شناسهٔ خبر: 15103171 - سرویس فرهنگی
منبع: روزنامه کائنات | لینک خبر

اخبار ستون

صاحب‌خبر - استحکام‌بخشی عالی قاپو با بودجه ملی
گروه میراث : مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان از پایان یافتن مرمت کاخ عالی قاپو تا پایان شهریورماه خبر داد.
فریدون اللهیاری، با بیان اینکه مرمت ایوان عالی قاپو تا پایان شهریور به پایان می‌رسد، اظهار داشت: با توجه به نشست زیر ستون‌ها، آن‌ها توانایی تحمل وزن سقف و بام را نداشتند، به همین منظور، مرمت این بنا در بخش استحکام‌سازی آغاز و تا پایان تابستان به پایان می‌رسد.
وی با بیان اینکه پس از مدتی ستون‌های چوبی استحکام خود را از دست می‌دهند، افزود: با انجام این بازسازی، در داخل ستون‌ها شکافی را به وجود آوردند که از ستون‌های فلزی در آن‌ها استفاده شد. همچنین وزن بنا در این ستون‌ها است که پوشش آن‌ها، همان ستون‌های چوبی است.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان تصریح کرد: با توجه به مقادیر موجود، زیر و روی ستون‌ها، بازسازی گسترده‌ای انجام شده که مرمت‌های این بخش در هنگام آسیب‌شناسی، خود را نشان نمی‌دهد، به همین سبب، زمان بازسازی به طول انجامید. وی با اشاره به وجود مشکل در پایه‌های ستون و سقف پایین بنا افزود: این بازسازی با توجه بیشتری استحکام بخشی شده که بودجه آن از بودجه‌های ملی و پایگاه جهانی میدان امام (ره) تامین می‌شود، این در حالی است که در سال‌های گذشته اعتبار آن از منابع استانی تامین شده است.
اللهیاری بیان کرد: در بخش استحکام‌سازی این کاخ صفوی از پیمانکار با تجربه و دارای تحصیلات عالی استفاده شده است و نیرو‌های جوان، تزئین‌ها و موزون سازی بنا را به عهده گرفته‌اند.
وی با بیان اینکه در 2 سال گذشته تلاش بر این بود که تزئین‌ها و هماهنگ‌سازی در کنار مرمت ستون‌ها انجام شود، گفت: این تصمیم به دلیل این بود که مردم از وجود داربست‌ها در ایوان خسته شده بودند، در همین راستا در آینده مرمت تزئین‌ها با تعداد داربست کمتری انجام می‌شود.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان اصفهان تصریح کرد: یکی از مرمت‌های اساسی و بنیادی، بازسازی کاخ عالی قاپو است که بر اساس برآوردهای کارشناسان، تا بیش از 50 سال آینده، این بنا از استحکام چشمگیری برخوردار است، ولی در بخش تزئین بنا که در معرض نور خورشید، آلاینده و بارش‌ها قرار دارد، ممکن است به بازسازی مستمری نیاز داشته باشد.
وی با بیان اینکه کاخ عالی قاپو یکی از میراث‌های مهم فرهنگی کشور است، افزود: همه باید در حفظ و نگهداری این اثر تاریخی کوشا باشند و با توجه به اینکه این بنا جزء میراث جهانی به شمار می‌رود، گردشگران خارجی نیز باید با حساسیت بیشتری به آن نگاه کنند.
اللهیاری بیان کرد: باید گردشگری ژرف نگری را در حوزه بناهای شاخص داشته باشیم، زیرا پشت ساخت این بناها، دنیایی از فرهنگ، تمدن، هنر، باور و ایمان قرار دارد که بیانگر توجه خاص به آن‌ها است.
بخش عمده عملیات عالی قاپو از روش برگ تشریفات مناقصه انجام شده است که در همین راستا پیمانکاران محدودی قادر به انجام پروژه بودند.

طوفان به 18 اثر تاریخی مازندران خسارت وارد کرد
گروه میراث : معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت : در طوفان اخیر به 18 اثر و بنای تاریخی استان خسارت وارد شد .
مهدی ایزدی افزود : این حادثه غیر مترقبه طبیعی به 8 سقانفار ، بقعه 5 امامزاده ، خانه موزه بانو مکرمه قنبری ، خانه قدیمی مقصود نیا ، خانه قدیمی نجفی ، موزه تاریخ آمل و چشمه عمارت واقع در شهرستان های قائمشهر ، آمل ، بابل ، نوشهر ، سوادکوه و بهشهر خسارت زد .
وی ادامه داد : طوفان و تندباد شدید جمعه گذشته به این بناهای تاریخی و قدیمی 30 تا 70 درصد خسارت وارد کرد .
به گفته معاون میراث فرهنگی مازندران به غیر از خانه موزه بانو مکرمه قنبری واقع در هریکنده بابل و موزه تاریخی آمل که ابزار و آثار باستانی در آنها قرار داشت مابقی آثار از نظر بنایی دچار خسارت شدند .
وی افزود : متاسفانه در این حادثه غیر مترقبه طبیعی و کنده شدن سقف خانه موزه مکرمه قنبری و جاری شدن آب باران در خانه ، آثار نقاشی این هنرمند خود آموخته مازندران تا حدودی خسارت دید .
ایزدی اضافه کرد : همچنین با نفوذ آب باران در موزه تاریخ آمل به آثار موجود در این فضای تاریخی نیز خسارت وارد شد .
وی برآورد اولیه هزینه خسارت به این آثار تاریخی و باستانی را حدود 10 میلیارد ریال اعلام کرد و افزود : تعداد و میزان بناهای خسارت دیده به مدیریت بحران استانداری مازندران گزارش داده شد .
معاون میراث فرهنگی مازندران با اشاره به کمبود اعتبارات این اداره کل از مسئولان ارشد مدیریت استان خواست تا بودجه و اعتبار لازم برای ترمیم و مرمت هر چه زودتر این آثار و بناها را تخصیص دهند .
مازندران بیش از دو هزار اثر تاریخی و قدیمی دارد .
طوفان با سرعت 130 کیلومتر بامداد جمعه گذشته استان مازندران را در نوردید و خسارت هایی به بخش های زیر ساختی ، کشاورزی و مسکن ایجاد کرده است .