پایگاه خبری امارات 71 در این زمینه نوشت: السیسی روز سه شنبه سفر منطقه ای خود به امارات را در حالی آغاز می کند که انتظار می رفت عربستان نیز جزو کشورهای مقصد سفر وی باشد اما دور از انتظار همه، این سفر انجام نخواهد شد.
این خبر افزود: دیدار السیسی از امارات در چارچوب ادامه گفت وگوهای مشورتی و هماهنگی مستمر بین دو کشور انجام می شود که در آن در باره مسایل منطقه ای از جمله سوریه، عراق و گسترش تروریسم و مقابله با افکار تندرو در منطقه گفت وگو خواهد شد.
دولت السیسی از عملیات نظامی روسیه در سرکوب گروه های تروریستی در سوریه حمایت کرده که این اقدام وی مورد خشم و غضب سعودی ها که همواره از تروریسم علیه نظام بشار اسد حمایت می کرده اند قرار گرفته است.
رژیم سعودی همچنان بر کنار رفتن بشار اسد لجاجت می کند در حالی که مقامات مصری بارها اعلام کرده اند و از جمله می توان به سخنان احمد ابو زید مشاور وزارت امور خارجه مصر در کنفرانس ژنو در باره سوریه اشاره کرد که گفته بود: سرنوشت بشار اسد و ماندن و رفتن وی موضوعی است که باید از سوی مردم این کشور برای آن تصمیم گیری شود.
برخی رسانه های خبری از موضع مشترک امارات، هند و برخی کشورهای عربی دیگر با مصر در زمینه عملیات روسیه خبر داده بودند که سفر السیسی نیز در همین راستا انجام می شود.
فعالان سیاسی می گویند السیسی ریاض را از سفر هفته جاری خود به منطقه کنار گذاشته چرا که اختلاف های دو کشور پس از سخنان سامح شکری وزیر خارجه مصر در حمایت از حمله روسیه به تروریست ها در سوریه رو به افزایش گذاشته است.
عربستان که با تشکیل ائتلافی از 9 کشور عربی بجز عمان و با حمایت آمریکا حمله به خاک یمن را از ششم فروردین آغاز کرد بارها از مصر که یکی از کشورهای عضو ائتلاف است درخواست اعزام نیرو برای حمله به یمن کرده که با پاسخ سرد مصری ها روبه رو شده است. هرچند گاه و بیگاه اخبار ضد و نقیضی از اعزام نیروهای مصری به یمن منتشر شده و سپس از سوی مقامات مصری مورد تایید یا رد قرار گرفته است.
با وجود اینکه عربستان تلاش می کند در ظاهر از آنچه اتحاد کشورهای عربی علیه یمن خوانده می شود ابراز خرسندی کند، اما گزارش ها حاکی است ریاض از حجم مشارکت اردن و مصر در عملیات توفان قاطعیت ناراضی است.
برای مقامات ریاض که میلیاردها دلار برای حمایت از السیسی و روی کار آمدن وی هزینه کرده اند اینگونه موضع گیری در تحولات منطقه ای سخت می آید.
عربستان بیش از 2300 پروژه در مصر را تأمین اعتبار کرده و سرمایه گذاری های این کشور در مصر بالغ بر 7/2 میلیارد دلار می شود و اعتباری معادل 750 میلیون دلار برای واردات نفت، 230 میلیون دلار برای طرح های کشاورزی و آبخیزداری و 200 میلیون دلار برای کار و تجارت به قاهره اختصاص داده است.
مقامات مصری بر این باور هستند که اقدام عربستان در ائتلاف با کشورهایی نظیر ترکیه و قطر که از بزرگترین حامیان اخوان المسلمین به شمار می روند، اقدامی نادرست بوده و موجب گسترده شدن تنش ها میان قاهره و ریاض گشته است.
رسانه های خبری مصر در ماه های گذشته با انتقاد شدید از عربستان سعودی، سیاست های نادرست ریاض در منطقه را به چالش کشیده اند.
به نوشته روزنامه عربی زبان رای الیوم، دو کشور عربستان و مصر در قالب ائتلاف کشورهای عربی محافظه کار و متمایل به غرب، دو محور اصلی ائتلاف عربی بوده و در تحولات منطقه ای نقش مکمل و نزدیک به هم ایفا می کرده و همکاری های مختلفی با هم داشته اند. وقوع خیزش های مردمی در مصر و سقوط مبارک باعث شد تا مصر از این محور خارج و کلیت این محور با چالش و حتی تردید مواجه شود.
هر چند رژیم آل سعود با هزینه میلیاردها دلار در قالب کمک های بلاعوض و وام های هنگفت به مصر تلاش دارد این کشور را به عنوان یک کشور بزرگ و قدرتمند عربی همچنان به عنوان هم پیمان خود در سیاست های منطقه در کنار خود نگاه دارد اما تحولات کنونی در منطقه بخصوص در عراق، یمن و سوریه این معادله را برهم زده و مرحله جدیدی را در سیاست و روابط خارجی دو کشور رقم زده است.
عربستان سعودی بااتخاذ مواضع ناگهانی و دور از منطق خود در منطقه مثل تصمیم شاهزادگان جوان این کشور در حمله به یمن بدون مشورت با کشورهای بزرگی مثل مصر و یا مخالفت دولت عمان یا لجاجت بر سر رفتن بشار اسد از قدرت، مسیر انزوا را در پیش گرفته و مورد انتقاد رسانه های خبری و برخی سران کشورهای جهان قرار گرفته است.
خاورم**1653**1566
چرا السیسی عربستان را از سفر منطقه ای خود حذف کرد
تهران - ایرنا - رسانه های خبری منطقه روز یکشنبه به سفر عبدالفتاح السیسی رییس جمهور مصر به امارات، هند و بحرین و البته به استثنای عربستان پرداختند و آن را نشان از تشدید اختلافات بین دو کشور قلمداد کردند.
صاحبخبر -