شناسهٔ خبر: 14919662 - سرویس سیاسی
منبع: دویچه وله | لینک خبر

معاون قوه‌ قضاییه: اعدام قاچاقچیان موادمخدر بازدارنده نبود

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه‌ قضاییه ایران می‌گوید مجازات اعدام قاچاقچیان موادمخدر تا الان بازدارندگی نداشته است. به گفته او افرادی که اعدام می‌شوند در واقع قاچاقچیان اصلی نیستند.

صاحب‌خبر -

محمدباقر الفت معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه‌ قضاییه روز شنبه (۶ شهریور/ ۲۷ اوت) در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم از بی‌نتیجه‌بودن مجازات اعدام در مقابله با جرایم مواد مخدر خبر داد.

معاون قوه قضاییه گفت: «واقعیت این است که مجازات اعدام قاچاقچیان موادمخدر تا الان بازدارندگی نداشته است. یعنی ما با قاچاقچیان، پرتعداد و مطابق قانون مبارزه کردیم ولی خب متأسفانه حجم مواد مخدر ورودی به کشور و هم ترانزیت از کشور، تنوع موادمخدر و جمعیت درگیر آن، همگی افزایش پیدا کرده است و آمارها در این زمینه منفی است.»

به گفته این مقام قضایی، افرادی که اعدام می‌شوند در واقع قاچاقچیان اصلی نیستند زیرا قاچاقچیان اصلی درگیر عملیات انتقال محموله‌های موادمخدر نمی‌شوند. معمولا با هزینه کمی موادمخدر را در اختیار افرادی که بضاعت مالی کافی ندارند قرار می‌دهند.

ایران بالاترین شماراعدام را در سطح جهان دارد. بیشتر این اعدام‌ها به جرایم مواد مخدر مربوط است. به‌نظر می‌رسد بی‌ثمر بودن این اعدام‌ها در کاهش جرایم موادمخدر مسئولان قوه قضاییه را به فکر بازنگری در قوانین و استفاده از مجازات‌های جایگزین به جای اعدام واداشته است.

مجازات‌های طویل‌المدت به جای اعدام

محمدباقر الفت با بیان اینکه اعدام‌ها در واقع ضربه‌ای اساسی به بدنه قاچاقچیان و قاچاق موادمخدر کشور نیست، گفت: علی‌ایحال ما به صورت مکتوب خدمت رئیس قوه‌قضاییه اعلام کردیم که به نظر ما وضعیت فعلی بازدارندگی ندارد.»

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه‌ قضاییه درباره اینکه در صورت قطعی و عملی‌شدن تعدیل و بازنگری در قانون، مجازات‌های جایگزین باید چه شرایطی داشته باشند گفت: «فکر می‌کنم مجازات‌های طویل‌المدت همراه با کار سخت برای محکومان تأثیرگذارتر است. در حال حاضر کسی که وارد زندان می‌شود در واقع مشغول استراحت می‌شود.»

او درباره جلوگیری از آزادی زودهنگام مجرمان محکوم به حبس‌های طولانی‌مدت گفت «جاهایی مثل معادن بزرگ و حوزه راهسازی، تالاب‌ها و بیابان‌ها، فرصت‌های زیادی برای کار سخت اینگونه محکومان هستند. در حال حاضر در کشورهای متعددی این کارها در حال انجام است. با این شرایط این افراد هم می‌دانند باید برای سال‌های متمادی در زندان بمانند و کمتر به این سمت می‌روند.»

به نظر معاون قوه قضاییه حبس‌های طولانی همراه با کار سخت بازدارندگی بیشتری نسبت به اعدام و هزینه‌های تحمیلی بعد از آن دارد. او تاکید کرد این تحقیقات و مطالعات انجام شده به صورت مکتوب در اختیار رئیس قوه‌قضاییه قرار گرفته است.