شناسهٔ خبر: 10190967 - سرویس سیاسی
منبع: دویچه وله | لینک خبر

پلیس معترضان را از مقابل سفارت عربستان در تهران متفرق کرد

مأموران انتظامی به تجمع معترضان خشمگین در مقابل سفارت عربستان در تهران پایان دادند. معترضان سفارت عربستان را به آتش کشیدند و دست به تخریب آن زدند. کنسولگری عربستان در مشهد نیز مورد حمله واقع شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایسنا با دخالت نیروی انتظامی تجمع اعتراضی در مقابل سفارت عربستان پایان یافته است. معترضان پس از حضور نیروهای پلیس با سر دادن شعار "حیدریم، حیدریم" محوطه سفارت و اطراف آن را ترک کرده‌اند.

به گزارش ایسنا در تمامی خیابان‌های منتهی به سفارت عربستان در تهران مأموران انتظامی مستقر شده‌اند و از همه خواسته‌اند تا محل را ترک کنند.

این تجمع "خودجوش" که در اعتراض به اعدام شیخ نمر در عربستان صورت گرفت، حوالی ساعات ۲۳ شامگاه شنبه (۱۳ دی/ ۲ ژانویه) آغاز شد. شماری از معترضان با شکستن در ورودی موفق به ورود به ساختمان سفارت شده و پس از تخریب برخی اتاق‌ها، بخش‌‌هایی از ساختمان را به آتش کشیدند.

به گزارش خبرگزاری فارس و به نقل از مسئولان امنیتی، در جریان این آتش‌سوزی به هیچ‌کدام از دیپلمات‌های سعودی آسیبی نرسیده است و مأموران آتش‌نشانی موفق به مهار آتش شده‌اند.

در همین حال وزارت امور خارجه ایران خواستار عدم تجمع در برابر سفارت و کنسولگری عربستان در تهران شده ‌است. جابر انصاری، سخنگوی این وزارتخانه اعلام کرد: «وزارت امور خارجه با درک احساسات پاک مردم مسلمان كشورمان، خواستار جلوگيری از هرگونه تجمع در مقابل این اماكن می‌باشد.»

وی با تأکید بر تأمین امنیت اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد، افزود که پلیس دیپلماتیک مسئولیت برخورد با هرگونه تعرض به این اماکن را دارد و بر اساس "وظایف ذاتی" خود نسبت به انجام این مسئولیت اقدام می‌کند.

حمله به کنسولگری عربستان در مشهد

بر اساس گزارش‌ها هم‌زمان با تجمع اعتراضی در تهران، عده‌ای در شهر مشهد نیز در مقابل کنسولگری عربستان تجمع کردند.

در این تجمع نیز که از ساعت ۱۷ روز شنبه آغاز شد و سه ساعت ادامه داشت، معترضان مواد آتش‌زا و سنگ به سوی ساختمان کنسولگری پرتاب کردند. آنها با سر دادن شعارهای "مرگ بر اسرائیل" و "مرگ بر آل سعود" خشم خود را نسبت به اعدام شیخ نمر ابراز کردند.

این اتفاق در حالی رخ داده است که بنا بر گزارش خبرگزاری مهر، تعداد زیادی از عوامل انتظامی به منظور حفاظت از کنسولگری در محل حضور داشته‌اند.

مواد آتش‌زا موجب به آتش کشیده شدن بالکن یکی از طبقات شده و شیشه‌های ساختمان نیز در پی پرتاب سنگ شکسته شدند.

معترضان خشمگین در مشهد از دیواره حفاظتی ۴ متری که نیروی انتظامی برای جلوگیری از نزدیک شدن معترضان به ساختمان کنسولگری برپا کرده بود، بالا رفتند و موفق به پایین کشیدن پرچم عربستان سعودی شدند.

بازداشت معترضان در تهران

سردار حسین ساجدی‌نیا، رئیس پلیس تهران، گفته است که شماری از نیروهای خودسر حمله‌کننده به سفارت عربستان بازداشت شده‌اند. او بدون ذکر جزئیات افزود که تعدادی از مأموران انتظامی نیز در جریان برخورد با معترضان زخمی شده‌اند.

رئیس پلیس تهران اوضاع در اطراف سفارت عربستان در صبح روز یکشنبه را "آرام" توصیف کرده و گفته است، "مأموران پلیس تا هر زمان که لازم باشد، در محل حضور خواهند داشت".

ساجدی‌نیا از معترضان خواسته است تا اعتراضات خود را "از شیوه‌های قانونی پیگیری کنند".

تجمع طلاب حوزه علمیه در قم

در همین حال شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی قم با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده است که طلاب و روحانیون صبح روز یکشنبه دست به تجمع اعتراض‌آمیزی در مسجد اعظم قم خواهند زد.

طبق اعلان احمد خاتمی، امام ‌جمعه موقت تهران، سخنران این مراسم خواهد بود.

مراجع تقلید قم با صدور بیانیه‌‌های جداگانه‌ حوزه‌های علمیه سراسر ایران را نیز در اعتراض به اعدام شیخ نمر تعطیل اعلام کرده‌اند.

آیت‌الله مکارم شیرازی در بیانیه خود آمریکا را نیز شریک جرم عربستان دانسته و نوشته است: «به یقین این جنایت، بدون اطلاع آمریکا نبوده است؛ آن‌ها در مسائل کم اهمیت‌ترى با نظر آن‌ها اقدام مى‌کنند و مى‌دانیم در راستاى ایجاد جنگ طائفه‌اى میان سنى و شیعه است.»

مکارم شیرازی همچنین آل سعود را "کانون فتنه و تکفیر در جهان" خوانده و با اشاره به اعدام شیخ نمر به عنوان "جنایتی فراموش‌نشدنی"، هشدار داده است: «آل سعود آثار این کار نابخردانه را در آینده خواهند دید.»

آیت‌الله صافی گلپایگانی نیز نوشته است، "خون به ناحق ریخته ‌این روحانی شهید، خواب راحت را از آنان (حکام آل سعود) سلب نموده، جهان اسلام را بیدار کرده و راه سقوط را برای این رژیم هموار خواهد کرد".

بیانیه‌ شدید‌الحن وزارت خارجه عربستان

هم‌زمان با یورش معترضان به سفارت عربستان در تهران، وزارت خارجه عربستان در بیانیه‌ای شدید‌الحن جمهوری اسلامی را به حمایت از ترور متهم کرد. این وزارتخانه پیشتر در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که کاردار ایران در ریاض را فراخوانده تا نسبت به بیانیه‌ "تهاجمی" تهران در مورد اعدام شیخ نمر اعتراض کند.

وزارت خارجه عربستان در بیانیه دوم خود که شامگاه شنبه منتشر شده است، نوشت: «رژیم ایران آخرین رژیم در جهان است که می‌تواند دیگران را متهم به حمایت از تروریسم کند، زیرا که ایران کشوری است که خود از ترور حمایت می‌کند و از سوی سازمان ملل و بسیاری از کشورهای دیگر متهم شده است.»

عربستان همچنین ایران را متهم به نقض حقوق بشر کرده و در ادامه این بیانیه نوشته است: «رژیم ایران از یاوه‌سرایی در مورد مسائل حقوق بشر هیچ ‌شرم ندارد، حتی وقتی که خود سال گذشته صدها تن از ایرانیان را بدون هیچ مبنای روشن قانونی اعدام کرد.»

وزارت کشور عربستان روز شنبه خبر اعدام شیخ ‌نمر، روحانی سرشناس شیعه در این کشور را منتشر کرد. حدود سه ماه پیش دادگاه عالی عربستان حکم اعدام شیخ باقر نمر النمر را تایید کرده و آن را برای تنفیذ به پادشاه عربستان سعودی ارجاع داده بود.

جمهوری اسلامی ایران در همان‌ زمان نسبت به اعدام شیخ نمر به عربستان سعودی هشدار داده بود.