شناسهٔ خبر: 22989734 - سرویس سیاسی
منبع: روزنامه ابتکار | لینک خبر

فعالیت های قرآنی تعطیل خواهد شد؟!

کاهش ۸۰ درصدی بودجه قرآنی

صاحب‌خبر - بودجه قرآنی نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد و نسبت به سال های ۹۰ تا ۹۵ کاهشی ۸۰ درصدی داشته است. به نظر می رسد دولت در یک روند چند ساله تصمیم به حذف بودجه قرآنی گرفته است.
به گزارش مهر، گسترش فعالیت‌های قرآنی کشور یکی از دغدغه‌های جامعه قرآنی و مسئولان و متولیان امر بوده است تا آنجایی که با سفارش مقام معظم رهبری تربیت ده میلیون حافظ کل قرآن کریم یکی از اهداف مسئولان قرارگرفته است. بدین وجه در سال ۸۹ بود که اولین بار مسئولان به تخصیص درصد بودجه‌ای جداگانه برای رفع بخشی از نیازهای جامعه قرآنی برآمدند. به همین منظور برای ارتقا و بهبود وضعیت بودجه قرآنی در سال ۹۰، مسئولان قرآنی دولت و مجلس دست به اقدامات جدید زدند و بودجه نیم درصدی قرآنی را روشن‌تر از سال قبل در مجلس به تصویب رساندند، بدین‌صورت که دربند ۱۱۵ بودجه سال ۹۰ مصوب شد که دولت در اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی حداکثر نیم درصد از سقف بودجه مصوب هر یک از دستگاه‌های ملی و استانی به‌استثناء «فصول (۱) و (۶)» و بودجه هزینه‌ای و هزینه‌های مستقیم تولید شرکت‌های دولتی را کسر و به‌ردیف اعتبارات بر اساس اولویت‌های تعیین‌شده توسط شورای تخصصی توسعه فرهنگ قرآنی مشخص شده اضافه کند. در همان سال با توجه به تاخیری که در روند پرداخت انجام گرفت اما در آخر ۹۰ درصد بودجه نیم درصد دریافت شد. بودجه سال ۹۱ که یک شوک و تاثیر مثبتی بر دستگاه‌های قرآنی گذاشت با اختصاص ۲۱۸۰ میلیارد ریالی که در انتهای سال ۹۰ انجام گرفت عملاً در برنامه‌های نیمه اول سال ۹۱ هزینه شد. در بودجه سال ۹۲ با توجه بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت ده میلیون حافظ قرآن ۶۰۰ میلیارد تومان به فعالیت‌های قرآنی اختصاص پیدا کرد که ۳۰۰ میلیارد آن در اختیار نهادهای دولتی و ۳۰۰ میلیارد دیگر برای فعالیت‌های قرآنی زیر نظر شورای توسعه فرهنگ قرآنی لحاظ گردید که تنها ۱۵ میلیارد آن پرداخت شد.
همچنین در سال ۹۳ لایحه بودجه قرآنی به‌عنوان اولین لایحه دولت یازدهم با اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان به فعالیت‌های قرآنی برای تحقق اهداف در منشور توسعه فرهنگ قرآنی در مجلس به تصویب رسید که با تاخیر غیرقابل‌ توجیهی حدود ۴۷ درصد آن مبلغ در ۱۵ اسفندماه همان سال واریز شد. بودجه قرآنی کشور در سال ۹۴ نیز تفاوت کمّی با سال‌های قبلش نداشت اما متاسفانه باز شاهد عدم واریز و تاخیر در پرداخت اعتبارات سال ۹۴ بودیم. در سال ۹۵ نیز با اختصاص تنها چند درصد از بودجه قرآنی، فعالیت های قرآنی ادامه پیدا کرد. در سال ۹۶ نیز با ۱۰۰ میلیارد تومان هنوز تاکنون که سه فصل از سال می گذرد مبلغی از آن اختصاص پیدا نکرده است . چند روز پیش متن لایجه سال ۹۷ از سوی رئیس جمهوری در صحن علنی مجلس تقدیم شد. در این لایحه که توسط رئیس جمهوری تقدیم مجلس شد، بودجه فعالیت های قرآنی با کاهش ۶۰ درصدی از سال گذشته برخوردار شد. در سال ۹۶ بودجه فعالیت های قرآنی با مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان برآورد شده که برای بودجه سال ۹۷ با تصویب رقم ۴۰ میلیارد تومان، شاهد کاهش شصت درصدی رقم این بودجه بوده ایم. گرچه در سال ۹۵ نیز بودجه فعالیت های قرآنی با مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومانی تنها ۱۵ میلیارد آن اختصاص پیدا کرده و هیچ اعتباری در سال ۹۶ تاکنون اختصاص پیدا نکرده است. بنا بر لایحه بودجه پیشنهادی دولت برای سال آینده، ۴۰ میلیارد تومان بودجه پیشنهادی برای برنامه حمایت از اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی همچون «حمایت از اجرای سند راهبردی توسعه آموزش عمومی قرآن»، «حمایت از اجرای سند راهبردی توسعه فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی»، «حمایت از اجرای سند راهبردی توسعه پژوهش و آموزش عالی»، «راهبری اجرای اسناد راهبردی منشور توسعه فرهنگ قرآنی» و «حمایت از اجرای برنامه‌های قرآنی برنامه‌های مصوب شورای‌های هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی در راستای اسناد سه‌گانه در استان‌ها» اختصاص یافته است. سید علی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن با اشاره به لایحه بودجه و اعتباری نزدیک به ۴۰ میلیارد تومان به فعالیت های قرآنی گفت: از یک جهت محدودیت های دولت در بحث بودجه با استمرار محدودیت های مالی و تحریم ها قابل درک است اما از یک جهت هم نمی توانیم بپذیریم که دولت جمهوری اسلامی به مباحث اعتقادی و فرهنگ دینی بی مهری نشان دهد. وی با اعلام اینکه بودجه کاهشی ۸۰ درصدی داشته است، ادامه داد: کاهش شصت درصدی که در رسانه ها اعلام شده است صحیح نیست، بلکه ما کاهش ۸۰ درصدی بودجه را شاهد هستیم به دلیل اینکه بودجه در سالهای ۹۰ تا ۹۵ در واقع ۲۰۰ میلیارد تومان بوده و در سال ۹۶ این بودجه به ۱۰۰ میلیارد کاهش پیدا کرد که تاکنون نیز مبلغی از آن هم تخصیص پیدا نکرده و در لایحه دولت نیز بودجه سال ۹۷ شصت درصد به سال ۹۶ کاهش پیدا کرده است.
سرابی با اعلام این موضوع که کاهش بودجه چشم انداز خوبی برای فعالیت های قرآنی کشور نخواهد داشت، تصریح کرد: این کاهش بودجه به معنای تعطیل کردن فعالیت هایی است که در قالب منشور توسعه فرهنگ قرآنی کلید خورده و بنا بود در چشم انداز ده ساله عقب ماندگی های جامعه شیعی را نسبت به قرآن جبران کند که بر اساس آن طرح هایی به صورت ملی مثل طرح ملی حفظ قرآن تصویب شده که نیازمند حمایت جدی است. قائم مقام شورای عالی قرآن با ابراز نگرانی از عدم تخصیص همین مقدار اظهار کرد: بنا به سابقه ای که در تخصیص بودجه در سالهای گذشته داریم همین مقدار را هم امیدی به تخصیصش نداریم و تقاضایمان از دولت محترم در بازبینی برنامه بودجه به این امر توجه کرده و تا سقف دویست میلیارد افزایش دهد که این نگاه اصلاحی برکت را به سمت بودجه دولت باز خواهد کرد. سرابی ضمن درخواست از دولت و مجلس برای بازبینی لایحه و بودجه فعالیت های قرآنی گفت: وقتی درآمد های دولت کاهش پیدا می کند یکی از راهکارها این است که به مباحث دینی توجه ویژه شود تا خداوند نیز برکت درآمدهای دریافتی را زیادتر کند، همچنین از مجلس نیز می خواهیم این بسته پیشنهادی را جبران کرده و همان سقف ۲۰۰ میلیارد را برای فعالیت های قرآنی در نظر بگیرند. این مقام مسئول در خصوص نحوه گزارش دهی دستگاه های قرآنی تاکید کرد: آنچه که من شاهد بودم اهتمام بخش های قرآنی مثل شورای توسعه نسبت به گزارش دهی و ارائه فعالیت ها تفاوتی نکرده است. آنچه که نسبت به گذشته تفاوت پیدا کرده است، نگاه سیاست گذاران و برنامه ریزان بودجه کشور است . وی با تاکید بر اینکه پیگیری هایی که از سمت شورای توسعه می شده کماکان نیز ادامه خواهد داشت تصریح کرد: مگر با شرایط جدید لازم به پیگیری هایی بیش از گذشته ازسوی دستگاه های قرآنی باشد اما به هرحال سال گذشته نیز
دستگاه ها و نمایندگان جامعه قرآنی نسبت به بودجه معترض شدند و هیچ نتیجه ای حاصل نشد.