم و با استفاده از این سرمایه و سرمایه های داخلی می توانیم اشتغال بزرگی را در کشور ایجاد کنیم."

رئیس جمهور ایران در سخنان خود همچنین از تمایل دولتش برای "اصلاح" یارانه اشاره کرد و گفت که "همه معتقدیم که یارانه باید به نیازمندان برسد" و افزود: "ما سازمان هدفنمندی یارانه ها را تغییر داده و این سازمان را تبدیل می کنیم به یک صندوق رفاه اجتماعی امید و شرایط جدیدی را برای یارانه نقدی به وجود می آوریم."

علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، در رابطه با این بودجه گفت که "توجه دولت به چالش‌های مهم کشور در لایحه اقدام مثبتی است" اما در عین حال از نمایندگان خواست تا به گفته وی "براساس نگرانی‌هایی که وجود دارد" پیشنهادات مدون خود را به کمیسیون تخصصی ارائه بدهند.

براساس قوانین ایران بودجه پس از ارایه به مجلس در کمیسیونهای تخصصی بررسی و پس از گزارش کمیسیون تلفیق برای رای‌گیری درصحن عمومی مجلس ارایه خواهد شد.

روند نزولی بودجه متوسط خانوارهای ایران

همزمان با ارایه بودجه سال آینده خورشیدی به مجلس ایران، بررسی‌های بی‌بی‌سی فارسی نشان می‌دهد که بودجه متوسط خانوارهای ایرانی بین سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۵ روندی نزولی داشته و حدود ۱۵ درصد پایین آمده است و در این مدت به طور متوسط سهم هزینه مسکن از بودجه خانوار بالا رفته و سهم هزینه خوراک پایین آمده است.

بنابر آمار بانک مرکزی ایران متوسط بودجه خانوارهای شهری به نرخ ثابت (با لحاظ کردن تورم) بین سال‌های ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۶ روندی صعودی داشت؛ یعنی به طور متوسط هر خانوار ایرانی هر سال نسبت به سال قبل کالاها و خدمات بیشتری مصرف می‌کرد، اما از سال ۱۳۸۶ به بعد این نسبت رو به کاهش گذاشت.

اگر سطح قیمت‌ها در همه سال‌ها را مشابه سطح قیمت‌ها در سال ۱۳۹۵ در نظر بگیریم، هر خانوار ایرانی در سال ۱۳۸۶ به طور متوسط ماهانه ۳ میلیون و ۸۷۲ هزار تومان کالا و خدمات مصرف می‌کرد، که در سال ۱۳۹۵ به ۳ میلیون و ۲۷۵ هزار تومان کاهش یافت.

همچنین براساس این بررسیهای بی‌بی‌سی فارسی ظرف یک دهه اخیر شکاف میان هزینه متوسط خانوار شهری در تهران با متوسط هزینه در دیگر استان‌های ایران، تقریبا دو برابر شده است.

چنان که آمار رسمی نشان می‌دهد وضع اقتصادی ایرانیان در دهه اخیر ۱۵ درصد بدتر شده، یعنی مجموع کالاها و خدماتی که هر خانوار به طور متوسط مصرف کرده پایین آمده است.

بنا به آمار بانک مرکزی ایران در حالی که بین سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ متوسط بودجه خانوار به قیمت ثابت (با در نظر گرفتن تورم) در عموم استان‌های ایران پایین آمده، متوسط بودجه خانوار شهری در تهران بالا رفته است.